T I S D A G
- Internationell författarscen: Miguel Syjuco, Filippinerna/Kanada
Ilustrado är debutromanen som prisbelönades redan innan den kom i tryck. Anneli Dufva möter Miguel Syjuco, TID: kl 19:00, PLATS: Kulturhuset i Stockholm
- Tredje rundabordssamtalet. Speglingar av Mario Vargas Llosas universum
Svenskt, peruanskt och spanskt perspektiv på Mario Vargas Llosas verk.
TID: kl 18:30, PLATS: Hörsalen, Instituto Cervantes i Stockholm
- Klassikerprat - Harper Lee
När Harper Lees Dödssynden (To Kill a Mockingbird) kom ut 1960 i USA skapade den rubriker från kust till kust. Hennes berättelse om rasism och fördomsfullhet är fortfarande aktuell på många håll i världen idag. När Chicagos borgmästare 2001 uppmanade Chicagoborna att läsa boken för att stimulera debatten kring modern rasism såldes över ett ton böcker omgående. Mats Gellerfelt, kritiker på SvD håller ihop samtalet.
TID: kl. 18:00, PLATS: Göteborgs stadsbibliotek, poesihörnan, PRIS: Gratis
- Författarträff
Katarina Mazetti, Karin Wahlberg och Catharina Ingelman-Sundberg - tre författare som skrivit var sin del i den svenska historiens romanserie Släkten!
TID: kl. 18:30, PLATS: Dillbergs Bokhandel i Kalmar, PRIS: 100 kr
- Författarträff
Jonas Hallberg kommer och berättar om sin nya bok; Vad är sanningen? och 100 andra jätteviktiga frågor. PLATS: Bjäre bokhandel
- Författarafton
Aino Trosell berättar om sin nya roman Hjärtblad.
TID: kl. 18:30, PLATS: Biblioteket i Uppsala
- Författarträff
Denise Rudberg berättar om nya boken Ett litet snedsprång. En kriminalhistoria i överklassmiljö, med tjusiga middagar, designerkläder och lätt uttråkade hemmafruar på vift i Djursholm. Högre än alla himlar av Louise Boije af Gennäs är första delen i en trilogi som utspelar sig under millenniets första decennium. En roman om såväl stark vänskap som hur det är att vara människa i en ytterst föränderlig tid.
TID: kl. 20:00, PLATS: NK Bokhandel i Stockholm

O N S D A G
- Rönnells fyller 80 år!
Rönnells Antikvariat, detta legendariska och mytomspunna antikvariat beläget på Birger Jarlsgatan 32 i Stockholm, fyller 80 år i år!Tårta och raketer! Serpentiner och planeter! Krevader och eskapader!Som en del i födelsedagsfirandet vill vi som arbetar på Rönnells försöka frigöra ett stycke tid, närmare bestämt 80 år på 80 timmar....I realiteten innebär detta att antikvariatet har öppet 80 timmar i sträck mellan onsdagen den 1/12 klockan 10.00 fram till lördagen 4/12 klockan 18.00. Dag som natt. Natt som dag.

TID: Start kl 10:00 1/12, avslut 80 timmar senare kl 18:00 4/12.
PLATS: Rönnells Antikvariat, Birger Jarlsgatan 32 Stockholm
- ”Vad har förlagen med böckerna att göra?”
Barnboksakademiska utvecklingssamtal Svenska barnboksakademin kommer hösten 2010 att i samarbete med Svenska barnboksinstitutet (Sbi) arrangera två offentliga samtal under rubriken Barnboksakademiska utvecklingssamtal där den konstnärliga processen och böckerna ska utgöra kärnan för tankeutbyte och diskussioner. Detta är andra samtalet som har rubriken: ”Vad har förlagen med böckerna att göra?”
TID: kl 18:00, PLATS: Svenska barnboksinstitutet i Stockholm
- Forum för poesi och prosa firar sju år!
Sveriges ledande scen firar sju år med sju författare som läser en text kring varsin dödssynd. Vissa texter är specialskrivna för evenemanget! Uppläsningar av Tua Forsström, Lena Andersson, Anne Swärd, Håkan Sandell, Maria Zennström, Peter Laugesen och Martin Engberg.
TID: kl. 19:00, PLATS: Konsertsalen, Musikens Hus i Göteborg, PRIS: 80 kr, 50 kr för studenter
- Att springa
Maria Sveland, journalist och författare, med en efterlängtad återkomst efter succén med Bitterfittan.
TID: kl. 18:30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 40kr/20kr för ungd/medl.
- Om Skunk - De bästa texterna från skunk.nu
Lyssna på ett samtal mellan redaktörerna Ida Säll och Caroline Ringskog Ferrada-Noli och formgivarna Gro Janarv och Bodil Gustafsson Fürst. Samtalsledare är Helena Eitrem, förläggare på Eitrem förlag. Hur gjorde redaktörerna när de valde ut texterna från webbcommunityn Skunk, och hur mycket har de redigerat egentligen? Är Skunk verkligen en litterär plantskola? Hur tänkte formgivaren när hon satte den konstiga Skunkloggan på framsidan?
TID: kl. 19:00, PLATS: Söderbokhandeln i Stockholm

T O R S D A G
- Författarbesök
Möt Aino Trosell på Metalls Litteraturvecka på Restaurang Blå Lågan SSAB, i Borlänge. Författarsamtal samt bokförsäljning.
TID: kl. 11:00, PLATS: Blå Lågan, SSAB i Borlänge
- Författarträff
Om olika aspekter på staden handlar ett samtal mellan Göran Dahlberg, författare och chefredaktör för Glänta som skrivit boken Hemliga städer: Rädslans urbana former., Per Wirtén, aktuell med boken Där jag kommer från - kriget mot förorten och Moa Tunström, forskare på KTH som skrivit avhandlingen Den goda staden.
TID: kl 18:00, PLATS: Söderbokhandeln i Stockholm
- Kat Von D signerar böcker på Kulturhuset
Tatueraren och tv-stjärnan (känd från Miami Ink och LA Ink) Kat Von D signerar sina bok High Voltage Tattoo, som precis har släppts på svenska.
TID: kl.12:30, PLATS: Underlandet, Stockholms kulturhus
- Clarice Lispector, Isaac Bashevis Singer och George Perec- om att minnas på olika sätt
Alla är födda på 1900-talets tre första decennier och påverkades av Europas omtumlande historia, något som också märks i deras böcker. Louise Epstein berättar om författarna och om några av deras böcker. Vad var den franske författaren George Perec egentligen rädd för? Och vad kan det bero på att Isaac Bashevis bästa bok utspelar sig i USA och inte i Polen fast Singer skrev på jiddisch?
TID: kl.18:00, PLATS: Stadsbiblioteket i Stockholm

F R E D A G
- Utställning av serier ur boken Klas Katt i Vilda Västern samt modellhus
I höst utkom den tionde boken om Gunnar Lundkvists Klas Katt – Klas Katt i Vilda Västern. Böckerna om Klas Katt är, och har länge varit, en unik serie av hög internationell klass. Serien närmar sig poesin i sin minimalistiska skildring av ett kompakt existentiellt mörker, men ger ändå plats för en svart och mänsklig humor. Vernissage och signering 3 december kl 17–19 Signering 4 december kl 15–18 Utställningen pågår mellan den 3 och 19 december.
TID: kl. 17:00, PLATS: Double Elvis Gallery i Stockholm
- Författarträff
Mikael Wiehe signerar sin bok Aldrig bli som ni.
TID: kl.16:00, PLATS: Akademibokhandeln Södertull i Malmö
- Premiär för Maldoror, ett radiodrama av Ilinca Stihi
En sentimental biografi över en seriemördare baserad på ett verk av Conte de Lautréamont översatt av Carl-Henning WijkmarkManusöversättning: Dan ShafranMed: Johan Friberg, Pelle Bolander, Josefin Neldén, Margita Ahlin, Ingemar CarlehedProducent: Christer Ekbom
TID: kl 19.03, PLATS: Sveriges Radio P1

L Ö R D A G
- Författarträff
Björn Ranelid berättar om boken Jussi. Sången, människan, bilderna som han skrivit tillsammans med Jacob Forsell och Harald Henrysson. Jussi Björling anses vara världens främsta tenor. Få har varit så hyllade både under sin livstid och efter. I den här jubileumsboken till hans 100-årsdag skildras sångaren, konstnären och människan i ord, bild och ton. En cd-skiva medföljer boken.
PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm

S Ö N D A G
- Proust med Anna Hallberg och Roland Pöntinen
Kammarmusik med Proust. Konsert och högläsning ur På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust med framstående författare och solister. Författaren Anna Hallberg läser ur sjätte boken: Rymmerskan och konsertpianisten Roland Pöntinen framför Estampes (1903) Pagodes; La soirée dans Grenade; Jardins sous la pluie av Claude Debussy samt Bourrée fantasque (1891) av Emmanuel Chabrier.
TID: kl. 15.00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm
- Boksöndag - möt sexton författare från åtta oberoende förlag
"De Oberoende"-bokförlagen Ordfront, Atlas, Alfabeta, Leopard, Atlantis, Weyler, Brombergs och Ersatz, bjuder på en adventsafton med det bästa av årets böcker.
TID: kl 13.00-18.00, PLATS: Södra teatern, Södra bar
- Författarträff
Åke Edwardson läser ur sin bok Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem.
TID: kl. 13:00, PLATS: Lohrs PocketMedmera i Göteborg

Dela
_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar