M Å N D A G
- Bokmässan i Belgrad.
Sverige är temaland på bokmässan i Belgrad, och under rubriken GLASOVI ŠVEDSKE, Röster från Sverige, presenteras ett stort antal svenska författare. Barnlitteraturen kommer att vara extra synlig på mässan. De som som deltar i seminarier och workshops är Zulmir Becevic, Åsa Lind, Sven Nordqvist, Pernilla Stalfelt, Ulf Stark, Martin Widmark och Helena Willis. Kitty Crowther, årets pristagare till Astrid Lindgrens minne, deltar också för att markera vikten av god barnlitteratur i alla länder.

TID: 25-31 oktober, PLATS: Belgrade Fair Grounds Bulevar vojvode Misica 14 11000 Belgrade Serbia, HEMSIDA: http://www.beogradskisajamknjiga.com/active/en/home.html
- Poesifrossa på Finlandsinstitutet!
En stor skara svenska och finländska poeter samlas till en helkväll med uppläsningar. Medverkar gör 17 författare ur flera olika generationer och poetiska sammanhang: Claes Andersson, Stina Ekblad, Riina Katajavuori, Ulf Karl Olov Nilsson, Lars Mikael Raattamaa, Sanna Tahvanainen, Markku Paasonen, Göran Sonnevi, Jyrki Kiiskinen m.fl. Musikaliska mellanspel, öl- och vinbar.

TID: kl. 18:00, PLATS: Finlandsinstitutet i Stockholm, PRIS: Gratis
- Långfilmen Barn av sin tid och författarsamtal med Aino Trosell.

Biografen Elektra i Västerås visar Maj Wechselmanns film om Aino Trosell, Barn av sin tid, följt av författarsamtal.
TID: kl. 18:30, PLATS: Biografen Elektra i Västerås, PRIS: ?

T I S D A G
- Juan Cruz: Verklighet och fiktion i Mario Vargas Llosas verk.
Juan Cruz är journalist, författare och redaktör för den spanska tidningen El País. Han var tidigare direktör för det spanska bokförlaget Alfaguara. I dag besöker han Instituto Cervantes och berättar om Mario Vargas Llosas litterära verk. Juan Cruz är sedan länge nära vän och kollega med Mario Vargas Llosa, Nobelpristagare i litteratur 2010.

TID: kl 18.30, PLATS: Hörsalen, Instituto Cervantes i Stockholm, PRIS: ?
- Hotade ord: förbjudna språk
Samtal mellan författare med olika erfarenheter av förbjudna och begränsade språk.

TID: kl 19:00, PLATS: Kulturhuset, Café Panorama, våning 5 i Stockholm, PRIS: ?
- Affärer i blod och olja.
Stamkrig. Så ville oljebolaget Lundin Petroleum att omvärlden skulle betraktar strider på företagets område i Sudan kring millennieskiftet. Men ögonvittnesskildringar och internationella rapporter från bl.a. FN, Human Rights Watch och Christian Aid berättar om systematisk folkfördrivning och övergrepp. Carl Bildt, som var styrelseledamot i företaget ända tills han blev utrikesminister 2006, har samtidigt sagt sig vara ansvarig för dess etiska riktlinjer. Hur är det möjligt?

TID: kl 19.00, PLATS: Restaurang Trappan, Folkets Hus Järntorget i Göteborg, PRIS: ?
- Skapandet av det judiska folket.
Samtal mellan Shlomo Sand, Dror Feiler, Ulf Carmesund och Stephan Mendel Enk, moderator: Stig Hansén. Efter samtalet bjuder vi på livemusik med Miriam Oldenburg – dragspel, välkänd profil inom klezmermusiken och Peter Bothén – klarinett, medlem i klezmerbandet Sabbath Hela Veckan.

TID: kl 19:00, PLATS: Stallet, Rikskonserters bakficka, Nybrokajen i Stockholm, PRIS: ?
- Bokens dag i Växjö.
TID: kl 19.00, PLATS: Växjö Konserthus, PRIS: ?

O N S D A G
- De ensamma.
Håkan Nesser, aktuell med fjärde Barbarottiromanen.

TID: kl 18.30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 60:-/40:- för ungd/medl.
- "Tystnad som motstånd".

Chimurenga i Göteborg: samtal, läsningar och fest. Det nya Gläntanumret är en översättningen av ett helt nummer av den sydafrikanska tidskriften Chimurenga. Kommande vecka besöker delar av den Kapstadsbaserade redaktionen Göteborg för olika arrangemang.
TID: kl 18:00, PLATS: Göteborgs Konsthall, PRIS: ?
- Poesisalongen.
Månadens Poesisalong gästas av Johannes Anyuru och Andrei Codrescu, två författare av en numera sällsynt art som skriver samhällskritisk och politiskt medveten lyrik med öra för prosodi och aktning för den stora litterära traditionen. Det är en poesi som ständigt åberopar sig på såväl klassikerna som på samtida kulturella symboler, sina experimentella ambitioner och sin urbana förankring till trots. Moderator: Jonas Ellerström. Uppläsare: Christian Fex.

TID: kl 18.30, PLATS: Rumänska kulturinstitutet i Stockholm, PRIS: ?
- Författarträff.

Aino Trosell besöker ABF-huset och berättar om sin nya roman Hjärtblad.
TID: kl. 14:00, PLATS: ABF-huset i Stockholm, PRIS: ?
- Författarträff.

Framgång - något vi alla drömmer om, men vad är det som gör att vissa lyckas? I Passion, nyckeln till framgång av Ingrid Tollgerdt-Andersson får du lära känna tio personer, alla mycket framgångsrika och välkända inom vitt skilda områden, men vad är det som har gjort att just de har lyckats? En av personerna i boken är Kerstin Dellert som samtalar med författaren under kvällen.
TID: kl 20:00, PLATS: NK Bokhandel, Plan 3 i Stockholm, PRIS: ?

T O R S D A G
- Författarträff.

Kent Werne berättar om sin nya bok Du sköna nya hem, som handlar om utförsäljningarna av allmännyttan. I boken berättar Kent Werne om den stora bostadsomvandlingen, synar drivkrafter och konsekvenser, knyter ihop nutid med dåtid, och träffar människor som hamnat i skärningspunkten mellan offentligt och privat, politik och marknad. Du sköna nya hem är oundgänglig läsning för alla som vill förstå bakgrunden till utförsäljningen av allmännyttan och den allt svårare situationen på bostadsmarknaden.
TID: kl 19.00, PLATS: Söderbokhandeln i Stockholm, PRIS: ?
- LitteraLund - Bokfestival för barn och unga.
Konferens om barn- och ungdomslitteratur 28-29 oktober 2010 2010 innehåller konferensen 18 inspirerande programpunkter, varav några ingår i de tre spår som LitteraLund arbetar lite extra med i år: Norden, Poesi och Stefan Castas gröna tråd. Obs! Flertalet programpunkter har begränsat antal platser. Boka in dig i god tid!

TID: Invigning 9:30 på torsdagen, 28-29 oktober, PLATS: Lunds Stadshall, PRIS: ?
HEMSIDA: http://www.litteralund.se/
- Drömfabriken.
Maria Hamberg, författare med en ny roman om drömmar, relationer och industriarbetets vardag.

TID: kl 18:30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 40:-/20:- för ungd/medl.
- Internationell författarscen: Delphine de Vigan, Frankrike
Svenska läsare tog romanen No och jag till sitt hjärta. I nya Underjordiska timmar följer vi en kvinna som plötsligt en dag förlorar alla sina arbetsuppgifter. I skam låter hon timmarna gå i tysthet på företaget. Malin Jacobson Båth, SVT, möter Delphine de Vigan.

TID: kl 19:00, PLATS: Kulturhuset i Stockholm, PRIS: ?

F R E D A G
- Bokmässan i Örebro.
Huvudtemat är Det fria ordet. Jan Guillou inviger mässan och det arrangeras ett seminarium om journalister och yttrandefrihet med bland annat den iranska journalisten Parvin Ardalan, som är fristadsförfattare i Malmö. Per Wästberg och Theodor Kallifatides berättar om sina memoarer, där det fria ordet har spelat stor roll.

TID: ?, PLATS: Örebro slott, PRIS: ?
- Makt - Göteborgs poesifestival.
Temat för denna 29:e årgång är makt. Begreppet politisk poesi har under de senaste åren gjort comeback i det litterära samtalet. Men hur ser förhållandet mellan politik och poesi egentligen ut? Talar politisk poesi på ett särskilt sätt? Har den ett ärende?

TID: ?, PLATS: Pustervik, stora scenen i Göteborg, PRIS: ? HEMSIDA: http://www.poesifestival.se
- Radioteatern ger: Rödluvan och vargarna av Angela Carter
Sist ut av de kvinnliga modernisterna, med premiär den 29 oktober, är Angela Carter (1940-1992) och radiopjäsen Rödluvan och vargarna. En Rödluva och en varg som ni aldrig träffat förut, i en erotisk och subversiv saga skriven av en av Storbritanniens stora 1900-tals författare: Angela Carter, direkt för radio. Vem är god, vem är vild, vem är annorlunda? Inspelat under fullmånen med Shima Niavarani och Omid Khansari som Rödluvan och vargen, Basia Frydman som mormor och Niklas Ek som berättare. I regi av Marie Wennersten och med improviserad cellomusik av Svante Henryson.

TID: kl 19:03, PLATS: Sveriges Radio P1, PRIS: Gratis

L Ö R D A G
- Barnpoesifestivalen 2010
Dogge Doggelito i magiskt fågeläventyr. Tidskriften 10TAL anrodnar Barnpoesifestivalen för trettonde året i rad. Två uppsättningar av den egenproducerade musikaliska föreställningen En berättelse om Fåglar kommer att framföras på Stockholms stadsteater med nyskrivna sånger av kompositören Georg Riedel.

TID: kl 13.00 och 15.00, PLATS: Stockholms Stadsteater, PRIS: ?
- Internationell författarscen: Innan Ganges flyter in i natten.
Innan Ganges flyter in i natten
är den första antologin med modern indisk poesi på svenska.

TID: kl 19:00, PLATS: Kulturhuset i Stockholm, PRIS: ?
- Chimurenga i Göteborg : samtal, läsningar och fest.
Det nya Gläntanumret är en översättningen av ett helt nummer av den sydafrikanska tidskriften Chimurenga. Kommande vecka besöker delar av den Kapstadsbaserade redaktionen Göteborg för olika arrangemang. Fest! Ntone, Graeme och Stacey framträder också som Chimurenga Factory när de står bakom skivspelarna på Poesifestivalens och Gläntas gemensamma fest under lördag kväll.

TID: kl 22:00-03:00, PLATS: Lust (Gamla Röda Rummet) i Göteborg, PRIS: 50 kr, Som Gläntaprenumerant eller med tvådagarspass till festivalen är det fritt inträde.
- Författarträff.
Christina Jutterström har haft några av de tyngsta och tuffaste chefsjobben i Mediesverige — på Dagens Nyheter, Expressen och Sveriges Television. Under hösten utkommer hennes bok Uppfostrad av män där hon reflekterar över sin karriär, men även över svårigheten att leva upp till alla roller.

TID: kl. 14:00, PLATS: Konserthuset i Stockholm, PRIS: ?
- Ernst Billgren, Carl Hamilton & Jonas Hallberg hos Akademibokhandeln City
Vad är konst? Vad är politik? Vad är sanning? Trion bakom dessa tre böcker svarar på väsentliga frågor inom sina ämnen. Det är en ny faktaserie i behändigt format. Heta ämnen och nya experterger sina mycket personliga svar.

TID: kl 13:00, PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm, PRIS: ?
- Sagoskog och iskalla fakta - naturbilder och pyssel för barn.
I dag invigs en utställning på Stadsbiblioteket med illustrationer från Lena Sjöberg (Kalla fakta om is), Maj Fagerberg (Det prasslar i löven) och Inga Borg (Plupp). Under hösten har Stadsbiblioteket temat "Tillbaka till naturen" och man har av den anledningen bjudit in utvalda illustratörer från Opal att ställa ut bilder kopplade till naturen, under periode 30/10-14/11.

TID: Invigning kl. 12:15, PLATS: Stockholms Stadsbibliotek, PRIS: Gratis
- Christina Jutterström i Djursholms Bokhandel
Christina Jutterström berättar om sin bok - Uppfostrad av män.

TID: kl. 15:30, PLATS: Djursholms Bokhandel, PRIS: 150 kr, föranmälan krävs.
- Carl-Johan Vallgren på Södra Teatern.
Nattbok - en betraktelse över sakernas tillstånd är Carl-Johan Vallgrens sjunde fullängdare och som titeln skvallrar om en ofta mörk betraktelse över sakernas tillstånd, men här finns också spår med en ytterst levnadsglad beskrivning av känslorna när vintern äntligen spricker upp i ljus och rusig längtan.

TID: kl 19:30, PLATS: Södra Teaterns Stora scen i Stockholm, PRIS: ?

S Ö N D A G

- Kammarmusik med Proust.
Konsert och högläsning ur På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust med framstående författare och solister. Författaren Per Wästberg läser ur sjätte boken: Rymmerskan. Konsertpianisten Bengt Forsberg framför Sonatin op. 59:2 (1915-16) samt Sonatin op. 82:2 (1923-24) av Charles Koechlin (1867-1950) Serien "Klassiskt med Proust" på Forum inleddes 2001 i avsikt att läsa hela Prousts På spaning efter den tid som flytt, bok för bok från pärm till pärm.

TID: kl 15.00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm, PRIS: ?
- Pluppdag på Överjärva gård.
Sagor om Plupp läses vid elden i kåtan. Naturskaparverkstad och tipspromenad för barn och vuxna. Träffa författaren Inga Borg, köp böckerna om Plupp och få dem signerade!

TID: 11:00, PLATS: Överjärva gård i Solna, PRIS: ?
- Laura Fitinghoff i Sällskapsliv - Litterära matinéer på Skansen.
Vägen till Frostmofjället - en berättelse om Laura Fitinghoffs liv. Hervor Sjödin, ordförande i Laura Fitinghoffsällskapet, berättar och visar bilder ur Lauras liv. Cissi Jakobsson medverkar med sång.

TID: kl 15.00, PLATS: Ordenshuset Brofästet på Skansen i Stockholm, PRIS: ?
- Författarträff.
Hör Christer Hermansson tala om sin absurda romankaraktär Oliver C. Johansson från nya romanen Kulturchefen och hör Christer Hermansson framföra den nya sången "Jag är kommunanställd".

TID: kl. 15:00, PLATS: Wendela Hebbes hus i Södertälje, PRIS: ?

Dela

_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar