Igår hade regissören Tim Burtons efterlängtade version av Alice i Underlandet premiär. Den baseras i mångt och mycket på Lewis Carrolls roman med samma namn, med skillnaden att Alice nu återvänder till Underlandet som 19-åring.

Romanen är en av litteraturens stora klassiker, och den kom till i juli 1862 då Charles Dodgson tog med sig tre flickor på en picknick. Han berättade en fantasiberättelse och vid dagens slut bad unga Alice Liddell honom skriva ner dem. Han tillbringade natten med att skriva ner allt han kom ihåg. Resultatet kallade han Alices Underjordiska äventyr. Tre år senare publicerade han materialet som en bok under pseudonymen Lewis Carroll. Då hade berättelsens namn ändrats till Alices äventyr i Underlandet. Boken blev väldigt populär och översattes till många språk. Den första svenska utgåvan, Alices Äfventyr i Sagolandet, kom redan 1870, översatt av författarinnan och konstnären Emily Nonnen. 1872 kom den mindre kända Through the Looking-Glass (Alice i Spegellandet).

Berättelsen om Alices resa i underlandet har filmatiserats både för film och för tv många gånger sedan dess, och mest känd är antagligen Disneys tecknade version från 1951.

Dela
_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar