P R O J E K T. För senaste numret av Svensk Bokhandel blev jag tillfrågad om jag har några speciella läsprojekt under sommaren. Jag svarade att det har jag inte, och brukar heller inte ha, utan läser det som faller mig in och det som jag inte hunnit med under året - helt normalt, trodde jag. Till min stora förvåning har de tre andra som är tillfrågade diverse olika projekt, allt från finlandssvensk lyrik och Narnia till dagböcker/biografier. Kära läsare, hur uppstyrda är ni i ert sommarläsande? Har ni projekt, eller gör ni som jag och läser det ni känner för?

__Frida

Dela

_____________________________________________________________________________________

11 kommentarer:

  1. Jag är allt för mycket lustläsare för att kunna ha några läsprojekt. Jag läser det jag känner för just då.

    SvaraRadera
  2. Jag har nog haft mina projekt om jag valt att resa på sommaren, då har reselektyren blivit något viktigt att välja ut och då gärna klassiker. Men denna sommar tror jag inte det blir så mycket läst alls, så då läser jag det som jag för stunden vill.

    SvaraRadera
  3. Jag gör upp planer ibland. Sedan följer jag dem inte. ;)

    SvaraRadera
  4. Mitt enda projekt är the bokhögen, den som tillkommit eftersom jag införskafar fler böcker än jag hinner läsa. Visserligen ingår i den mycket novellsamlingar, det är ett året-runt-projekt. Men inte bara. Högen har en viss ordning....som plötsligt kan slängas om. Så nä, jag är nog som du, läser vad jag har lust till.

    SvaraRadera
  5. Jag har haft en period när jag varit väldigt nyfiken på PO Enquist, på biblioteket har fötterna gått av sig själva till hyllan E. Så här efteråt inser jag att det artat sig till ett projekt eftersom jag nu bara läst Enquist i fyra månaders tid. Så kan det gå!

    SvaraRadera
  6. Just Bokhögen kanske kan kallas ett läsprojekt ändå, vid närmare eftertanke? Även om det inte är ett specifikt författarskap/tema... Jag har däremot som livsprojekt att ta mig igenom På spaning efter den tid som flytt - men när exakt jag ska ha tid med det är lite oklart :) Tror ni att man skulle få ut mer av sitt läsande om det var lite mer uppstyrt?

    __f

    SvaraRadera
  7. Kanske det, bara det inte tar bort det som är den spontana läsglädjen. Men för just På spaning efter den tid som flytt kanske man behöver vara lite uppstyrd för att klara sig igenom det. :) Själv ska jag försöka komma igenom alla "måsteböcker" från jobbet innan jag ens orkar tänka på egen litteratur. Puh.

    SvaraRadera
  8. Jeg leser det jeg til enhver tid har lyst til. Jeg prøvde å være med på et leseprosjekt i fjor (de amerikanske bokbloggene har mengder av leseprosjekter med allverdens rare temaer), men jeg falt fort av igjen. Hvis jeg føler at jeg må lese en bok, mister jeg fort lysten og begynner på noe annet, pgt blir gående med dårlig samvittighet fordi jeg føler at jeg burde lest prosjektboka. Lesing skal handle om lyst, ikke om plikt -synes jeg...

    SvaraRadera
  9. Jag hade för några år sedan samma tanke att jag verkligen ville läsa På spaning...., så jag bestämde mig helt enkelt för att försöka och inte ge upp i första taget. Sedan gick hösten och tillslut hade jag med största läsglädje läst mig genom dom sju delarna och det var sorgligt när dom tog slut. Utan uppstyrd läsning hade jag nog inte orkat ens försöka. Men det är riktitgt, riktigt bra böcker.

    SvaraRadera
  10. Kontentan verkar vara att det är viktigt med läsglädjen (ärligt talat, vad är läsandet utan den?!) men att vissa lite mer omfattande serier, tex På spaning, faktiskt kräver att man gör det till ett projekt. Och varför inte, så länge det fortfarande är roligt och inte blir ett måste i slutändan. Tack för era smarta åsikter :)

    __f

    SvaraRadera
  11. Ännu en tanke - kan kanske projekt som dem som HildeSol beskriver vara bra? De kanske får mig som läsare att läsa lite annat än vad jag vanligtvis gör och resulterar i nya favoriter och vidgade vyer? När det inte går som i Hildes fall vill säga...

    __f

    SvaraRadera