M Å N D A G
- Bokens dag i Trelleborg.
I år har vi ett fantastiskt startfält av författare: CHRISTINA JUTTERSTRÖM Uppfostrad av män, Natur & Kultur, JOSEFIN SUNDSTRÖM Vinteräpplen, om att bryta en ond cirkel, Forum, OLLE LÖNNAEUS Mike Larssons rymliga hjärta, Damm Förlag JAN HEDH 277 sorters kakor, Norstedts Förlag.

TID: kl 19:00, PLATS: Församlingshemmet Trelleborg, PRIS: 180 kr (inkl. kaffe och kaka)
- Henrik Berggren på Vällingby Bibliotek.
Henrik Berggren besöker biblioteket för att prata om sin bok Underbara dagar framför oss - En biografi över Olof Palme. Henrik Berggren är historiker och journalist. Han har varit kulturchef på Dagens Nyheter och medverkar nu på tidningens ledarsida. Vid sidan om journalistiken har ha nforskat och undervisat i historia, bland annat på Berkeleyuniversitetet i Kalifornien och Södertörns högskola.

TID: kl 19:00, PLATS: Vällingby Bibliotek, PRIS: ?
- 5 klassiker som alla läst (eller kanske inte...)
Diskutera din favoritklassiker eller öka ditt litterära kapital genom ren och skär tjuvlyssning! Främlingen av Albert Camus. Mersault är mannen som döms till döden för mordet på en namnlös arab, men som i sin omgivnings ögon begår ett värre brott, när han inte gråter på sinmors begravning! Michael Azar skriver i nyutgåvans förord att "Mellan Algeriets européer och araber finns ingen möjlig försoning, ingen kommunikation, endast en strid på liv och död".

TID: kl 18:00, PLATS: Göteborgs stadsbibliotek, poesihörnan, PRIS: ?
- Klas Östergren - Heidruns novembergäst i Torsby
Författaren Klas Östergren kommer att berätta om hur han arbetar och hur hans intresse för konst formar gestalterna i hans verk. Klas Östergren kommer också att läsa hur sin senaste roman Den sista cigaretten. Boksignering. Servering: soppa med bröd & dryck.

TID: kl 19:00, PLATS: Prostgårdslagårn, Torsby, PRIS: medl. i Heidruns Vänner 80 kr, övriga 100 kr

T I S D A G
- Speglingar av ett universum: Mario Vargas LLosa.
Svenskt, peruanskt och spanskt perspektiv på Mario Vargas Llosas verk.

TID: kl 18:30, PLATS: Hörsalen, Instituto Cervantes i Stockholm, PRIS: ?
- Med hjärtat för boken.
Välkommen till en kväll där ordet och läsandet står i centrum. Brombergs Bokförlag och Berwaldhallen anordnar för sjunde gången denna mycket uppskattade bokafton. Medverkande: Karin Alvtegen, Inga-Britt Ahlenius, Niklas Ekdal, Stig Fredrikson, Kristina Kappelin, Marika Lagercrantz och ensemblen från Klara Hund.

TID: kl.19:00, PLATS: Berwaldhallen i Stockholm, PRIS: ?
- Bokens afton på Dillbergs bokhandel.
Maria Gustavsdotter: Fem pärlor till jungfruns krona: änkan Robert Gustafsson: Från vaggan till deadline Pia Hagmar: Dalslandsdeckarna 12 - Huggormens spår CajsaStina Åkerström: Du och jag, farsan Lars Kepler: Alexandra Coelho Ahndoril & Alexander Ahndoril Bob Hansson: Vips så blev det liv Presentatörer: Skotte Linde & Kenneth Ottosson: Mannaminne

TID: kl 19:00, PLATS: Dillbergs bokhandel i Stockholm, PRIS: ? men endast förköpsbiljetter
- En dansk afton med poeten Benny Andersen.
Den legendariske diktaren Benny Andersen, upphovsman till bland annat Svantes visor, presenterar tillsammans med översättarna Elisabeth Korndahl & Juris Kronbergs den nya boken Världens sista dikt, utg. Heidruns Förlag. Programvärd: Bengt Berg. Uppläsning, samtal, musik, boksignering.

TID: kl 18:00, PLATS: ABF-huset, Sveavägen i Stockholm, PRIS: ?
- Arbetet i litteraturen.
Ett samtal mellan Åsa Linderborg (moderator), Aino Trosell, Kristian Lundberg och Victor Ravini. Anordnas inom ramen för konstprojektet Image at Work Vilka bilder tar författare med i sina verk från tidigare arbetserfarenheter eller från en arbetarfamiljs bakgrund? Vad har man samlat på efter alla år av slit? Hur fungerar skrivandet vid sidan av andra, helt annorlunda yrken? Vilken roll spelar biografin i det litterära skapandet?

TID: kl. 18:30, PLATS: Rumänska kulturinstitutet i Stockholm, PRIS: ?
- Transtexter.
Rosenlarv förlag anordnar en helkväll om litterära könsöverskridanden och könsöverskridare i litteraturen. Kan man prata om translitteratur från tiden innan begreppet ”trans” fanns? Finns det en translitteraturhistoria, och hur ser den ut? Är det möjligt att skriva en bok utan könsbestämda personer? Hur är det att skriva om transpersoner, och hur är det att skriva som transperson? Medverkande: Maria Andersson, Athena Farrokhzad, Mariette Glodeck, Stefan Ingvarsson, Tiina Rosenberg, Malte Sundberg, Vio Szabo, Noah Widqvist.

TID: kl. 18:00, PLATS: ABF-huset, Sveavägen i Stockholm, PRIS: ?
- "- Hur känns det? - Öööh, det känns ... bra, faktiskt". Sport i litteraturen
Ända sedan Platons dagar fascineras författare av sportens fenomen: den barnsliga leken men också det grymma spelet om vinnare och losers, dess ideologiproduktion, industri och flirt med militär disciplin. En litterär nerdykning i allt från olympiska hyllningsdikter och poetisk utforskning av idrottslig skönhet till romaner om sportens vardagsmänniskor, hjältar och skurkar. Kroppar i rörelse, virtuositet, ögonblick och överraskning. Programmet är återinsatt då det uteblev på grund av vårens snökaos.

TID: kl 19:00, PLATS: Restaurang Trappan, Folkets Hus Järntorget i Göteborg, PRIS: ?
- Estradsamtal: Gestaltandet av arbetet i litteraturen
Med Aino Trosell, Åsa Lindeborg, Kristian Lundberg och Victor Ravini.

TID: kl. 18:00, PLATS: Rumänska Kulturinstitutet, Skeppsbron i Stockholm, PRIS: ?

O N S D A G
- Internationell författarscen: Aslı Erdoğan, Turkiet
Hon utbildade sig till partikelfysiker, nu är hon en av Turkiets ledande och mest kontroversiella författare. Missa inte en av höstens absoluta höjdpunkter på författarscenen! I möte med Jenny Tunedal.

TID: kl. 19:00, PLATS: Kulturhuset i Stockholm, PRIS: ?
- La Gaya Scienza
Föreställning med filosofi och musik kring livsbejakelsens stora filosof Friedrich Nietzsche. Reflektion med filosoferna Hans Ruin, Marcia Sá Cavalcante Schuback, Gary Shapiro och Fredrika Spindler. Skådespelaren Johan Holmberg framför texter ur Nietzsches Den glada vetenskapen. Musik av Brahms, Bartók samt Ravel framförs av Cecilia Zilliacus, Sofia Lundström, Torleif Thedéen, Staffan Mårtensson och Love Derwinger. Konstnärlig ledare: Jean Claude Arnault.

TID: kl. 19:00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm PRIS: ?
- NK:s Litterära Salonger.
Torgny Lindgren om sin nya bok Minnen. Vad som är sant och har hänt på riktigt kommer läsaren troligen aldrig att få veta, och det är inte heller poängen.

PLATS: NK i Stockholm
- Författarafton.
Aino Trosell berättar om sin nya roman Hjärtblad.
TID: kl. 19:00, PLATS: Paddys Pub i Sollentuna, PRIS: ?
- Månen, sa Märta, Varför?
Gunilla Linn Persson, författare, aktuell med Eskil - riddaren av syrenbersån, om livskris och livsglädje.

TID: kl 18:30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 40:-/20:- för ungd/medl.

T O R S D A G
- Författarträff.
Arvid Lagercrantz berättar om sin bok Mitt galna liv. En memoar om psykisk sjukdom.

PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm
- Releasefest för lejds höstböcker.
Lars Hermansson läser ur och berätttar om sin romandebut Tjänstemän, om pornografi som frihetskamp i Teheran och Los Angeles. Och efter 40 års väntan har vi äntligen en ny svensk version av Rilkes Duinoeleger. Poeten Camilla Hammarström har översatt. Bokförsäljning, uppläsningar, bar, mingel.

TID: kl. 19:30, PLATS: Rutger Fuchsgatan 5 i Stockholm, PRIS: ?
- Psykologisk salong: Konsten att hantera svåra känslor.
Salongskulturen frodas! I programserien Psykologiska salonger möts olika gäster för att diskutera de stora livsfrågorna i dialog med publiken. Stadsbiblioteket i samarbete med Idagsidan, Svenska Dagbladet. Avund, missunnsamhet, ilska, rädsla, sorg och skam…

TID: kl 19:00, PLATS: Rotundan, Stadsbiblioteket i Stockholm, PRIS: ?
- Björn Ranelid besöker Faluns Stadsbibliotek
Jag skänker dig mina vackraste ord. Möt Björn Ranelid.

TID: kl 19:00, PLATS: Falu Stadsbibliotek, PRIS: 50 kr
- Författarkväll.
Möt Karin Alvtegen, aktuell med boken En sannolik historia. Bokförsäljning - Signering. Kaféet öppet från kl. 18.00.

TID: kl. 19:00, PLATS: Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, PRIS: 95 kr
- Therése Söderlind - Norrlands Svårmod
Therése Söderlind presenterar sin roman Norrlands svårmod.

TID: kl. 19:00, PLATS: Celsisubokhandeln i Uppsala, PRIS: ?
- Psykologiska salonger
Hur kan man komma ur de svåra känslornas grepp och samtidigt lära sig något viktigt om sig själv? Detta diskuteras av psykolog Marta Cullberg Weston, aktuell med boken Avund och konkurrens – känslor i vardagen och Inger Edelfeldt, författare och zen-coach som förra året utkom med boken Hur jag lärde mig älska mina värsta känslor.

TID: kl. 19:00, PLATS: Stadsbiblioteket i Stockholm, PRIS: ?

F R E D A G
- SM i bokberättande
Svenskt Mästerskap i bokberättande för bibliotekarier avgörs i Strängnäs! Den första officiella SM-tävlingen i bokberättande för bibliotekarier äger rum i kulturhuset Multeum, Strängnäs den 12 november 2010. Bibliotekarierna ska presentera en obligatorisk roman och en eller två valfria romaner av svenska författare som skriver för vuxna, max 3 minuter per bok. Den obligatoriska romanen är Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien.

PLATS: Kulturhuset Multeum, Strängnäs
- Kris i det nordiska bilderbokslandskapet?
Har bilderböckernas texter hängt med i utvecklingen av mediet? Hur ser marknadsvillkoren ut i begynnelsen av det nya decenniet? Stor utgivning, men liten kvalificerad kritik? Tillsammans med Konstfack och Svenska Tecknare bjuder Nordiska Akvarellmuseet in till ett heldagsseminarium. Vi fortsätter vårt arbete kring bilden och berättande och laddar upp för nya ”Skähamnssamtal om bilderböcker”.Under dagen diskuterar vi kvalitetsbegrepp och kulturstöd, smak, status, kritik och marknadsvillkor för nordiska bilderböcker

TID: kl 09.30 - 16.30, PLATS: Telefonplan, Stockholm, PRIS: ?

L Ö R D A G
- Författarträff.
Per Wirtén berättar om sin bok Där jag kommer från. Kriget mot förorten. ”Förorten är den enda plats där jag känt mig hemma. Men jag har fått lära mig att min hembygd inte räknas. Jag kommer från en plats som inte finns. Under tonåren läste jag berättelser om torp i skogsbryn, stenhus i staden och patriciervillor omgivna av körsbärsträd. Men aldrig om radhusen, allmänningarna eller förortstorgen dit mamma och jag åkte med buss 703 för att köpa nya jeans på Kvickly eller EPA.”

PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm
- Bokens dag i Värnamo
Deltagande författare är: Ernst Brunner, Aino Trosell, Henrik Berggren, Stephan Mendel-Enk, Peter Törnqvist och Johanna Thydell. Moderator: Ulla Strängberg. Scenmästare: Lars Johansson.

TID: kl 13:00-17:00, PLATS: Kulturhuset Cupolen i Värnamo, PRIS: 120:-, 50:- för studenter
- Leif G W besöker Klackenbergs i Jakobsberg
Klackenbergs Böcker & Papper celebert besök i form av Leif GW Persson. Leif GW signerar sin bok Den döende detektiven. Den perfekta fars dagpresenten? Boken säljs till specialpriset 199 kr.

TID: kl 12:00, PLATS: Klackenbergs Böcker & Papper i Jakobsbergs Centrum, PRIS: ?
- Niklas Rådström i Djursholms Bokhandel
Niklas Rådström berättar om sin bok - Månens anförvant. Föranmälan.

TID: kl. 15:30, PLATS: Djursholms Bokhandel i Danderyd, PRIS: 150:-

S Ö N D A G
- Proust med Lars Gustafsson och Inese Klotina
Kammarmusik med Proust Konsert och högläsning ur På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust med framstående författare och solister. Författaren Lars Gustafsson läser ur sjätte boken: Rymmerskan och konsertpianisten Inese Klotina framför Sonata reminiscenza op. 38 av Nicolai Medtner. Serien "Klassiskt med Proust" på Forum inleddes 2001 i avsikt att läsa hela Prousts På spaning efter den tid som flytt, bok för bok från pärm till pärm.

TID: kl 15.00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm, PRIS: ?
- Astrid Lindgrens födelsedag!
Britta Hanssen, sagoberätterska, återberättar en Astridsaga, med fantasi och inlevelse.Från 3 år.

TID: kl 14:00, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: Gratis

Dela

_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar