T H E F U T U R E O F B O O K S. För att illustrera vad som sker med tekniken och internets inverkan på hur vi letar och lagrar information, gick Kyle Bean, illustrationstudent vid University of Brighton, till ett antikvariat och köpte en bok för drygt en dollar. Efter att försiktigt karvat ut inlagan har han ersatt bokens inre med hårddisk, batteri, tangentbord och belsyning för att efterlikna en skärm. Mer en installation än en dator, men mer en dator än en bok. Illustrationsstudenten vill därmed understryka att det finns vissa kvaliteter med böcker som internet inte kan erbjuda såsom textur och doft. Boken har en personlighet enligt Kyle Bean.
Å A N D R A S I D A N. Imorse anslöt jag mig i vanlig ordning till den ström människor som styr kosan mot arbetet kring åttatiden. Väl på tunnelbanan öppnade jag sista delen av Stieg Larssons Millenium, den inbundna versionen, 5,5 cm tjock och något halvkilo i vikt. Jag har inte haft annat val än att bära den i handen då den inte ryms i väskan och eftersom den med sina vassa kanter gör hål i varje plastpåse jag burit den i. För andra gången den veckan hamnar jag mittemot en man och hans fräcka silvermatta e-boksläsare. Så lätt, så smidig. Nog finns det en poäng med e-läsarna tänkte jag. Sedan började jag fundera om jag verkligen blivit offer för slumpen eller om jag var på spåren av en marknadsföringskupp. Kanske drogs jag med något av konspirationerna hos Stieg Larsson där inga konspirationer längre förvånar. Eller kanske hade mannen letat upp personen med den mest otympliga boken i hela tunnelbanevagnen, för att visa hur lättare mitt liv kunde bli om jag bara så investerade i en fräck silvermatt e-boksläsare.
_Ellen.
Dela
__________________________________________________________________________
Haha! Bra skrivet. Gillar idén med the future of books och dina tankar gällande bärande av stora otympliga böcker så känner jag väl igen mig. Liknande tankar har gått i mitt huvud, men så när jag kommer hem och ser mina bokfyllda hyllor och sedan tänker på den lilla e-bokläsaren så tycker jag att de otympliga böckerna är värd all möda för det finns inget finare än en bokhylla fylld med böcker - nästan i alla fall.
SvaraRaderaTack Hundöra! Jag håller med dig om att det inte finns något finare än en välfylld bokhylla. Jag har funderat en del på vad digitaliseringen av litteraturen kommer innebära för våra hem? det sätt vi inreder och uttrycker oss själva via böckerna som står i hyllan. På samma sätt som med musiken. Musik är en lika stor del av mig som litteratur (om inte större), men aldrig ser man några skivhyllor hemma hos folk längre. I dag känner jag mig mer vänligt inställd till e-bokläsarna, särskilt efter att ha testat ipaden ett tag. Förhoppningsvis kommer marknaden ställa högre krav på just fint utformade fysiska böcker som bara inte går att motstå ändå!
SvaraRadera_e