Jag fick Bodil Malmstens De från norr kommande leoparderna i julklapp, och det var kärlek vid första ögonkastet. Pärmen är vackert silvrig och pappret har en lite rutig textur. Kanterna är rundade och om pärmarna sitter ett svart elastiskt band, som håller ihop boken när den ligger i väskan. När jag öppnat hittade jag små fickor på insidan av pärmarna, vikta i ett vackert naturpapper. Tydligen ser många av Bodil Malmstens böcker ut på det här viset, men det här var min första. (Anteckningsboksformatet som Ellen kallade det, och en snabb koll på Modernistas hemsida sa mig att så var fallet.)

De från norr kommande leoparderna täcker tiden MAJ 2007-APRIL 2009, och trots att boken egentligen är en genomtänkt anteckningsbok/dagbok med små notiser och lite längre funderingar så känns det ändå som att jag känner Bodil Malmsten när jag läst färdigt. Inte känner i den meningen att jag skulle våga heja på henne om jag skulle se henne på stan, men jag upplever att jag fått en liten, liten inblick i henne liv. Tonen i boken är genuin och okomplicerad att det är lätt att glömma att både hon och en redaktör med största sannolikhet gått igenom texten och redigerat både en och två gånger.

Eftersom textavsnitten är så korta är boken perfekt att läsa på tunnelbanan eller i sängen när ögonen är svåra att hålla uppe. Beskrivningarna av hennes smått galna franska granne som stämmer allt och alla och som är tokig i IKEA gör att jag fnissar för mig själv, och jag känner igen mig i vardagsreflektionerna om artighet i kollektivtrafiken. Har du inte läst Bodil Malmsten innan så är det hög tid att du gör det nu - det är värt din tid, jag lovar.

Och, jag glömde ju - det är inte bara underbara små textsnuttar, boken innehåller även vackra fotografier tagna av författarinnan. Fortsätt läsa Bodil Malmstens anteckningar på hennes blogg.

__Frida
Dela

_____________________________________________________________________________________


1 kommentar:

  1. vilken sprudlandes fin recension frida. jag tycker du ska lägga in en länk på bodils blogg så kan hon få ta del av dina snälla ord. kanske vill hon även titta in på owlit? det vore ju fantastiskt!

    _Ellen

    SvaraRadera