M Å N D A G
- Franz Kafka och Bruno Schulz på Judiska museet i Stockholm.
Utställningen Franz Kafka och Bruno Schultz – gränslandets mästare gestaltar två av nittonhundratalets största författares liv och livsverk. Vi besöker en till stora delar förlorad värld, som på många sätt präglat dagens Europa. Gränsområdet mellan det gamla och nya, som en ny europeisk identitet formades. Än idag är frågeställningar kring Europa och identitet aktuella, och vi tror att Kafka och Schulz kan ha något att säga om den saken.
TID: 4 oktober 2010 – 13 mars 2011, PLATS: Judiska Museet i Stockholm, PRIS: ?
- Höstens Bokbåt kastar loss!
Nu är det åter dags för bokbåtens utfärd i Stockholms skärgård liksom varje vår och höst. Det flytande biblioteket, med ca 3000 böcker ombord, angör tjugofem bryggor, från Arholma i norr på måndagen till Utö i söder på fredagen.

TID: 4-8 oktober, PLATS: 24 öar i Stockholms skärgård, PRIS: Gratis

T I S D A G
- Den lyckliga horan?
Prostitution. Våld, utnyttjande och könsmakt - eller legitimt arbete och mänsklig rättighet? Få saker väcker så motstridiga känslor, hetsiga diskussioner och kringgärdas av så mycket myter som försäljningen av sexuella tjänster. Idag straffas sexköparen i Sverige. Hur rimlig och effektiv är sexköpslagen? Hur ser alternativen ut? Fråntas någon elementära rättigheter? Finns den lyckliga horan, eller är hon predestinerad för den organiserade brottslighetens exploatering?

TID: kl 19.00, PLATS: Restaurang Trappan, Folkets Hus Järntorget, i Göteborg, PRIS: ?
- Kristian Lundberg samtalar med Crister Enander.
Kristian Lundberg talar om sitt författarskap med kritikern Crister Enander.

TID: kl. 19:00, PLATS: Kulturhuset Multeum i Strängnäs, PRIS: 50 kr
- CULT FICTION; Zac O'Yeah med gäster, om indisk litteratur idag.
Anjum Hasan skriver den nya indiska city-romanen och skildrar den unga, framåtsträvande och något förvirrade medelklassen i Bangalore. Samit Basu fullkomligt sprutar ur sig fantasyböcker och serier. Han är oerhört populär bland hinditalande ungdomar. Deras ciceron Zac O'Yeah räknar sig numera som halvindier och debuterar i höst på den indiska bokmarknaden. De tre möts i ett samtal om den indiska läsekretsen, om utvecklingen av olika bokgenrer, om vardagen som författare i Indien, om att kultförklaras.

TID: kl 19:00, PLATS: Södra Teaterns Stora scen, PRIS: ?
- Frankfurt Book Fair 2010
The Frankfurt Book Fair is a meeting place for the industry’s experts. Be they publishers, booksellers, agents, film producers or authors - each year in October, they all come together and create something new. The Frankfurt Book Fair is the most important marketplace for books, media, rights and licences worldwide. More than 7,300 exhibitors from 100 countries, 299,000 visitors and over 10,000 journalists.Plats: Messegelände Ludwig-Erhard-Anlage, Frankfurt am Main

O N S D A G
- Forum för poesi och prosa - tema: Tradition
Författarna Märta Tikkanen, Agneta Pleijel, Jila Mossaed och Martin Enckell läser ur sina verk.

TID: kl. 19:00, PLATS: Konsertsalen, Musikens hus i Göteborg, PRIS: 80 kr (50 kr för studenter och medlemmar)
- Christer Hermansson på Södertälje Stadshus, Trombon
Hör Christer Hermansson tala om sin absurda romankaraktär Oliver C. Johansson från nya romanen Kulturchefen och även framföra den nya sången "Jag är kommunanställd".

TID: kl. 11:30, PLATS: Trombon, Stadshuset i Södertälje, PRIS: ?
- Pohjanen om Dostojevskij.
Bengt Pohjanen, författare, delar med sig av sina kunskaper om den store klassikern.

TID: kl 18:30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 40 kr/20 kr för ungd/medl.
- Hans Furuhagen på Hedengrens Bokhandel.
I Bibeln och arkeologerna beskriver Hans Furuhagen hur arkeologiska utgrävningar i Heliga landet och Mellanöstern har visat lämningar av platser och företeelser som omnämns i Bibeln. Hans Furuhagen är fil dr, historiker och författare. Han har skrivit en lång rad populärvetenskapliga böcker om historiska och kulturhistoriska ämnen. Han är också en välkänd radioprofil.

TID: kl. 19:00, PLATS: Hedengrens Bokhandel i Stockholm. PRIS: ?
- Från världen och Bangalore - Zac O’Yeah & Anjum Hasan.
Postkolonialism, rasism, krig, konspirationer, konsumtion och jakten på arbete och lycka. I hjärtat av världens problematiker rör sig författarparet Anjum Hasan - en av Indiens främsta författare - och Zac O'Yeah. De är aktuella med romanerna Bort, bort och Summan av kardemumman och laddade med berättelser från Bangalore, landets tredje största stad och navet i den IT-boom som de senaste decennierna bidragit till hela Indiens utveckling. Uppläsning och samtal tillsammans med Ylva Gustafsson.

TID: kl 19:00, PLATS: Restaurang Trappan, Järntorget i Göteborg, PRIS: ?
- Aino Trosell framträder med sångkören Extrasalt.
TID: kl. 19:00, PLATS: Biblioteket i Järfälla, PRIS: ?
- Barnboksakademiska utvecklingssamtal: ”Vad har läsarna med böckerna att göra?”
Hur mycket utrymme ska ”läsaren” få ta i skapandet av och mottagandet av barn- och ungdomsböcker? Måste författaren ta hänsyn till ”läsaren”? Vad gör i så fall ett sådant hänsynstagande med en litterär text? Medverkande: Katarina Kieri, författare, Johan Unenge, författare och illustratör, Magnus William-Olsson, författare och kritiker, Jan Hansson samtalsledare, chef Sbi.

TID: kl. 18:00, PLATS: Svenska barnboksinstitutet i Stockholm, PRIS: ?

T O R S D A G
- Nobelpriset i litteratur.
Årets Nobelpristagare i litteratur tillkännages av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.

TID: kl 13:00, PLATS: Börshuset, Stortorget, Gamla Stan i Stockholm
- Nils Petter Sundgren besöker Cinemateket!
Nils Petter Sundgren är en av våra mest erfarna filmkritiker och journalister. 1963–1991 var han programledare för Filmkrönikan i SVT, han har besökt filmfestivalen i Cannes fyrtio gånger och träffat storheter som Lauren Bacall, Catherine Deneuve, Luis Buñuel, Buster Keaton, Clint Eastwood, Roger Moore, Ingmar Bergman, Woody Allen och Jean-Luc Godard. Nu har Sundgrens memoarer Inte bara bio kommit ut, och vi firar Sundgren med en helkväll.

TID: kl. 18:30, PLATS: Filmhuset, Borgvägen 1 i Stockholm, PRIS: ?
- Författarbesök Västerhaninge bibliotek.
Författaren Yvonne Hirdman berättar om sin bok Den röda grevinnan, som skildrar hennes mammas dramatiska liv. Kaffeservering.

TID: kl. 19:00, PLATS: Västerhaninge bibliotek, PRIS: 60 kr
- Författarbesök av Aino Trosell.
Aino Trosell på författarbesök i Täby där hon berättar om sin nya roman Hjärtblad. i hörsalen på biblioteket.

TID: kl. 12:00, PLATS: Hörsalen, biblioteket i Täby, PRIS: ?
- Bengt Ericson hos Akademibokhandeln City
Möt författaren Bengt Ericson som signerar och talar om sin nya bok Den nya överklassen, som fått stor uppmärksamhet sedan den kom ut i slutet av augusti. Bengt bjuder på en guidad tur genom ett rikemansland där pengar och position betyder allt. Bengt är en av Sveriges mest drivna ekonomijournalister och hans bok är en djupgående och underhållande skildring av Sveriges ekonomiska elit. Texten är skriven med glimten i ögat, men här finns också en kritisk underton.

TID: kl. 17:30, PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm, PRIS: ?
- Agneta Pleijel och Jila Mossaed till höstens Författarkväll i Bengtsfors
Nu är det äntligen dags att ta itu med litteraturhösten! Efter sommarens Bokdagar och nyligen avklarade Bok- och biblioteksmässan kan vi tänka oss att travarna med läsmaterial hopar sig på nattduksborden. För att lägga ytterligare kol på grillen och inspirera till ännu mera litterär aktivitet bjuder vi in till Författarkväll. Temat denna gång är Tradition, vilket Angeta Pleijel och Jila Mossaed kommer ge sina tolkningar av.

TID: kl 19:00, PLATS: Bengtsfors Kulturhus, PRIS: ?
- Johannes Anyuru på Kortedala bibliotek
Skulle jag dö under andra himlar & Städerna inuti Hall. Johannes Anyuru kritikerrosades nyligen för Städerna inuti Hall, en diktsamling om den lilla, vassa metallbiten som snurrar längst inne i varje stad. Om det artificiella, nylon och polymerkedjor, värde och värdelöshet. Om lag som inte vill vara lag. Nu romandebuterar Johannes Anyuru med Skulle jag dö under andra himlar med fokus på kärlek och vänskap, att söka något livsnödvändigt och samtidigt jagas av sin egen skugga.

TID: kl 19:00, PLATS: Kortedala Bibliotek i Göteborg, PRIS: ?
- Astrid Seeberger i samtal med Susanne Björkman.
Vad gör en läkare när en patient inte tar sin medicin? Eller när patienten inte vill ha hjälp trots att det kan kosta henne livet? Om det är en bra läkare tar hon reda på varför och det är en konst, en svår konst. Det förutsätter ett äkta möte mellan läkare och patient, ett samtal mellan de båda präglat av vad Astrid Seeberger vill kalla en skamlös nyfikenhet som når fram till patientens innersta. Den nyfikenheten måste odlas genom människokunskap och bildning, genom att vårda det ofta alltför korta och ytliga mötet mellan patient och läkare.

TID: kl 19:00 - 20:30, PLATS: Söderbokhandeln i Stockholm, PRIS: ?
- Bengt Ericson hos Akademibokhandeln City.
Om Den nya överklassen - En bok om Sveriges ekonomiska elit. Pengar och position betyder allt för denna klass. Vad gör de med alla sina pengar? Men framför allt, hur fick de sina förmögenheter? Hur ser de påsig själva och varandra? Boken ger oss en inblick i denna slutna värld.

TID: kl 17:30, PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm, PRIS: ?
- Författarkväll med Morgan Alling.
Möt Morgan Alling, skådespelare och författare, aktuell med boken Kriget är slut.

TID: 19:00, PLATS: Astrid Lindgrens Näs, Prästgårdsg 24 i Vimmerby, PRIS: 95 kr

F R E D A G
- Radioteatern ger: Syskonbädd av Stina Aronson.
I höst lyfter Radioteatern fram några banbrytande kvinnliga modernister. Först ut, med premiär 8 oktober, är Syskonbädd från 1931 av Stina Aronson (1892-1956). En kvinna skickas till ett nervhem vid havet av sin välmenande make. Hon möter en rad andra män och får pröva sin längtan efter gränslös gemenskap och öppenhet mellan människor - om en ”syskonbädd”. När Syskonbädd skrevs 1931 (samma år som Virginia Woolfs Vågorna gavs ut) var Stina Aronson en författare i tiden.

TID: kl. 19:03, PLATS: Sveriges Radio P1


L Ö R D A G
- Johan Hakelius i Djursholms Bokhandel
Johan Hakelius berättar om sin nya bok Ladies.

TID: kl. 15:30, PLATS: Djursholms Bokhandel i Danderyd, PRIS: 150 kr (pengarna dras av som rabatt om du handlar för över 300 kr i samband med besöket. Föranmälan krävs.)
- Theodor Kallifatides hos Akademibokhandeln City
Om Det gångna är inte en dröm, som är en självbiografisk roman. Det doftar basilika och varm hud genom sidorna, men också fotsvett och förnedring. Hans humor är underfundig, hans vishet och livserfarenhet kolossal.

TID: kl 13:00, PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm, PRIS: ?

S Ö N D A G
- ROSA INDIEN – TRE INDISKA HJÄLTINNOR.
Sampat Devi Pal, Ambai och Urvashi Butalia; Tre kvinnorättskämpar med olika perspektiv och verktyg, i samtal om kvinnan i det moderna Indien.
TID: kl 19:00, PLATS: Södra Teaterns Stora scen i Stockholm, PRIS: ?
- Sällskapsliv på Skansen - Sonja Åkesson.
Sonja Åkesson (1926-77) föddes i Buttle på Gotland. Fadern var stins i bl.a. Havdhem. Invid det gamla stationshuset ligger Sonjas Park som Sällskapet arrenderar av kommunen, och nu presenterar de med hjälp av Towan Obrador, Håkan Andersson och Lars Hasselrot ett porträtt av henne, och Gun Qvarzell berättar om Sonja på Skansen. 1954 bodde hon i Stockholm och började på en studiecirkel i modern lyrik. Hon slog igenom på bred front med debutsamlingen Situationer 1957.

TID: kl 15.00 - 16.30, PLATS: Ordenshuset Brofästet på Skansen i Stockholm, PRIS: ?
- Nattbrev & Serenader.
Unikt tillfälle! Det monumentala och sällan spelade musikverket Serenade op. 24 av Arnold Schönberg framförs av New European Ensemble med unga virtuoser från hela Europa. Skådespelaren Elin Klinga framför Nattbrev - nyupptäckta, aldrig tidigare publicerade prosatexter av Nelly Sachs. Reflektion med författaren och litteraturforskaren Aris Fioretos kring Nelly Sachs författarskap. Konstnärlig ledare, dramaturgi och regi: Jean Claude Arnault.

TID: kl. 19:00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm, PRIS: ?

Dela

_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar