Bokrean som infaller i slutet av februari varje år är en tradition inom bokbranschen som har många år på nacken. I modern tid har rean tyvärr tappat lite av den bokfyndarfest-stämning som fanns förr, då de flesta bokhandlare och boklådor öppnade prick vid midnatt, det fanns mat och dryck att köpa och inte sällan spelade en orkester. (Jo, det är sant).

Förra året vill jag minnas att reastarten låg den 24:e februari, och jag var lite smått upprörd över att branschen inte tänkt på alla oss fattiga studenter som inte hade så många kronor över dagen innan ny CSN-utbetalning. I år ligger reans första dag till min stora glädje den 25:e, men nu skymtar nya moln på reahimlen. Problemet är att ICA har valt att tidigarelägga sin rea till den 24:e, alltså dagen innan den officiella rean startar.

Anders Billing, vd för bokhandelskedjan Ugglan uppmanar till bojkott av ICA, och säger att han inte kan förstå varför de skulle vilja gå emot den "gentlemens´ agreement" som reastarten alltid inneburit. Han säger vidare att det finns en risk för att tjuvstarter liknande ICA:s kan urvattna bokrean som koncept och bokfest.

Vad tycker ni, är det viktigt att rean startar samma dag överallt, eller är billiga böcker det enda som räknas? Läs mer om saken på Svensk Bokhandels hemsida.

__Frida
Dela

_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar