Owlit har halkat runt i snön denna vecka och tyvärr har även uppdateringarna hamnat på efterkälken. Här kommer nu i alla fall Bokveckan, full av roliga evenemang för den som vill ge sig ut, vädret till trots!

O N S D A G
- Maria Sveland framträder på biblioteket Väsby
År 2007 gjorde Maria Sveland succédebut med den uppmärksammade romanen Bitterfittan. Nu återkommer hon med en stark roman om utsattheten och styrkan i vänskapen, både den förväntade och den oväntade.

TID: kl 19:00, PLATS: Biblioteket Väsby
- Stockholms Poesifestival 2010
Willkommen, bienvenue, welcome! Nu är det dags för 10TALs stora årliga evenemang: Stockholms Poesifestival på Dramaten!

TID: kl 16:30 resp 19:30, PLATS: Dramatens Lilla scen, Efterfest på Berns, PRIS: 125 kr för prenumeranter, 250 kr ordinarie pris
- Författarträff
Gabriela Melinescus pratar om sin senaste bok Mamma som Gud. I romanen berättar Gabriela om sin barndom och ungdom i Rumänien och om tre mödrar som präglat henne - mamman, farmodern och mormodern, vars lantliga silkesmaskodling blir till en bild för mognad och förvandling. Med utgångspunkt i exilens Sverige blir hennes roman till ett levande minnesarbete om litteratur, kärlek och frihet.

TID: kl 18:30, PLATS: Rumänska kulturinstitutet i Stockholm
- Bilderbokskonst
Anna Bengtsson, författare och illustratör berättar om sina bilderböcker. Aktuell med Vad säger fågeln.

TID: kl 18.30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 60 kr/40 kr för ungd/medl.

T O R S D A G
- Drömlaboratorium på Bibliotek Plattan + Bokrelease
Lämna ifrån dig och dela med dig av dina drömmar, hemliga och skrämmande, ljuvliga och förbjudna.

PLATS: Bibliotek Plattan, Kulturhuset i Stockholm
- Nordiska författare i fokus

Mörkrets klarhet – Claes Andersson. Möt den finlandssvenske poeten Claes Andersson som i ett samtal med förläggaren Bengt Berg presenterar sin nya diktsamling som handlar om livet, kärleken, samhället, tiden, världen... De nya dikterna rör sig mellan den personliga och politiska sfären – ömsint humoristiska, självbiografiskt klarsynta, engagerade och allmänmänskliga. Livet, kärleken, naturen, tiden, världen... Allt med den omisskännligt anderssonska klang, som han behållit genom sina drygt 20-talet diktsamlingar.
TID: kl 18:00, PLATS: ABF-huset, Sveavägen i Stockholm
- En kväll med Norstedts förlag
Tre av höstens böcker presenteras!

TID: kl 18:00-20:00, PLATS: Historiska Museet i Stockholm
- Jesper Huor om Afghanistan

En gång var Afghanistan världens centrum. Härifrån styrdes imperier som sträckte sig från Europa till Kina och Indien. Idag är det världens ände skådeplats för stridigheter mellan stormakter och fanatiker. Här bor ett fattigt, hungrigt och till tänderna beväpnat folk. Med Kabul som bas reser frilansjournalisten Jesper Huor till många farliga och förunderliga platser i Afghanistan. Under sina resor möter han terrorister, skolflickor, heliga män, poeter, feminister, opiumbönder och allehanda fifflare. Om sin resa i Afghanistan och arbetet med boken berättar Jesper Huor på Söderbokhandeln.
TID: kl. 19:00, PLATS: Söderbokhandeln i Stockholm
- Bilden av Sveriges historia
Makten över historien är makten över vår identitet. Genom vilka filter ser vi den svenska historien? Hur har Sverige växt fram? Vilka historieförmedlare finns det, och i vad består eventuella konflikter? Hur betraktas den svenska historien 2010? Hur brukar och missbrukar vi historien? Vad är historia?

TID: kl 19.00, PLATS: Restaurang Trappan, Folkets Hus Järntorget i Göteborg
- Författarträff i Konserthuset
Owe Wikström, professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet, har skrivit flera böcker som nått en stor läsekrets, bl a Långsamhetens lov, och är en mycket uppskattad föreläsare. I höst är han aktuell med boken Att älska livet mer än dess mening.

TID: kl. 18:30, PLATS: Konserthuset, Hötorget i Stockholm
- Den du söker finns inte här
Mia Öström, uppvuxen i Umeå, romandebuterar med en förtätad berättelse om Florence Nightingale.

TID: kl 18:30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 40 kr/20 kr för ungd/medl.
- Författarafton
Möt Aino Trosell som berättar om sitt mångåriga författarskap och den senaste romanen Hjärtblad.

TID: kl. 19:00, PLATS: Kulturhuset i Rättvik
- Bokprat med Johan Hakelius
Akademibokhandeln Gleerups välkomnar Johan Hakelius och alla andra till ett bokprat om brittiska original! Johan Hakelius bok Döda vita män (precis utkommen som pocket) kallades för "en oförskämt underhållande och bildande historia" av Kulturnytts Ulrika Knutson. Nu är han aktuell med uppföljaren Ladies.

TID: kl. 18:00, PLATS: Akademibokhandeln Gleerups i Lund
- Författarträff
Märta Tikkanen berättar om sin bok Emma & Uno - visst var det kärlek. Hon är 18 år när de träffas, han är 26. De gifter sig, när hon är 25 föder hon sitt sjätte barn. Då bor de inte längre tillsammans. Han är upptagen av att förbättra världen, hon uppfostrar barnen. Och visst älskar de varandra.

PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm

F R E D A G
- Värmländsk Bokmässa 2010
Värmländsk Bokmässa är ett samarrangemang mellan Värmlands Museum, Region Värmland och Studieförbundet Vuxenskolan.Mässansvarig är, precis som för Värmlandsmontern på Bok-Biblioteksmässan i Göteborg, Anita Andersson, ordf. Värmländska FörfattarSällskapet.

TID: kl 10:00-17:00 båda dagarna, PLATS: Värmlands Museum i Karlstad
- Poetens musikaliska rum

Magnus William-Olsson, en av vår tids mest betydande poeter, läser ur sin nya diktsamling Ingersonetterna, nominerad till Augustpriset 2010 med motiveringen: “‘Ingersonetterna’ präglas av en längtan tillbaka till moderlivet i dubbel bemärkelse, mytiskt och erotiskt, där den stränga formen förlöser känsloflödet och finner möjligheterna i begränsningen.” Sonetterna varvas med poetens eget val av musik som framförs av några av Sveriges mest framstående solister och kammarmusiker.
TID: kl. 19.00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm

L Ö R D A G

- Författarträff
Klas Gustafson och Gösta Ekman berättar om deras bok Farbrorn som inte vill va' stor. Gösta Ekman är en superbegåvning. Han kunde ha blivit bildkonstnär, musiker eller författare. Han blev en av våra största skådespelare. Det är ett långvarigt och grundligt arbete som Klas Gustafson gjort. Omfattande samtal, dokument från hans privata arkiv och intervjuer med hans vänner och kolleger.
PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm
- Ernst Billgren, Carl Hamilton & Jonas Hallberg i Djursholms Bokhandel
Vad är konst? Vad är politik? Vad är sanning?Trion bakom dessa tre böcker svarar på väsentliga frågor inom sina ämnen.

TID: kl. 15:30, PLATS: Djursholms Bokhandel i Djursholm/Danderyd, PRIS: 75 kr

S Ö N D A G

- Proust med Agneta Klingspor och Maria Rostotsky
Kammarmusik med Proust Konsert och högläsning ur På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust med framstående författare och solister. Författaren Agneta Klingspor läser ur sjätte boken: Rymmerskan av Marcel Proust och konsertpianisten Maria Rostotsky framför Nocturne op 55 nr 2 samt 3 Mazurkor op 50 av Frédéric Chopin. Serien "Klassiskt med Proust" på Forum inleddes 2001 i avsikt att läsa hela Prousts På spaning efter den tid som flytt, bok för bok från pärm till pärm.

TID: kl. 15.00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm
- NK:s Litterära Salonger
I Nio hus och en kyrka: Svenska interiörer från 1700- och 1800-talet får vi ta del av Lars Sjöbergs encyklopediska kunskaper om våra historiska byggnader med vackra fotografier av Ingalill Snitt. Kristina Ekero Eriksson pratar om nya boken Årstafruns dolda dagböcker. Hemligheternas brödraskap: om de svenska frimurarnas historia är en historia om ett socialt, politiskt och ekonomiskt nätverksbyggande mellan människor i samhällets olika skikt och om en avsevärd vänskapskorruption. Peter Ullgren berättar mer.

PLATS: NK i Stockholm
Dela

_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar