T I S D A G
- Författarafton
Författarafton med Aino Trosell som berättar om sin nya roman Hjärtblad.

TID: kl. 19:00, PLATS: Kärra Bibliotek i Göteborg
- Författarkväll
År 2007 gjorde Maria Sveland succédebut med den uppmärksammade romanen Bitterfittan. Hennes nya roman, Att springa, är en berättelse om två unga tjejers möte med vuxenvärlden, där bilden av oförlåtliga övergrepp och samhällets oförmåga att skydda flickor och kvinnor träder fram. Mian Lodalen är i höst aktuell med boken Tiger. En roman som handlar om att växa upp i 1970-talets Jönköping med en stor hemlighet. En ovanlig och modig skildring av unga tjejers sexualitet.

TID: kl 19:00, PLATS: Eriksdalsbadet i Stockholm
- Märta Tikkanen gästar litteraturaftonen
Utställning och lotteri av ett femtiotal böcker från eller om Finland utgivna i år, och samtal med Märta Tikkanen – en av Nordens mest lästa författare. Finlandssvenska Tikkanen har i höst utkommit med romanen Emma & Uno – visst var det kärlek. Tikkanen skriver om sin mormor och morfar ”en av dessa älskansvärda omöjliga män som kvinnor så lätt faller för”. Den årliga literaturaftonen ordnas i samarbete med Samfundet Sverige-Finland.

TID: kl. 18:00, PLATS: Finlandsinstitutet i Stockholm PRIS: Gratis
- Sonja Åkesson - collage och dikter
Möt Sonja Åkesson, en av Sveriges absolut mest folkkära diktare. Ta del av collage och dikter i familjens ägo. Gunnar Edander, som kreerat musik till en lång rad mycket välkända och omtyckte film- och teaterföreställningar, framför egna tonsatta dikter av Sonja Åkesson. Under utställningsperioden kommer även en litterär soaré samt föredrag att anordnas.

TID: Vernissage kl 15:00, PLATS: Stockholms Stadsbibliotek, Rotundan
- Film i fokus
En kväll i filmens tecken där Atlantic Film presenterar ett urval av sina filmer och hur ett filmbolag fungerar. Nils-Petter Sundgrens memoarer Inte bara bio handlar mest om film, resor och arbete men också om uppväxt och privatliv med barn, barnbarn, skilsmässa och ett långt lyckligt äktenskap. I Hollywood: guldåldern berättar Lasse Bergström om den amerikanska filmens huvudstad och dess gyllene år.

TID: kl 20:00, PLATS: NK Bokhandel i Stockholm
- Bob Hansson och Erlend Loe i ett samtal
Välkomna på en helkväll med Bob Hansson och Erlend Loe. Två folkkära och kultförklarade författare kända för sin absurda humor och underfundiga samhällskritik. Båda är aktuella med romaner som handlar om kärlek - fulla med humor och dråpligheter men med en klar underton av allvar. Där Bob Hanssons humor är yvig, färgstark och ordrik är Erlend Loes absurd och avskalad. Båda showar på sina egna sätt och möts i ett samtal.

TID: kl. 19:00, PLATS: Södra teatern i Stockholm, PRIS: 80 kr
- Flykt och förvandling; En kväll kring Nelly Sachs
I maj 1940 flydde Nelly Sachs från Nazityskland till Sverige. Framför henne låg 30 års exil och ett stort litterärt verk som fick Nobelpriset i litteratur 1966. Författaren Aris Fioretos, huvudansvarig för den stora utställningen Flykt och förvandling som just nu visas på Judiska Teatern, i samtal med författaren Anna Hallberg. Läsning: Melinda Kinnaman Mötesledare: Carl Tham.

TID: kl 18.00, PLATS: ABF-huset i Stockholm, PRIS: 50 kr

O N S D A G
- En kväll för boken
Hallands Nyheter anordnar "En kväll för boken". Då kommer fem spännande författare till Varbergs Teater och presenterar sig själva och sina böcker. Alla har under hösten kommit ut med nya böcker. Det är Agneta Klingspor med boken Stängt pga av hälsosjäl, Bengt Ohlsson med Kolka, Aino Trosell med Hjärtblad, Maria Sveland med Att springa samt Kajsa-Stina Åkerström med boken Du och jag, farsan om pappan Fred Åkerström.

TID: kl. 19:00, PLATS: Varbergs Teater
- Bokpresentation; Berlusconi - Italienaren
Hur kan italienarna välja Silvio Berlusconi till sin ledare? Det är en fråga som många svenskar ställer sig. Berlusconi är politikern som den europeiska intelligentian älskar att hata. Han är samtidigt en av italiensk efterkrigstids mest omtyckta och framträdande politiker. Berlusconi – Italienaren är en informativ och underhållande bok som beskriver fenomenet och människan Berlusconi mot bakgrund av det komplexa italienska samhället.

TID: kl. 18:00, PLATS: ABF-huset i Stockholm
- Jorden de ärvde
Björn af Kleen, Guldspadenominerad journalist med sin uppmärksammade reportagebok om den svenska adeln.
PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 40/20 kr för ungd/medl.
- Bokprat med Liv Strömquist och Sara Granér
Akademibokhandeln Gleerups får besök av två av Sveriges absolut bästa serietecknare!

TID: kl. 18:00, PLATS: Akademibokhandeln Gleerups i Lund
- Författarträff

Maria Ernestam kommer och berättar om sin nya roman; På andra sidan solen.
PLATS: Bjäre bokhandel, PRIS: 100 kr
- Författarträff
Erlend Loe kommer till Akademibokhandeln City och berättar om sin bok Stilla dagar i Mixing Part. Han är Norges roligaste man. I denna roman får vi följa ett gift par på resa i Tyskland. Frun är lärare med tjocka glasögon, älskar Tyskland. Mannen har lite alkoholproblem och avskyr Tyskland. En semester att se fram emot – för läsaren.

PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm
- Författarträff
Mark Levengood signerar sin senaste bok Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig.

TID: kl 16:00 resp. 17:00, PLATS: Globe Bokhandel resp. bilbioteket i Ludvika, PRIS: Gratis
- Evolutionen, jag och Solja Krapu – poesikväll

Fredrik Lindström kommer till Rival i Stockholm och framför texter ur sin kritikerrosade poesibok Evolutionen och jag kommer inte överens. Med sig har han poeten Solja Krapu. Tillsammans bjuder de på en personlig kväll fylld av igenkänning, vardagsbekännelser och tankeväckande jämförelser.
TID: kl 19:30, PLATS: Rival, Mariatorget 3 i Stockholm

T O R S D A G
- Lesbiska romanen
Fem litteraturvetare berättar om kärlek mellan kvinnor i romaner förr och nu. I serien kvinnliga författare.

TID: kl 18.30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 40/20 kr för ungd/medl.
- En kväll för boken
En kväll för boken, författarafton med Maria Sveland - Att springa, Bengt Ohlsson - Kolka, Agneta Klingspor - Stängt pga hälsosjäl, Aino Thorsell - Hjärtblad och Cajsa Stina Åkerström - Du o jag farsan.

TID: kl. 19:00, PLATS: Kårhuset, Spetsvinkelgatan 19 i Halmstad, PRIS: 200 kr
- Författarträff
Över hela Europa tågar bruna partier in i parlamenten under islamofobins fana. Deras antimuslimska budskap smittar av sig på etablerade politiska partier och rörelser. Liberala och konservativa partier kräver medborgartester, åsiktsregistrering, kartläggning och övervakning av muslimska medborgare. Det offentliga samtalet upptas alltmer av diskussioner om förbud mot minareter, slöjor, koranskolor, moskéer och muslimsk invandring. Mattias Gardell granskar den islamofobiska tanketraditionen från medeltidens kristna föreställningsvärld fram till dess återkomst i dagens Europa.

TID: kl 19:00, PLATS: Söderbokhandeln i Stockholm

F R E D A G

- Hur står det till med skönlitteraturen?
Ett seminarium om kvalité, angelägenhet, teknik och marknad – tillägnat minnet av Göran Löfdahl*
ABF synar de sköna konsterna ABF Stockholm kommer under 2010-11 diskutera konsterna. Efter teatern fortsätter vi nu med skönlitteraturen. Hur står det till med skönlitteraturen? Ett seminarium om kvalité, angelägenhet, teknik och marknad – tillägnat minnet av Göran Löfdahl* Välkommen – Carl Tham, samtalsledare Inledning – Lars Engqvist, tidigare bl a statsråd och ordförande i Kulturrådet Svensk skönlitteratur i dag – två kritiker och en författare

TID: kl 17.00, PLATS: ABF-huset i Stockholm
- Om nättexter och Skunk på litterär after work
Författarna Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Ida Säll och Måns Wadensjö möts i ett samtal under rubriken "Innan texten blir roman". Hur påverkas texten av att den skrivs anonymt och utan redaktör? Och vad händer med texter från nätet när de trycks i en bok – blir det fiktion och skönlitteratur då?

TID: kl. 17:00, PLATS: Debaser Medis i Stockholm

L Ö R D A G
- Författarträff
Henrik Berggren besöker Akademibokhandeln City och berättar om sin bok Underbara dagar framför oss. En biografi över Olof Palme. Palme var motsägelsefull och kontroversiell. Han var aristokraten som blev socialist, han var antikommunisten som hyllade Fidel Castro och han blev internationellt den mest kände politiker vi någonsin haft . Men vem var Olof?

PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm
- Författarens död eller Du sköna nya bokmarknad
Litterära Symposier: Du sköna nya bokmarknad, där bestsellern regerar, författare blir fattigare, läsaren tror sig bli rikare och telecombolagen drar in pengarna. Är detta skönlitteraturens framtid? Om bokmarknaden under omvandling, förlagsjättar och -pyttar, bestsellerism, digitalisering, författarekonomi och kvalitetsnervositet. Wanted dead or alive: författaren.

TID: kl 15.00, PLATS: Asperö-salen, Folkets Hus Järntorget i Göteborg
- Naturkul i bokskogen
Naturliga och kulturliga roligheter för alla barn - med sagolika gäster! Vi botaniserar i bokskogen tillsammans med älvor & skogsväsen. Möt fakiren Orthae, författarna Bengt-Erik Engholm och Petter Lidbeck och illustratören Per Gustavsson. Johan Theodorsson berättar sagor och fabler. Louise Lindfors sjunger sånger från antologiserien Min Skattkammare. Självklart har barnbibliotekarierna dukat fram de finaste naturböckerna till alla läshungriga kottar!

TID: 14:00, PLATS: Stadsbiblioteket i Stockholm

S Ö N D A G
- Femton röster om Stagnelius
Av många ansedd som Sveriges främste lyriker genom tiderna, är Erik Johan Stagnelius alltid aktuell. Tiderna förändras, den litterära smaken ändras, men Stagnelius dikter möter fortfarande en ny publik, som bländas och förförs av hans diktkonst, men också drabbas av hans problematik kring kärlekslängtan och begär efter frälsning. TID: kl 13.30, PLATS: ABF-huset i Stockholm
- Proust med Niklas Rådström och Love Derwinger
"Kammarmusik med Proust": varje söndag klassisk konsert och högläsning ur romansviten På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust med framstående författare och solister. Söndag 21 november kl. 15.00 läser författaren Niklas Rådström ur sjätte boken: Rymmerskan. Konsertpianisten Love Derwinger framför Ballade nr. 4 i f-moll op. 52 av Frédéric Chopin. Entré: 80 kr (40 kr student/medlem).

TID: kl. 15:00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm, PRIS: 80 kr (40 kr för stud/medl.)

Dela

_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar