Här är den. Min bokhylla. Stiligt (i mitt tycke) färgkoordinerad. Tyvärr blev den full så fort den kommit upp på väggen, innan hade vi någon form av stapel-system så det var svårt att uppskatta hur mycket plats böckerna skulle ta när de väl fått en mer traditionell förvaring. Därför dräller det nu av litteratur på allsköns ställen i vår minietta, bland annat på en bänk och i soffbordet. En bidragande orsak är att jag och min sambo Ö har en tendens att bara köpa på oss fler och fler böcker, och vi blir alltid lika lyckliga när vi kommer hem med en ny påse litteratur, eller när det dyker upp en ny avisering från valfri internetbokhandel. Detta inhandlande görs utan en tanke på konsekvensen - bristen på plats. Vissa böcker har förvisats ner till källarförrådet, men den skaran utgörs än så länge mest av Ö:s kurslitteratur (den är mycket tråkigare än min - faktiskt en gemensam åsikt).

Än så länge är mina böcker i majoritet, vilket också har lett till att jag enväldigt har beslutat om färgkoordineringssystemet. Det är inte helt uppskattat, och Ö har länge fört en meningslös kamp om att vi istället ska ställa böckerna i bokstavsordning, med motiveringen att det är lättare att hitta den bok man letar efter då. Tråkigt tycker jag, och har lagt som förslag att han kan skapa ett exeldokument (han är ekonom och har en viss förkärlek för programmet) där han skriver in alla titlar i bokstavsordning och sedan färgkodar dem. Lätt som en plätt :)

Färgsystemet har faktiskt ett syfte. Vi bor som sagt i en minietta. Bokhyllan och övrig bokförvaring tar upp en relativt stor yta, och står böckerna i någon slags färgordning blir det lite mer harmoniskt och mindre stökigt. I mitt tycke... Och eftersom vi än så länge inte har ett helt bibliotek, eller ens ett halvt, tycker jag inte att det gör så mycket om det tar en minut eller två att hitta den bok jag leter efter.

Vad tycker du, är det ok att använda sina böcker som inredning eller är de enbart till för att läsas? Hur har du dina böcker? Maila in din bokhylla eller bokförvaring!

__Frida

Dela
_____________________________________________________________________________________

3 kommentarer:

 1. Personligen håller jag mig till bokstavs- genre- och nationalitetsordning i min bokhylla med ambition att någon gång hinna läsa samtliga böcker. Sen är dom ju väldigt trevliga som inredning, spelar ingen roll i vilken ordning - så länge dom är många. :)

  Har dock upptäckt att vissa böcker annonseras ut med inredningsfunktionen som främsta köpargument. Läs mer om det här: http://litteretro.se/2010/02/litterar-inredning/

  Trevlig blogg förresten!

  SvaraRadera
 2. Ah, den ambitionen har jag också :) Men någon gång ska det nog hinnas med...

  Bra tips Frida, tror det är en bra selling point, i alla fall om du har kunder med en inställning som liknar min!

  __F

  SvaraRadera
 3. Min hylla är ett totalt kaos men jag ser den ändå som en inredningsdetalj. Böcker ökar trivselfaktorn helt klart.

  SvaraRadera