Veckans bokevenemang är i stort koncentrerade till Göteborg och Bokmässan, men det är kanske inte så konstigt. Har ni möjlighet rekommenderar vi verkligen ett besök på mässan; mingla med förlag och författare, fynda fina (och billiga) böcker och förundras över afrikansk litteratur! Mer om mässans program hittar ni här.

M Å N D A G
- Annika Sjögren och Maria Hamberg berättar om sina nya böcker Ur havet stiger vågorna och Drömfabriken. Entré 50 kr

TID: kl. 18:30, PLATS: Härnösands bibliotek, PRIS: 50 kr
- Samtal med Miika Nousiainen om I långa loppet. Efter succén med Hallonbåtsflyktingen som handlar om finske Mikkos besatthet av det svenska samhället kommer en ny roman med maniska drag. I långa loppet handlar om en pappa som är beredd att gå över lik för att dottern ska bli Finlands nästa löparstjärna. Boken belönades ifjol med Kalevi Jäntti-priset, ett pris som årligen delas ut åt unga finländska författare. Romanen kommer också att sättas upp som teaterpjäs i Finland nästa år.

TID: kl. 18:30 PLATS: Finlandsinstitutet i Stockholm, PRIS: Gratis
- Sensoriskt bokprat hos Bokslukaren. Bokslukaren har inlett ett samarbete med Allebarnsrätten: en rikstäckande kampanj vars syfte är att stärka måltiden och måltidens roll på och runt förskolor i Sverige. Allebarnsrätten vill vrida utvecklingen bort från centralkök och halvfabrikat. Man fokuserar mycket på måltiden som mötesplats. En måltidssituation är en ypperlig möjlighet för barnen att sätta ord på det de upplever med sina sinnen. Det pedagogiska verktyget är en fransk metod - Sapere - som via Carl-Jan Granqvist och Grythyttan, togs till Sverige på 90-talet.
TID: kl. ? PLATS: Bokslukaren i Stockholm, PRIS: ?

T I S D A G
- Möt författaren Bengt Ericson som signerar och talar om sin nya bok, Den nya överklassen, som fått stor uppmärksamhet sedan den kom ut i slutet av augusti. Författaren bjuder på en guidad tur genom ett rikemansland där pengar och position betyder allt. Bengt Ericson är en av Sveriges mest drivna ekonomijournalister och hans bok är en djupgående och underhållande skildring av Sveriges ekonomiska elit. Texten är skriven med glimten i ögat, men här finns också en kritisk underton.

TID: kl. 20:00, PLATS: NK i Stockholm, PRIS: ?
- Möt Elisabeth Nemert, författare till bl a böckerna Bortom stjärnan och Ödets hav.

TID: kl. 19:00, PLATS: Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, PRIS: 95 kr
- Steve Schapiro, den legendariske stillbildsfotografen som bland annat har plåtat Midnight Cowboy, The Great Gatsby, Gudfadern-filmerna och Taxi Driver, kommer till Stockholm för att ställa ut på Galleri Unger. Välkommen till ett samtal mellan Pelle Unger och Steve Schapiro, efter samtalet blir det signering.

TID: kl 17:00, PLATS: Akademibokhandeln Hötorget i Stockholm, PRIS: ?
- Psykologer läser böcker : Maken av Gun-Britt Sundström. Ett psykologiskt samtal med en aktuell och spännande författare och med Jonas Mosskin, psykologstudent och bloggare som även ligger bakom publiksuccén "Psykologer tittar på film".

TID: Kl 19:00-20:30, PLATS: Biblioteket Plattan, Kulturhuset i Stockholm, PRIS: ?

O N S D A G
- Internationell Författarscen Göteborg: Tahar Ben Jelloun. Till premiären av Göteborgs internationella författarscen kommer den marockanske författaren Tahar Ben Jelloun, aktuell i Sverige med översättningen av sin senaste bok, Min mamma. Tahar Ben Jelloun föddes 1944 i Marocko men bor numera i Paris. Han betraktas som en av de riktigt stora franskspråkiga författarna. Hans böcker finns översatta till ett tjugotal språk och tolv av hans romaner är översatta till svenska. Tahar Ben Jelloun samtalar med Athena Farrokhzad, poet och kritiker, och samtalet hålls på franska med svensk tolkning.

TID: kl 18:00-19:00, PLATS: Världskulturmuseet i Göteborg, PRIS: Gratis
- Anneli Furmark är konstnär och serietecknare. Hon är aktuell med en ny roman i serieformat: Fiskarna i havet.
TID: kl 18:30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 40:-/20:- för ungd./medl.
- Bokhandelsdagen 2010 i Göteborg. Bokhandlareföreningens Bokhandelsdag 2010 med ordinarie årsmöte äger rum onsdagen den 22 september på Svenska Mässan i Göteborg. Förutom de sedvanliga årsmötesförhandlingarna kommer Bokhandelsdagen att bestå av en heldagskonferens för bokhandeln med rubriken ”Framtidens bokhandel” som arrangeras i samarbete med tidningen Svensk Bokhandel och Bok- och Bibliotek. Bokhandelsdagen börjar med bokhandelskonferensen kl 10.00 – 16.00 och årsmötet äger rum kl 16.30 i samma lokaler.

TID: kl 16:30, PLATS: Svenska Mässan Hall H1, Göteborg, PRIS: ?
- Bokhandelskonferens: Framtidens bokhandel. Har bokhandeln en framtid? Kommer e-böckerna att slå ut den fysiska boken? Klarar bokhandeln konkurrensen från nätet? Från varuhusen? Kom och lyssna till ledande bokhandelsexperter från USA, Tyskland och Storbritannien när de diskuterar framtiden och berättar om bokhandelns utmaningar i de egna länderna. Möt Johan Stenebo, f d IKEA, och författare till böckerna Sanningen om IKEA och Smart Shopping (kommer i höst), som ska prata om kraven på en modern bokhandel. Hur möter du kunden? Vad gör du när priskonkurrensen inte räcker till?

TID: kl. 10.00-16.00 (Registrering och kaffe från 09.30), PLATS: Svenska Mässan Hall H1, Göteborg, PRIS: ?

T O R S D A G
- Bok & Biblioteksmässan i Göteborg 23- 26 september. Bokmässan presenterar sitt hittills bredaste tema: Afrika och afrikansk litteratur. Över 70 gäster från 25 av kontinentens länder ingår i det afrikanska temat. Totalt innehåller årets seminarieprogram 446 seminarier, med drygt 800 medverkande från 44 länder.

PLATS: Svenska Mässan, Mässans gata 20, HEMSIDA: http://www.bok-bibliotek.se/sv/

F R E D A G
-

L Ö R D A G
- Susanna Popova presenterar den nyutgivna officiella bröllopsboken Vårt bröllop. Erfarna journalisten Popova och Sveriges mest prisbelöntareportagefotograf Paul Hansen fick förtroendet att följa kronprinsessparetbakom kulisserna hela vägen fram till den stora bröllopsdagen.

TID: kl. 14:00, PLATS: Konserthuset i Stockholm, PRIS: ?
- Konstnären och författaren Carl Johan De Geer gästar Bokslukaren och läser ur nyutgåvan av den omtycka kattdeckaren Konstapel Katt kräver kakor (illustration Magda Korotynska).

TID: kl 13:00, PLATS: Bokslukaren i Stockholm, PRIS: ?

S Ö N D A G

- Strindbergsutflykt i Södermanland. ”…det fanns två saker… naturen… och friheten från hemmet…” I Tjänstekvinnans son beskriver författaren hur den unge Johan och hans bröder skickas till olika ställen i Södermanland under sommarloven för att uppfostras och lära. Denna dagstur i buss startar i Strindbergs mors "hemstad" Södertälje och går Hammersta, Ösmo, Årdala, Taxinge och åter till Södertälje.
TID: kl 8:30, PLATS: Samling Södertälje centrum, PRIS: 300 kr (exkl resor)

Dela

_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar