R E L I G I O N. Påsken är i grund och botten en kristen högtid (liksom de flesta andra av våra helger), och oavsett om du är troende, ateist eller inte vill ta ställning kan jag varmt rekommendera Jonas Gardells böcker Om Gud och Om Jesus som lektyr under helgen.

Om Gud berättar och nystar i hur vår gudsbild vuxit fram, hur kristendomen förändrats under de år som gått, hur kristendomens gud gått från en stamgud bland många till en hämndlysten och småaktig gud och därefter till den enväldige och förlåtande gud vi har idag. Invävt finns episoder och minnen från Gardells uppväxt i ett kristet hem, tankar och reflektioner som uppkommit under hans liv. Jonas Gardell är, enligt egen utsago, religiös men det märks inte i böckerna. Det finns inte någon underton menad att pracka på mig, den icke-religiöse, en särskild tro eller en religion. Det finns bara en nyfikenhet, ett allvar och en önskan att förstå varifrån kristendomen kommer och vilka behov den har fyllt, och fortfarande fyller.

Om Jesus är upplagd på samma sätt: bibelreferenser och allmänna föreställningar blandas med vetenskapliga fynd och forskning på området. Tillsammans skapar de en bild av hur Jesus verkligen såg ut och under vilka villkor han levde. I modern tid vet vi inte så mycket mer om Jesus än det som kyrkan förmedlar, men bilden torde vara, och är, lite mer komplex än så...

Det är många som inte gillar Gardell, men det här är en allvarligare, mer vetenskaplig och objektiv författare som träder fram - till skillnad från komikern Jonas Gardell. Böckerna kom ut på Norstedts 2003 respektive 2009 och är resultatet av sammanlagt 12 års arbete, skrivande och efterforskningar. Arbetet ledde även till att Gardell blev utnämnd till hedersdoktor vid teologen i Lund - ett utnämnade som både risades och rosades av allmänheten. Är du det minsta nyfiken på hur det kommer sig att kristendomen ser ut som den gör, var som egentligen står i Bibeln, sugen på en nypa teologi påsken till ära eller kanske bara har slut på fantasi och olästa titlar i bokhyllan - läs Om Gud och Om Jesus. Du kommer ha lärt dig en hel del allmänbildande om vårt samhälle och den religion vi lever i när du är klar, oavsett religionstillhörighet eller troendegrad.
__Frida

Dela
_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar