S T O L N R 9. Owlit hade turen att få sitta med på inspelningen av Babel, som visas ikväll på SVT2 kl 20.00. Temat för dagen/kvällen var hur man egentligen blir författare, och om det är någonting som går att lära sig. Spännande inslag till trots var det författaren och innehavaren av stol nr 9 i Svenska Akademien, Torgny Lindgren, som med sitt intressanta och ibland annorlunda synsätt var programmets största behållning.

Torgny Lindgren har varit verksam som författare sedan 1965 då han debuterade med diktsamlingen Plåtsax, hjärtats instrument (som han för övrigt förklarade inte alls var en diktsamling - han hade bara råkat skicka in ett manus skrivet med ojämn högermarginal) Han berättade att han inte alls ser sig själv som författare, utan snarare som långtidsarbetslös. Och då ingen vill anställa honom har skrivandet varit hans enda alternativ, vilket har resulterat i över 30 titlar och nästan 20 litterära priser och utmärkelser under årens lopp. Hans bästa råd till aspirerande författare är att ha varma tofflor, dricka mycket te och att ha sällskap av en bra hund...
Missa inte Daniel Sjölin och Babel, som förutom Torgny Lindgren gästas av poeten Ida Linde och författaren Lennart Hagerfors. Vill du läsa mer om Torgny Lindgren, gör det här, eller om Babel här. Och glöm inte att spana efter Owlit i publiken, vi lyckades tränga undan två veteraner på första parkett efter instruktioner från studiomannen :)

__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar