M Å N D A G 21 a
- FilosoForum: Marx, Grundrisse och Brecht
I Grundrisse eller Grunddragen i kritiken av den politiska ekonomin sammanlänkar Karl Marx teori och praktik, och ger en inblick i bredare filosofi, förväntningar och förhoppningar. Flera teman och teser skulle senare återkomma i Kapitalet. Vad har Marx att säga oss idag, i en tid av klimatkris, terrorism, främlingsfientlighet och finanskris? Hur kan detta i sin tur belysa Brecht och den politiska teatern? Sven-Eric Liedman professor emeritus idé- och lärdomshistoria Samtalspartner: America Vera-Zavala
TID: kl 19.00, PLATS: Röda scenen, Folkteatern, Olof Palmes plats i Göteborg
- Världspoesidagen – Migrationer
Författarcentrum presenterar stolt Världspoesidagen 2011. Medverkande: Ghayath Almadhoun, Naima Chahboun, Hanna Hallgren, Ann Hallström, Jila Mossaed, Khashayar Naderehvandi, Caterina Pascual Söderbaum, Marie Silkeberg och David Vikgren. Från USA deltar Harryette Mullen. Världspoesidagen har i år tema Migrationer. Poeten och litteraturkritikern Athena Farrokhzad är konstnärlig ledare och har inspirerats av den judisk-mexikanska författaren Gloria Gervitz långdikt med samma namn. Ordet migration rymmer mer än flykt och exil.
TID: kl 19.00, PLATS: Kägelbanan, Södra teatern i Stockholm
- Världspoesidagen: Haikupoesi
"Korta utanpå, långa inuti" brukar man säga om haikudikter, som bara har tre rader men ofta ett tänkvärt innehåll och en överraskande poäng. Stadsbiblioteket firar Världspoesidagen 2011 genom ett möte med svenska haikupoeter som framför dikter från den tvåspråkiga antologin Snödroppar/Snowdrops och berättar om haikuns historia och olika former. Programmet arrangeras i samarbete med förlaget Bokverket
TID: kl 18.00, PLATS: Stadsbiblioteket, Bokbazaren i Stockholm
- Bokcirkeln läser Haruki Murakami
Den 21 mars är Bokcirkeln tillbaka i Sveriges Radio P1! Efter att ha vältrat sig i västerländskt 1800-tal i höstas vänder Bokcirkeln blicken nu österut, mot samtiden. Under fem intensiva veckor träffas Babben Larsson, Lars Gustafsson och Johanna Thydell och lever med en tjockis till bok: Fågeln som vrider upp världen, av den nobelpristippade japanske författaren Haruki Murakami. Programmet sänds varje vecka till och med 18 april. Måndagar kl 14.25. Repris tisdagar kl 18.35. Programledare är Marie Lundström.
TID: kl 14.25, PLATS: Sveriges Radio P1
-Världspoesidagen: Lunchpoesi
Stadsbiblioteket firar världspoesidagen med lunchpoesi från några av Sveriges mest intressanta unga poeter: Khashayar Naderehvandi, Emil Boss och Johan Holmlund Khashayar Naderehvandi debuterar i år med samlingen Om månen alls syntes, Emil Boss med Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi, och Johan Holmlund med Jag har simmat med monstret.
TID: kl 12.30, PLATS: Stockholms stadsbibliotek
- Klassikerprat 3: Oskuldens tid av Edith Wharton
Det första Pulitzerpriset till en kvinna fick Edith Wharton för sin roman om kärlek, passion och sociala konventioner i 1870-talets New York-societet. Britt-Marie Mattsson, författare, journalist och USA-korrespondent, introducerar och håller ihop samtalet. Diskutera din favoritklassiker eller öka ditt litterära kapital genom ren och skär tjuvlyssning...
TID: kl 18.00, PLATS: Göteborgs Stadsbibliotek, poesihörnan, PRIS: Gratis

T I S D A G 22 a
- Cinemateket visar Nortullsligan med livepianist
Tisdag den 22 mars visas den hyllade stumfilmen Norrtullsligan, ackompanjerad av pianisten Alexander Zethson . Filmen är regisserad av Per Lindberg, men manus av Hjalmar Bergman och Elin Wägner.
TID: kl 18:00, PLATS: Bio Victor, Filmhuset i Stockholm
- Verklighetens Wallander utspelar sig i Kristianstad - Tobias Barkman
Med utgångspunkt från sin bok Jakten på en mördare pratar Tobias Barkman om verklighetens mord som drabbade Kristianstadstrakten under 90-talet – och om dilemmat med att kartlägga brottsligheten i en stad. Och hur går polisens jakt på mördarna idag? Tobias Barkman är kriminalreporter på Sydsvenskan. Han har Malmö som fokus, men har bland annat följt hela rättsprocessen mot dubbelmördaren Ulf Olsson.
TID: kl 18.30, PLATS: Regionmuseets hörsal i Kristianstad

O N S D A G 23 e
- Katerina Janouch - ett brokigt författarliv
Katerina Janouch berättar om de olika genrer hon skriver inom, och förstås om den senaste delen i serien om barnmorskan Cecilia Lind, Hittebarnet.
TID: kl 19.00, PLATS: Trosa stadsbibliotek
- Varför ska man läsa svenska klassiker? Kvinnan, mannen och historien
Hur går det med elevernas språkutvecklingen när man i skolan mest läser spänningslitteratur eller problematiserande ungdomslitteratur? Ebba Witt-Brattström diskuterar bland annat kanonbegreppet i en skolkontext. Vilken skönlitteratur ska eleverna egentligen läsa i skolan? Och varför? Ebba Witt-Brattström är professor i litteraturvetenskap med genusinriktning, känd som feminist, kulturskribent och författare.
TID: 19:00, PLATS: Konserthusets lilla sal i Kristianstad
- Författarträff
Författaren Lasse Berg kommer till Hedengrens bokhandel och talar om sin nya bok Skymningssång i Kalahari. Obs! Kom i tid (dörrarna stängs kl. 19).
TID: kl 19.00. PLATS: Hedengrens Bokhandel i Stockholm, PRIS: Gratis

T O R S D A G 24 e
- Internationell författarscen: Niels Fredrik Dahl, Norge
”Niels Fredrik Dahls bok Herre er en betydelig roman og en stor leseropplevelse.”/Leif Ekle, NRK. Ingrid Elam möter författaren.
TID: kl 19.00, PLATS: Kulturhuset i Stockholm

F R E D A G 25 e
- Textival Litteraturfestival 25-27 mars
En helg fylld av litteratur, konst, seminarier, Barnens Textival, utställande förlag , vernissage, samtal, författarbikter, bildningskomplex, konstnärliga installationer och allt det där som hör en festival till. Dessutom fyller fyller vi fem år. Det firas med fri entré till mässan på Pustervik Lagerhuset som är på lördagen, till vårt program köper du ett festivalpass. Men vi har så klart inte övergett långgatorna...
TID: kl 11.00, PLATS: Pustervik Lagerhuset/Bezdomny/Bokskåpet/Linnéstadens bibliotek/Butik Kubik/Atalante

L Ö R D A G 26 e
- Poesidag - Tre akter Tranströmer
15.00 Niklas Schiöler, docent i Lund, som skrivit den första avhandlingen om Tomas Tranströmer berättar om hans författarskap. 16.00 Bland romanska bågar i osäkerhetens rike - Emma Tranströmer läser sin fars dikter. 16.30 Möte mellan konstformer. Ett samtal mellan författaren Jan Sjölund och konstnären Lars Givell. vad har Tranströmers dikter betytt för deras skapande?
TID: kl 15.00, PLATS: Gävle Stadsbibliotek
- Bokdagar i Dalsland
Nordisk Novelldag i hjärtat av Dalsland En dag om året samlas nordiska novellister i Dalsland. 26 mars är det dags för årets upplaga av Nordiska Novelldagen, som liksom 2010 går av stapeln i Ed. Bokdagar i Dalsland bjuder in till ett fullmatat program. Den 26 mars bjuder Bokdagar i Dalsland på nordiskt litteraturgodis. Programmet är nästan klart, endast ett författarnamn saknas.
PLATS: Ed, Dalsland
- Författarträff med Aino Trosell
Aino Trosell medverkar på författarafton på biblioteket i Gislaved.
TID: kl 14.00, PLATS: Biblioteket i Gislaved
- Författarfrukost med Carin Mannheimer
En av våra stora skildrare av den svenska samtiden, "med en aldrig sviktande skarp och genomträngande blick på livet, människorna och samhällsmaskineriets ibland omänskliga framfart i Sverige". Carin Mannheimers TV-produktioner har berört ämnen som skolan, äldrevården och livet i den svenska radhuslängan, men hon har också dramatiserat Victoria Benedictssons Fru Marianne.
TID: kl 10.00, Frukost från 9:30, PLATS: Angereds Bibliotek, Blå Stället Angered
- Lasse Berg i Djursholms Bokhandel
Lasse Berg berättar om sin nya bok Skymningssång i Kalahari - hur människan bytte tillvaro.
TID: kl 15.30, PLATS: Djursholms Bokhandel, PRIS: 150 kr

S Ö N D A G 27 e
- Proust med Mara Lee, Maria Rostotsky & Erik Williams på Forum
Kammarmusik med Proust Konsert och högläsning ur På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust med framstående författare och solister. Författaren Mara Lee läser ur sjunde boken i romansviten: Den återfunna tiden av Marcel Proust. Erik Williams, violoncell och Maria Rostotsky, piano framför två satser ur Sonat för violoncell och piano nr. 2 F-dur op. 99 av Johannes Brahms.
TID: kl 15.00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm

Dela
_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar