V I N N A R E . På alla hjärtans dag lottade Owlit ut tre exemplar av Paulo Coelhos Kärlek. Det var först till kvarn som gällde, och vi kan nu meddela att våra lyckliga vinnare är:

Iréne Kjellerup i Löddeköpinge
Therese Granlund i Väring
Anneli Nordqvist i Herrljunga


Böckerna är på väg, om de inte redan är framme. Enjoy!

Dela

_____________________________________________________________________________________



N Y T T . Jag måste erkänna att jag än så länge faktiskt inte satt min fot på årets bokrea. Lite av en besvikelse, men tiden har helt enkelt inte funnits. Däremot kom följande på posten i slutet av förra veckan:

De vilda detektiverna - Roberto Bolaño
Never Let Me Go - Kazuo Ishiguro
The Way Through Doors - Jesse Ball
Let Us Compare Mythologies - Leonard Cohen
Boys - Anna Ringberg
Style from A to Zoe - Rachel Zoe

__Frida
Dela

____________________________________________________________________________________



M Å N D A G 2 8 e
- Öppen bokcirkel
Kom och diskutera Norrtullsligan av Elin Wägner med bibliotekarierna Sarah Markensten och Patrik Schylström och de andra som dyker upp! Vad är bra, viktigt, intressant?
TID: 18:00, PLATS: Stockholm stadsbibliotek, PRIS: Gratis

T I S D A G 1 a
- När Stockholm var ett piratnäste
1389 undsattes den i Stockholm belägrade Albrekt av Mecklenburg av några tyska landsmän som kallade sig Vitaliebröderna. När Albrekt sedan blev avsatt hade bröderna inte längre något uppdrag men de hade fått smak för det fria livet och ägnade sig under några år åt sjöröveri på Östersjön. Det var en lönande verksamhet. 1392 fanns det över 2000 sjörövare som allvarligt hotade Hansans handel. Författaren Catarina Ingelman-Sundberg berättar om en dramatisk period i Sveriges historia.
TID: 19:00, PLATS: Kristianstad Stadsbibliotek
- Berättelser från urbanåldern: landet utanför
Litterära symposier: Vad betyder platsen, landskapet och terrängen? Från och med år 2008 lever för första gången i mänsklighetens historia fler människor i städer än på landsbygden. Vad ska vi med resten av jordklotet, landsbygden och naturen till, utöver att tjäna som områden för matproduktion? Författare samtalar i doften mellan blåklockor och gödsel, idyll och uttnyttjande, historia och berättelser - en värld bortom staden.
TID: 18.00, PLATS: Restaurang Trappan, Folkets Hus Järntorget i Göteborg
- Dubbenatur
Johanna Nilsson har ofta berört svåra teman i sina böcker. Nu kommer hennes första spänningsroman Francys evangelium under pseudonymen Amanda Lind.
TID: 19:00, PLATS: Eskilstuna stadsbibliotek
- Föredrag om bloggen
Gränserna för det litterära skapandet. Ännu en utpost för litterära verk: Bloggen. Pulitzerpriset utökar sina genrer till att omfatta skriftliga alster i multimedia; filmmanus publiceras med tillämpande av de regler som gäller för skönlitteratur; berättelser om det egna jaget blir en ny genre, s k ”självfiktion”. Hur de litterära verken utformas beror också på de förändringar som i dagsläget påverkar kulturen och estetiken i dess helhet. Vi ser gränserna för dessa flyttas fram; vi konstaterar att kategorier och discipliner befinner sig i ständig svallning.
TID: 18:30, PLATS: Instituto Cervantes i Stockholm

O N S D A G 2 a
- Författarträff
Katerina Janouch berättar om de olika genrer hon skriver inom, och förstås om den senaste delen i serien om barnmorskan Cecilia Lind, Hittebarnet.
TID: 19:00, PLATS: Flens bibliotek

T O R S D A G 3 e
- Release
Release för biografin Att skjuta en dront om författaren och bildkonstnären Harriet Löwenhjelm skriven av Boel Hackman. Teater, sång och musik i Rotundan ur pjäsen Harriet L. Vi möter: Boel Hackman, Mirja Burlin, Mattias Käck, Agneta Elers-Jarleman, Gunnar Edander och Nanna Walderhaug.
TID: 14:00, PLATS: Stockholms stadsbibliotek

F R E D A G 4 e
- Det sköna med skönlitteraturen våren 2011
Föreläsningar om modern skönlitteratur för bokbranschanställda.
TID: 09:00, PLATS: Svenska Akademien i Stockholm

L Ö R D A G 5 e
- Författarfrukost
Skumtimmen, Nattfåk, Blodläge - Johan Theorin. "Öland och Alvaret är som ett slags scen. Jag ville ha en långsamhet och en landsbygdskänsla, ödslighet. Ingen ser det som sker.”
TID: 10:00, Frukost från 9:30, PLATS: Angereds bibliotek i Göteborg
- Författarfrukost
Skymning i Kalahari – Lasse Berg. Vilken är den verkligt stora revolutionen i människans historia? För 10.000 år sedan gav sig mänskligheten - efter att ha levt ett liv som samlare - ut på en ny resa utan karta. Vi ändrade livsstil, blev jordbrukare, flyttade in i städer, skapade civilisationer, fick bråttom.
TID: 10:00, Frukost från 9:30, PLATS: Restaurang Trappan, Folkets Hus Järntorget i Göteborg

S Ö N D A G 6 e
-

Dela

_____________________________________________________________________________________


F Ö R V Ä N T A N. Det har gått mig helt förbi men tydligen är filmatiseringen av Haruki Murakamis roman Norwegian Wood i antågande. Tidigt i februari förhandsvisades den på Cinemateket i Stockholm, men än så länge har jag inte funnit något premiärdatum. I stället bevakar jag den på Discshop. På premiärvisningen i Venedig ska filmen inte ha bringat några större jubel – men det oroar mig inte så mycket. En mer smygande om än så stämningsfull historia får man leta efter och jag tror absolut att den kan bli bra som film, så länge man inte förväntar sig mer action än vad boken bjuder. Det bådar dock väldigt gott för musiken i filmen som ska vara skriven av Jonny Greenwood från Radiohead.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________

R E D O. I dag den 23 februari startar den – den årliga bokrean! Visst har det talats om urholkning i och med näthandelns ständigt låga priser, allt färre återförsäljare och då någon varje år tjuvstartar och inte respekterar det heliga startdatumet. I år blev det Citygross i Höör. Vem vet vad som kommer hända med rean om några år, men än så länge finns den kvar så skynda ut och fynda. Jag vet att ni har en boklista någonstans i bakhuvudet som bara väntar på att få bockas av. Jag tror visst att några av de böcker jag bespetsat mig på är allt för nya för att finnas till fyndpris, men i en perfekt värld (där solen hade kommit för att stanna) skulle listan se ut så här:


De från norr kommande leoparderna av Bodil Malmsten
Båten av Nam Lee (att jag ännu inte läst den är inget annat än fullständigt katastrof!)
Lark & Termite av Jayne Anne Phillips
Till sista andetaget av Anne Swärd
Bomull; en solkig historia av Gunilla Ander
Sorgesång av Siri Hustvedt
Stefans lilla gröna av Stefan Sundström
Det bästa som kan hända: 70 poeter om livet

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________

R E P R I S. I dag är det premiär för Bonniers specialdesignade klassikerboxarRepris. Boxarna innehåller fem böcker vardera och även om temat är detsamma för båda – nämligen de där böckerna man aldrig riktigt kunde lägga ifrån sig – så är de av lite olika karaktär. Den mer romantiska boxen, med omslag illustrerade av Lina Bodén, innehåller titlarna; Alice i Underlandet, Unga Kvinnor, Pappa Långben, Agnes Cecilia och Den hemliga trädgården. Den andra, som bäst kan beskrivas som "äventyrsboxen", rymmer; De tre musketörerna, Robin Hood, Robinson Crusoe, Jorden runt på 80 dagar och Skattkammarön – med omslag av Robert Vallmark.

Otroligt fina är båda boxarna och inte mindre fantastiskt är priset! Jag häpnade över upptäckten att en box kostar ungefär detsamma som en inbunden bok i dag. 298,- rättare sagt, så skynda att norpa åt er av den begränsade upplagan. Vi får hoppas att fler klassiker går i repris snart!

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________

O T Å L M O D I G. Jag kan inte hålla mig ... jag har sprungit på den mest fantastiska lilla bok. En brevroman (och låt nu inte detta skrämma er, även jag hade inställningen att det förmodligen inte bådade gott) helt olik alla brevromaner jag tidigare läst. Ni kommer få lära känna så många människor, ni kommer röras av och skratta åt deras historier och längta tillbaka till breven så fort ni gått och lagt er. Självklart kan jag inget lova, jag är själv bara halvvägs igenom, men jag har hört från rätt säkra källor att det bara kommer bli bättre.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer – vilket pärla i den bestående vinterkoman!

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________



K A T T. Man ser det på dem när de tar sats, med siktet noga inställt att klo in sig på det högsta hyllplanet. Man vet även att det bara är ett ögonblick ifrån att alla böckerna ligger på golvet i en röra och en en nöjd katt häver sig upp för att ta plats bakom böckerna. För oss kattälskare finns här en hylla som är 100% kattvänlig – med egen trapp som tillåter katten att ta sig högst upp på hyllan utan några onödiga bokregn. Tack Corentin Dombrecht för det!

_Ellen
_____________________________________________________________________________________



V Ä L G Ö R A N D E - 2 . Det här är vad jag kom hem med: Pablo Picasso från Moderna Museet (mycket tjusig gul bok, många bilder och mycket text - informativ och dekorativ), Gregorius av Bengt Ohlsson (nästan ett måste om man gillar Doktor Glas och vill veta hur Gregorius blev en sådan idiot), samt Dublinbor av James Joyce (klassisk bok, klassisk författare). In alles kostade det mig ynka 170 kr (90, 40 och 40 kr). Jo, sorry för den något felvända bilden - bloggen är emot mig och vägrar vända på den trots hot, böner och trixande med html-kod. Jag väljer att tro att det än den det är fel på, och inte mina kodkunskaper . . .

__Frida


Dela
_____________________________________________________________________________________


V Ä L G Ö R A N D E . Var en sväng inne på Stadsmissionen på Hornsgatan efter jobbet i går och hittade den här fina färgkoordinerade bokhyllan. Trevligt att se att inte bara bokhandlarna lägger ned tid på bokskyltningen. Hopplös som jag är gick jag självklart inte därifrån tomhänt - några böcker rikare men lite plats i bokhyllan fattigare.

__Frida

Dela
_____________________________________________________________________________________


T H A I - N Å G O N ? Denna bokhylla damp ned i Owlits inbox med följande rader:
"Även i Thailand finns små bokgömmor för oss bokbitna. Denna boksamling fanns på ett litet oansenligt kafé i Ban Khao Lak." Glädjande att våra läsare tänker på böcker och bokbloggar även mitt i värme och semester!

Dela
_____________________________________________________________________________________

Bättre sent än aldrig . . . Bokveckan har en irriterande tendens att inte komma upp förrän tisdag, tidigast, vilket ju gör att måndagarnas evenemang alltid hamnar i kläm. För att råda bot på detta provar vi från och med nu att publicera måndagen veckan innan, alltså nästa veckas måndag den här veckan. Låter det förvirrande? Kanske lite, så därför har vi lagt till datum i rubrikerna så att inga oklarheter råder!

T O R S D A G 17 : e
- Författarmatiné
Thomas Anderberg om Den stora konstsvindeln. Om ett av Andy Warhols mest kontroversiella konstverk, Brillolådan.
TID: kl 15.30, PLATS: Stockholmsmässan i Älvsjö, Antikmässans scen C01:70
- - Susanna Alakoski om social utsatthet
Om social utsatthet mitt i välfärden - författaren Susanna Alakoski om sitt författarskap.
TID: kl 19.00, PLATS: Åkers bibliotek i Strängnäs
- Arkan Asaad på Internationell författarscen Malmö
I Arkan Asaads debutroman Stjärnlösa nätter får vi för första gången ta del av hederskultur från en ung mans synvinkel. Huvudpersonen Amàr växer upp i svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. På en bilsemester till släkten i Irak inträffar en rad smärre kulturkrockar och allt ställs på sin spets när Amàr förstår att fadern planerar att gifta bort honom med jämnåriga kusinen Amina. Arkan Asaad samtalar med Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri.
TID: kl 19.00, PLATS: Malmö Stadsbibliotek
- Författarträff
I Kan du säga Schibbolet? punkterar Marjaneh Bakhtiari enfaldiga och förenklade sanningar om makt, kultur och identitet. Städerskan Kadefa tycker att familjen hon arbetar hos är galen och utan känsla för sina rötter. Deras ena dotter vill till Iran för att höja gymnasiebetygen med foton från en uråldrig religiös ceremoni, deras andra dotter ägnar sig åt sin iPod. Till prästväldes Iran? Föräldrarna säger nej. Men strax ändras läget för Abbasierna ...
TID: kl 19.00, PLATS: Kortedala bibliotek i Göteborg
- Författarträff
Författaren Mohsen Nekomanesh kommer till Mångkulturellt centrum, Fittja gård för att berätta om och läsa ur sin roman Blek tillvaro (2009) som handlar om en iransk flyktingfamiljs liv i Sverige. Mohsen Nekomanesh arbetar som lärare vid Tumba gymnasium. Han skriver också dikter. Blek tillvaro är hans debutroman som även har publicerats på persiska. Boken handlar om frågor som rör flyktingskap och utanförskap. I samarbete med ABF Botkyrka-Salem.
TID: kl 18.00, PLATS: Mångkulturellt centrum, Fittja gård i Stockholm, PRIS: Gratis
- Manifestation för biblioteken!
TID: kl 18.00, PLATS: Forum Nacka, Romanstorget i Stockholm

F R E D A G 18 : e
- Suzanne Brøgger-premiär i Radioteatern
Från Radioteatern i Malmö kommer en ny pjäs av Suzanne Brøgger. Leonie de Thuras förlorade längtan bygger på hennes mormors historia och i rollen som den gamla överklassdamen Leonie hörs Rut Hoffsten.
TID: kl 19.03, PLATS: Sveriges Radio P1

L Ö R D A G 19 : e
- Författarträff
Nils Uddenberg talar om sin nya bok"Själens schamaner - Essäer om psykiatrin.
TID: kl 13.00, PLATS: Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan 28 i Stockholm
- Författarmatiné
Johan Hakelius, Ladies. Det är något särskilt med den brittiska damen…
TID: kl 15.00, PLATS: Stockholmsmässan i Älvsjö, På Antikmässans scen C01:70
- Författarmatiné
Ernst Billgren: Vad är konst II och 100 nya jätteviktiga frågor.
TID: kl 12.00, PLATS: Stockholmsmässan i Älvsjö, Antikmässans scen C01:70
- Stig Dagerman – varför så stor idag?
Författaren Stig Dagerman (1923-54), uppväxt på Norrgärdet i uppländska Älvkarleby, på Dalälvsbrinken nära älvens utlopp i havet. Kent Josefsson talar om Stig Dagermans uppväxt och liv på Norrgärdet och på Södermalm och den stora uppmärksamheten i dag. Stig Dagerman i ord och ton Urban Forsgren och Bengt Söderhäll från Dagermansällskapet berättar och framför egenhändigt komponerade melodier till Dagermans dagsverser och dikter.
TID: kl 14.00, PLATS: ABF-huset, Sveavägen i Stockholm, PRIS: 50 kr
- Anton Tjechov
Anton Tjechov är en av den europeiska litteraturens allra största, ständigt lika läst, spelad, älskad. Om honom talar Lars Kleberg, som nyligen givit ut en inträngande, fascinerande och prisad bok.
TID: kl 13.00, PLATS: ABF-huset, Sveavägen i Stockholm

S Ö N D A G 20 : e
- Författarmatiné
Benke Carlsson: Street Art Cookbook. En Gör-Det-Själv-Bibel om gatukonst av Benke Carlsson & Hop Louie.
TID: kl 13.00, PLATS: Stockholmsmässan i Älvsjö, Antikmässans scen C01:70
- Författarmatiné
Thomas Anderberg, Den stora konstsvindeln. Om ett av Andy Warhols mest kontroversiella konstverk, Brillolådan.
TID: kl 15.00, PLATS: Stockholmsmässan i Älvsjö, Antikmässans scen C01:70

M Å N D A G 21 : a
- Harriet Löwenhjelm utställning
Fotoutställning om författaren och bildkonstnären Harriet Löwenhjelm i samarbete med Harriet Löwenhjelm-sällskapet. Unika fotografier bortglömda på vinden visas nu tillsammans med konst och teateraffischer
TID: 21/2-20/3, PLATS: Stockholms stadsbibliotek

Dela
_____________________________________________________________________________________

BEATRIX POTTER PÅ MILLESGÅRDEN
29 JANUARI – 15 MAJ

Ä N T L I G E N. För första gången i Sverige visas nu barnboksförfattarinnan Beatrix Potters illustrationer ute på Millesgården på Lidingö. Har ni inte besökt muséet tidigare så ta tillfället i akt! Läs mer om utställningen och Millesgården här.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________

K Ä R L E K . I dag är det som de flesta antagligen vet, Alla hjärtans dag. Det kan debatteras i oändlighet om kommersialism och handelns påhittade högtider, men varför inte ta tillfället i akt och få en ursäkt att göra något särskilt? Owlit lottar dagen till ära ut tre exemplar av Paulo Coelhos bok Kärlek. Vill du ge bort ett ex, eller för all del ha ett själv - maila in namn och adress till owlitblogg@gmail.com. Först till kvar!

_____________________________________________________________________________________

T A K H Ö J D. "Gillar du det? ... Då är det ditt!". Minns ni det va? Odjurets kärleksförklaring till Belle. Jag var sju år och detta var mitt första möte med romantik – Skönheten och odjuret i härligt dubbad Disney-version. Såhär arton år senare kan jag fortfarande inte tänka mig något mer romantiskt. Ett alldeles eget bibliotek med böcker från golv till tak.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________
V E M Ä R D U ? I Stockholm råder snökaos, vad annat kan man göra än att kura inomhus med en bra bok. Hittade det här testet i dag och upptäckte till min förvåning att stigen ledde mot the romantic. Var övertygad om att jag var motsatsen – en tvättäkta realist. Vilken sorts läsare kan du tänkas vara?

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________
T I P S. Jag jobbar då och då i en second hand-bokhandel för kurslitteratur och det glädjer mig varje gång någon faktiskt tagit hand om sina böcker när de ska lämna in dem för försäljning. På senaste tiden har jag anat en revival för bokpappret. Oftast är det cellofanliknande genomskinligt papper men inte allt för sällan dyker små konstverk upp på disken. Färglada presentpapper och egenkonstruerade etiketter. Är det några böcker som kan behöva lite färg och glädje är det väl trots allt kursböcker. Ett tips är att köpa just inslagningspapper eller bara riva ut biosidorna ur morgontidningen och slå runt omslaget. På så sätt blir det lite roligare att ta fram den tunga litteraturen.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________

N O V E L T E A S. Även om det mest är fånerier det där med att få livsvisdomar via tepåsen, så kan jag inte hjälpa att tipsa om detta. Det är trots allt ett nytt grepp på lyckokakan där varje tepåse i stället för med sig ett uttalanden om te och böcker från kända författare som C S Lewis och Rita Mae Brown. Vilken fin gå bort-present till en likasinnad. Jag har inte hittat någon återförsäljare ännu men Novel Teas går att beställa här för 120 pix.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________
D E T V A R E N G Å N G ... Tidigare har vi tipsat om The Great Penguin Book Chase, Penguin Books jubileumsutgåva av sitt alldeles egna bokspel á la Trivial Pursuit. Nu har det kommit ett nytt spel med boktema It was a dark and stormy night. Det går helt enkelt ut på att att gissa titel eller författare efter att fått höra ett känt citat ur ett känt litterärt verk. Det låter fenomenalt och jag hoppas – till skillnad från Penguin Book Chase – att språket inte ska vara ett hinder. Jag efterlyser verkligen svenska versioner av båda spelen.

It was a dark and stormy night är för tillfället slut i webb-butik (vilket bådar gott) men kommer förhoppningsvis gå att beställa här inom kort.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________

B O K S P A N I N G . Grön linje mot Hässelby strand ca kl. 18.00.

_____________________________________________________________________________________

T I S D A G
- Fiktionens kraft - om att skriva och berätta
Författaren Jerker Virdborg, vars senaste roman, Kall feber, var nominerad till Sveriges Radios romanpris, talar om sina böcker.
TID: kl 19.00, PLATS: Eskilstuna stadsbibliotek, Contrast
- Bildning – den svenskaKursiv traditionen!
Vi för ett samtal om bildning med utgångspunkt från den nyutkomna antologi, Bildning. Texter från Esaias Tegnér till Sven-Eric Liedman, som sammanställts av idéhistorikerna Anders Burman och Per Sundgren. Vilken aktualitet har begreppet i dagens värld? Kan vi lära något av den rika svenska bildningstraditionen? Medverkande: Aftonbladets och Dagens Nyheters kulturredaktörer Åsa Linderborg och Björn Wiman samt Anders Burman och Per Sundgren.
TID: kl 18.00, PLATS: ABF-huset i Stockholm
- Tim Jackson i samtal med Johan Rockström och Anders Wijkman
Tim Jackson är aktuell med den nydanande och omdiskuterade boken Välfärd utan tillväxt. Vi står inför en av de största utmaningarna i modern tid. I kölvattnet av en ekonomisk kris som tycks ropa efter ökad konsumtion måste vi försöka rädda världen undan ett kollapsande klimat. Men hur ska vi lyckas förena evig tillväxt med minskad miljöpåverkan?
TID: kl 18:00, PLATS: ABF-huset i Stockholm

O N S D A G
- Vinterkvällar på Hedengrens bokhandel: Anders Johnson Anders Johnsson, författare med inriktning på svensk näringslivshistoria, talar om sin bok Garpar, gipskatter och svartskallar - invandrarna som byggde Sverige.
TID: kl 19.00, PLATS: Hedengrens Bokhandel i Stockholm, PRIS: Gratis
- Att skriva historiska berättelser
Författaren Vibeke Olsson talar, bland annat, om sin roman Sågverksungen.
TID: kl 19.00, PLATS: Biblioteket i Flen

T O R S D A G
- Bilder och historier från ny klotterbok Trion bakom den nyutkomna fotoboken Golva mej... i Kilroys fotspår bjuder in till en trevlig och nostalgisk afton. Originalbilderna från boken om 70-och 80-talets klotter visas upp och vi får höra allt hur detta märkliga projekt startade. RödahundOrkestern spelar "Rotmusik på svenska”.
TID: kl 18.00, PLATS: Dalheimers hus, restaurang Fritz i Göteborg

F R E D A G
- Litteraturens långa natt
En rad av våra främsta författare lyser upp vintermörkret med nya och gamla texter i samtal med Svante Weyler: Peter Törnqvist Monika Fagerholm Anne Swärd PAUS Per Wästberg Lennart Hagerfors Beate Grimsrud Sigrid Combüchen Paus med öl/vin och tilltugg.
TID: kl 19.00-24.00, PLATS: ABF-huset i Stockholm, PRIS: 100 kr

L Ö R D A G
- Författarträff
John Ajvide Lindqvist talar om sin nya bok Låt de gamla drömmarna dö.
TID: kl 13.00, PLATS: Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan i Stockholm
- Med hjärtat i Ungern. Sagoläsning och vernissage
Maria Larsson från Felis Förlag presenterar Katalin Szegedis nya bok Lenka. En bok om vänskap och att duga som man är. Maud Mangold läser för barnen. Katalin Szegedi är en av Ungerns mest kända illustratörer och nominerades 2009 till Astrid Lindgren Memorial Award. Hon ställer ut sina bilder 12/2-20/2 på Göteborgs Stadsbibliotek, Barn&Unga.
TID: kl 14.00, PLATS: Göteborgs Stadsbibliotek

S Ö N D A G
-

Dela

_____________________________________________________________________________________

I L U S T R A D O . Jag började läsa Ilustrado med tanken att jag skulle kunna “panikläsa” den under loppet av ett dygn, parallellt med jobbet. Anledningen var att Miguel Syjuco skulle landa i Sverige dagen efter för att vara med på Internationell författarscen, och jag hade turen att bli medbjuden på en middag som den skönlitterära redaktionen (mitt dåvarande jobb) skulle ha för honom. Att gå på en middag med en författare utan att ha läst dennes bok kändes som en dålig idé, så sagt och gjort, jag började läsa. Och hann med kanske 10 sidor innan jag insåg att det här är en bok som definitivt inte går att panikläsa. Dessutom kräver den ett visst mått av vakenhet, så den där trötta halvtimmen i sängen innan man somnar är inte heller att rekommendera.

Ilustrado
är en komplicerad bok, som i mångt och mycket speglar informationsflödet i dagens samhälle. Grundberättelsen om Miguel Syjuco (ja, författaren har döpt huvudpersonen efter sig själv) och hans sökande efter mentorn och författaren Crispin Salvadors mördare blandas med utdrag ur bloggar, kommentarsfält, Salvadors egen litteratur och tidningsartiklar. Tillsammans ger de en bred, men något fragmentarisk bild av ett händelseförlopp där det ibland kan vara svårt att skilja på fakta och fiktion. Jag tänker inte gå in närmare på alla liknelser till nu levande och döda författarens verk, det har övriga recensenter och litteraturkritiker gjort i överflöd. Världens kritiker verkar vara mer eller mindre eniga om att Ilustrado är en häpnadsväckande debut, vilket det också är, men jag kan tycka att verklighetens Miguel Syjuco kunde sparat lite på den fiktionella faktan och broderat ut ramberättelsen något mer.

Med det sagt är Ilustrado en läsupplevelse som, om man tar sig tid och har tålamod, är både spännande och fascinerande. Och middagen då? Ja, det gick bra utan att jag hade läst boken, och personligen tror jag författaren i fråga tyckte det var ganska skönt att slippa prata om det egna skapandet och istället diskutera allt från bioaktuella Eat, Pray, Love och tatueringar till hållbarheten för fryst äppelmos.

__Frida

Dela
_____________________________________________________________________________________



B O K S T A V S R I K. De här tjusiga små portmonnäerna går att fiska upp hos Topshop för en ynklig summa. Hur fina som helst att förvara pocketpengarna i eller göra om till en sommarväska.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________




L I V E T . Hittade dessa, bland andra, när jag surfade runt i går. Från ovan; Jack Kerouack, Hunter S Thompson, Ernest Hemingway. Kanske inte som vi är vana att se dem ... Intressant hur mycket det finns som man inte vet om, och som man ibland snubblar över vid planlöst surfande. Det påminner om en annan av mina 'i brist på annat'-aktiviteter (ni kommer tro att jag är aningen knäpp) - jag brukar läsa i en ordbok. Ok, inte läsa läsa, men bläddra, läsa lite här och lite där. Jag förundras alltid över hur många ord det finns som jag inte har en aning om att de existerar, och rätt vad det är har jag lärt mig ett nytt. Bilderna är för övrigt härifrån, om ni vill se resten.

__Frida

Dela
_____________________________________________________________________________________


F Ö D E L S E D A G ! Tro det eller ej, men i dag har Owlit funnit i exakt ett år. I tankeform ganska mycket längre, men i den här lite mer fasta (så fast någonting bestående av ettor och nollor nu kan bli) formen tog Owlit sina första stapplande steg den 1 februari 2010. Idéerna är fortfarande många, även om ambitionsnivån kanske inte alltid kan upprätthållas på grund av jobb och annat. Mycket spännande väntar dock fortfarande på att få se dagens ljus. Stort tack till er kära läsare, för att ni hängt med under det här året! Vi tänkte också ta tillfället i akt och fråga: Vad vill ni läsa mer av? Vad är ni intresserade av, och vad är totalt ointressant? Fler recensioner? Fler bokhyllor? Färre bokhyllor? Mer nyhetsrapportering? Mer bilder? Mindre bilder och mer text? Ni förstår konceptet :)

__Ellen & Frida
_____________________________________________________________________________________