K U L T U R P R I S E T 2 0 1 0. Stiftelsen Natur & Kulturs Kulturpris delas varje år ut för en på kulturens område betydande insats. Priset kan tilldelas författare, publicister, vetenskapsmän, praktiskt verksamma personer och liknande som verkar i Sverige. I går var det dags för 2010 års pristagare att ta emot det prestigefyllda priset vid en ceremoni i Natur&Kulturs hus på Karlavägen i Stockholm. Priset gick i år till 3 personer: Prima ballerinan Anneli Alhanko, sångerskan Anne Sofie von Otter och konstnären och visionären Daniel Birnbaum. Juryns motiveringar var följande:

Anneli Alhanko tilldelas Natur & Kulturs Kulturpris 2010 för att hon under fyra decennier varit en av Sveriges mest väl­renommerade artister runt om i världen. Under sin karriär har hon framträtt på alla de främsta scenerna, från Moskva till New York. Sin djupa kunskap och breda erfarenhet delar hon nu med sig till en ny generation dansare, som på detta sätt för en stark tradition vidare.

Anne Sofie von Otter tilldelas Natur & Kulturs Kulturpris 2010 för att hon sedan mitten av 1980-talet har varit en självklar del av det internationella musiklivet, med lovprisade framträdanden och en rad hyllade inspelningar. Med samma kraft och behärskning tar hon sig an musik från alla tider och i många genrer, från Bach till Benny Andersson.

Daniel Birnbaum tilldelas Natur & Kulturs Kulturpris 2010 för att han med personligt engagemang och stark närvaro under en rad år fört svensk konst ut i världen, samt lockat framstående utländska konstnärer till Sverige. Med bred bildning och djup kunskap blickar han ut över samtidens konstvärld.

Läs mer om priset och pristagarna här.

_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar