Idag är det internationella kvinnodagen, en dag som uppmärksammar kvinnors situatuion världen över. Som en del av er kanske vet har det pågått en debatt om genus i barnböcker under de senare åren, och den kritik som framkommit har varit att barnböckerna cementerar de könsroller som vi sedan försöker att få bort.

Författaren och illustratören Per Gustavsson har skrivit en serie nya barnböcker, med en prinsessa och en prins i huvudrollerna. Och jag måste erkänna, böckerna är underbara. Bortse från genusfrågan en stund, och de är ändå helt fantastiska. Språket är enkelt men livfullt, och frasen som återkommer hela tiden kretsar kring stommen; för så gör prinsessor, för det vet prinsessor osv. Handlingen är enkel, prinsessor åker på semester och brottas med hyenor, vaknar på natten och hittar skelett i källaren, prinsar fångar drakar och lagar spaghetti.

Böckerna finns både för små och för lite större barn. Så har du barn hemma, i din närhet eller bara barnasinnet kvar så kasta ett extra öga på de här böckerna. Det kommer vara värt din tid.
__Frida
Dela

_____________________________________________________________________________________

2 kommentarer:

  1. Problemet med genuscementeringen är ju att flickgenuset oftast fylls med passivitet, och pojkgenuset med aktivitet. Sålänge prinsessorna är aktiva kan de få vara hur mycket prinsessor de vill, för min del. Prinsar som kokar spaghetti är dessutom också rätt sympatiskt.

    SvaraRadera
  2. Jag vet, det är skrämmande när man börjar inse hur mycket av det som finns omkring oss som förmedlar det här budskapet. Det räcker med att gå in i en leksaksaffär... För att kompensera tycker jag att det lätt blir snevridet åt andra hållet - pojkar ska BARA har rosa och flickor får ABSOLUT inte leka med dockor. Just därför tycker jag att Gustavssons böcker är så bra, för att flickor kan få ha tiara OCH spela hockey, och prinsar får koka spaghetti och fånga drakar. Alla får vara som de vill, oavsett könsnormerna.

    __F

    SvaraRadera