B O K S P A N I N G . I Slussen runt kl.17.00.

Dela
_____________________________________________________________________________________



L Ä S A R H Y L L A N . Den här synnerligen tjusiga blandningen av skåp och Stringhyllor som tillhör Kajsa landade i vår inbox nyligen.

Dela
_____________________________________________________________________________________


F I C K V Ä N L I G T . Ordet 'pocketbok' har fått en lite ny betydelse i och med lanserandet av excess, ett i Sverige nytt bokformat. Med ynka 8x12 cm får boken plats både i fickor så väl som i väskor i format mindre. Läsvänligheten ska hålla samma standard som en vanlig pocket eftersom man läser på höjden. Jag har inte provat men tycker spontant att det känns som en smart idé och undrar i mitt stilla sinne varför det tagit så lång tid innan någon kom på tanken att helt enkelt vända på den traditionella boken.

Filmen ovan kommer från Pocketförlaget, som även är förlaget bakom satsningen. Jag kan tycka att videon är aningen mycket vinklad åt tjejer, men jag antar att det är logiskt eftersom vi står för den största delen av läsandet och därmed också bokköpandet. Å andra sidan skulle det här kunna vara ett sätt att locka fler killar att läsa, eftersom den ickedigitala litteraturen blir än mer tillgänglig och än mer portabel än tidigare. Vad tror ni, kommer excess att göra succé på marknaden?

__Frida

Dela
_____________________________________________________________________________________


B O K S T A V S T R O G E T . Alfapet, eller Scrabble som det heter nu för tiden, har verkligen tagit steget in i den digitala eran i och med appen Wordfeud (till Scrabblefantasternas, och stundtals även min, fasa - ordlistan är ett mysterium. Det går bra att lägga 'abc' och 'cd' men inte 'zen' eller 'citronsaft'. Förlåt, sidospår.) Hur som helst, den klassiska vita brickan med tillhörande bokstav och poäng har även smugit sig in i inredningen, här i form av kakel. Tack finaste Anton för att jag fick stjäla din bild! :)

__Frida

Dela
____________________________________________________________________________________________




B O K S P A N I N G A R . Samtliga på morgonkvisten, grön linje. Helst av allt skulle jag vilja veta vad människor läser, men det är alltid så svårt att se. Ibland har jag tur och lyckas få en glimt av titeln eller känner igen ett omslag, men det är mer undantag än regel. Hoppas ni ändå tycker att bilderna har något syfte, bristen på information till trots. Personligen tycker jag att det är intressant bara att se vilka typer av människor som läser (det finns en del fördomar om att det bara är vissa ålders- eller klassgrupper som läser, men efter min bedömning av Stockholms kommunaltrafik läser de allra flesta. Nåja, teensen är ganska underrepresenterade. Men bortsett från det.) Det allra roligaste är när en person med en tydlig stil drar fram en bok som inte alls stämmer överens med den (fördomsfulla) bild man har baserat enbart på deras utseende.

__Frida

Dela
______________________________________________________________________________________________________


B A C K O N T R A C K
. Det är inte bara bloggen som har varit vilande den här sommaren, även mina läsvanor har havererat totalt. Under våren lyckades jag, mer eller mindre, hinna med att läsa det jag ville trots jobb, jobb och jobb men så fort solen tittade fram och temperaturen steg över 18 grader var det som att all läslust försvann. Jag sträckläste 1Q84 första delen och tyckte den var fantastisk. Jag gick otåligt och väntade på andra delen. Jag till och med beställde den hem till mina föräldrar så att jag inte skulle missa 2 veckors lästid genom att vara bortrest när den levererades. Den kom, jag hämtade ut, jag började förväntansfullt att läsa. Och kom kanske till sidan 60. Sedan tappade jag intresset. Tänkte att det var fel bok vid fel tillfälle (ni vet hur det kan vara - det spelar ingen roll hur fantastisk boken/filmen/aktiviteten än är, är man inte på humör så är man inte). Började läsa om The Catcher in the Rye. Tappade intresset halvvägs. Hörde om Boktjuven som skulle vara så fantastisk. Tänkte att med min förkärlek för att läsa om döden borde det vara den perfekta boken. Började läsa och vad tror ni hände? Jo, jag läste ca en fjärdedel innan koncentrationen tröt. Det var bara att gilla läget och således la jag läsandet på is.

Tills i går. Jag satt på jobbet och fick en stark känsla av att det var någonting som saknades i min vardag. Jag funderade en stund och sedan kom jag på det: en riktigt bra bok. En läsupplevelse där man blir så uppslukad att man ligger i sängen och läser trots att ögonen gör ont och klockan är alldeles för mycket. Klickade mig in på en av våra stora nätbokhandlar och beställde genast hem 3 nya titlar och nu väntar jag redan otåligt trots att det bara gått några timmar sedan jag tryckte på 'bekräfta beställning'. Välkommen hösten!

__Frida

Dela
_____________________________________________________________________________________
N Y S T A R T . Strax innan sommaren tog vi lite oförhappandes beslutet att ta sommaruppehåll - och gjorde det så grundligt att vi förutom att inte lägga upp ett enda inlägg på flera månader dessutom glömde bort att informera om det. Alltså, om vi har några tappra läsare kvar efter vår långa tystnad är vi djupt tacksamma!

Det har hänt en hel del under tiden som gått, jobb har bytts, familjekonstellationer har ändrats och bloggandet kanske inte kommer att se likadant ut som tidigare pga tidsbrist, men vi vill ändå passa på att fråga: Vad vill ni läsa om? Bokspaningar? Hyllor? Recensioner? Branschkoll? Reflektioner? Bokrelaterade tips i allmänhet? Alla önskemål mottages tacksamt!

__Frida & Ellen

Dela
_____________________________________________________________________________________