M Å N D A G
- Liv Strömquist signerar.
Liv Strömquist signerar sitt nya seriealbum Prins Charles känsla.

TID: kl. 17:00, PLATS: Söderbokhandeln i Stockholm, PRIS: Gratis
- Tove Leffler och Liv Strömquist i samtal om myten om den kärleken.
Myten om den kärleken - ett samtal om kvävande anpassning och sökandet efter ett feministiskt uttryck mellan journalisten och författaren Tove Leffler, aktuell med romanen Den kärleken (Atlas) och serietecknaren Liv Strömqvist aktuell med albumet Prins Charles känsla (Galago/Ordfront). Samtalsledare Moa Elf Karlén, förläggare Atlas förlag.

TID: kl. 19:00, PLATS: Södra teaterns champagnebar i Stockholm, PRIS: Gratis

T I S D A G

- Den passion som kallas kärlek.
FilosoForum: Passionen - lidelse eller lidande - bryter med våra idealiserade föreställningar om kärleken, enligt Carin Franzén. Tudelningen mellan förnuft och kropp hos bland andra Platon och Descartes är ett sätt att hantera passionen. Med hjälp av dessa och tänkare som Spinoza, Barthes, Freud, Žižek och Lacan samt författarna Madame de Lafayette och Marguerite Duras analyseras passionen som en väg mot kärlekens sanning.

TID: kl 19:00, PLATS: Folkets Hus Järntorget i Göteborg, PRIS: ?
- Fredrik Sjöberg: En flugsamlares väg.
Författaren Fredrik Sjöberg berättar om sina böcker Flugfällan, Flyktkonsten och Russinkungen.

TID: kl. 19:00, PLATS: Kulturhuset Multeum i Strängnäs, PRIS: 50 kr (fri entré för alla under 19 år)
- Läsecirkel på Biblioteket Väster.
Om Alice Munros Kärlek, vänskap och hat.

TID: kl 19:00, PLATS: Biblioteket Väster i Lund, PRIS: Gratis

O N S D A G

- Författarträff: Bengt Ericson.
Möt författaren Bengt Ericson som signerar och talar om sin nya bok Den nya överklassen, som fått stor uppmärksamhet sedan den kom ut i slutet av augusti. Bengt bjuder på en guidad tur genom ett rikemansland där pengar och position betyder allt. Bengt är en av Sveriges mest drivna ekonomijournalister och hans bok är en djupgående och underhållande skildring av Sveriges ekonomiska elit.
TID: kl. 18:30, PLATS: Dillbergs bokhandel i Kalmar, PRIS: ?
- Internationell författarscen: Péter Esterházy, Ungern
Ingen konst – ett samtal om en mor, fotbollslegenden Puskás och befrielsen av mänskligheten genom humor. Samtalsledare: Svante Weyler.

TID: kl 19:00, PLATS: Kulturhuset i Stockholm, PRIS: ?
- Livet efter Mumin - den finlandssvenska barnboken.
I samarbete med Nordens institut i Finland arrangerar Svenska barnboksinstitutet (Sbi) en programkväll om den finlandssvenska barnboken. Medverkande: Janina Orlov, Sara Ehnholm Hielm, Tove Appelgren, Katarina von Numers-Ekman, Moderator: Tiia Strandén, Nifin – Nordens institut i Finland.

TID: kl. 18:00, PLATS: Svenska barnboksinstitutet i Stockholm, PRIS: ?
- Feelgood - och upplevelseorienterad demokrati?
Livscoacher, livsstilsorienterad press och självhjälpsprosa är en dunderkur mot den moderna västerländska människans problem? Men liberalismen som livsstil, positivt tänkande och motivationsindustrin ger vare sig nya jobb, jämlik demokrati eller en friare individ. Vad händer när kritik reduceras till negativism, när samhällsproblem görs till en hanteringsfråga för den enskilde, och när allt skall tas med ett hälsosamt leende? Smile or die?

TID: kl 19:00, PLATS: Folkets Hus Järntorget i Göteborg, PRIS: ?
- Bokens Afton i Västervik.
För första gången i Västervik annordnas Bokens Afton. Fyra författare kommer till teatern Bryggaren och pratar om sina böcker och författarskap. I pausen är det signering och sconesbuffe. Kvällens författare är Theodor Kallifatides, Louise Boije af Gennäs, Karin Alvtegen och Mons Kallentoft.

TID: kl. 19:00, PLATS: Bryggaren i Västervik, PRIS: ?
- Serien kvinnliga författare; Rolldiktare och estradör.
Ann-Helén Andersson, litteraturvetare som studerar Kristina Lugns författarskap.

TID: kl 18:30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 40 kr/20 kr för ungd/medl

T O R S D A G
- Författarträff: Ulrika Kärnborg.
Ulrika Kärnborg kommer till Söderbokhandeln och pratar om sin nya roman Som om. Det är en berättelse om kärlek och besatthet i 90-talets Lund och Köpenhamn, ett triangeldrama som får ödesdigra konsekvenser för alla inblandade. Ulrika Kärnborg fortsätter sin undersökning av vad makt och begär kan göra med människor som hon påbörjade i den uppmärksammade skönlitterära debuten Myrrha.

TID: kl 19:00, PLATS: Söderbokhandeln i Stockholm, PRIS: ?
- Författarträff:
Aino Trosell
Aino Trosell berättar om sin nya roman Hjärtblad.

TID: kl. 13:00 PLATS: Föreningsgården, PRO, Täby, PRIS: ?
- Rumänsk lyrisk modernism.
Bland 1900-talets språkförnyare finns en rad namn som man vet nästan allt om förutom det att de fötts i Rumänien. De flesta sökte sig till modernismens huvudstad Paris och samtidigt även till andra språk, från franska och tyska till det påhittade och alltomspännande dada-målet.

TID: kl 18.30, PLATS: Rumänska kulturinstitutet i Stockholm, PRIS: ?
- Om Stig Wesslén.
Fotografen och filmaren Stig Wesslén (1902–1987) värnade om naturen och den samiska kulturen. I filmer, texter och föredrag hävdade han oförtrutet vikten av att vi bevarar den vilda naturen. Och i filmerna fångade han häpnadsväckande scener från vildmarken. Nu har boken Kamerajägaren – Stig Wessléns skildringar av naturen och det samiska kommit ut, och flera av hans filmer har restaurerats. I samarbete med förlaget Kungl. Skytteanska Samfundet och Nordiska museet uppmärksammar vi Wessléns gärning under en kväll, med film och samtal.

TID: kl. 17.15, PLATS: Filmhuset i Stockholm, PRIS: ?
- Tysk minibokmässa.
Goethe-Institutet Schweden och Översättarcentrum bjuder in till en helkväll med tysk litteratur: översättare, förläggare och litteraturkritiker kommer under kvällen att presentera nya böcker och spännande författarskap ur den tyska bokfloran. Sedan finns det tillfälle att mingla och fynda bland bokborden. Konferencier: Maria Magnusson (Babel, SVT)

TID: kl 18:00, PLATS: Goethe-Institut i Stockholm, PRIS: ?
- Författarträff: Beate Grimsrud.

Om En dåre fri. En fullkomligt fascinerande och magisk roman om en ensam människasskörhet och styrka. Eli bor ensam med sina röster, högst verkliga för henne. Det är Espen, Emil, Erik och nykomlingen prins Eugen. Vem bestämmer i hennes liv?
TID: kl 17.30, PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm, PRIS: ?

F R E D A G
- Trotzigs poetik.
Helaftonsföreställning med reflektion, poesi, musik och konst tillägnad Birgitta Trotzig och hennes författarskap. En rad författare, poeter, forskare och musiker sluter upp i ett unikt möte med Birgitta Trotzigs författarskap utifrån nya perspektiv. Olika röster korsas, läggs sida vid sida både som individuellt konstnärliga uttryck och en spegling av Trotzigs poetiska universum.

TID: kl 19:00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm, PRIS: ?
- Radioteatern ger: Harriet L. av Agneta Elers-Jarleman
Harriet L. med manus och regi av Agneta Elers-Jarleman. ”Harriet L.” är så sorglig, rolig, vacker, medryckande och så starkt berörande att den känns i hela kroppen." skrev DN i sin recension.

TID: kl 19.03, PLATS: Sveriges Radio P1, PRIS: Gratis

L Ö R D A G
- Författarträff: Ann Heberlein.

Ann Heberlein berättar om sin bok - En liten bok om ondska. Föranmälan.
TID: kl. 15:30, PLATS: Djursholms Bokhandel i Danderyd, PRIS: 150 kr
- Författarträff: Leif G W Persson.

Om Den döende detektiven - En roman om ett brott. Kommissarie Lars Martin Johansson mår inte bra, inte alls bra. Framför korvkiosken på Karlbergsvägen faller han till marken och hamnar på Karolinska. Där får han kännedom om ett preskriberat och ouppklarat mord på en liten flicka. Det kommer att bli hans sista fall att lösa.
TID: kl 13:00, PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm, PRIS: ?
- Retreat med Aino Trosell.
Aino Trosell deltar i Umeå kommuns satsning "Retreat" på Hotell Forsen.

TID: kl. 10:00, PLATS: Hotell Forsen, Vindeln, Umeå, PRIS: ?

S Ö N D A G

- Gustaf Fröding i Sällskapsliv - Litterära matinéer på Skansen
Jubileumsfirande. Gustaf Fröding 150 år! Hur firar man en 150-årig skald? Ett jubileumsår sammanfattas av sällskapets ordförande Kjell Fredriksson och styrelseledamoten Eva Jonsson. Kjell Kvarnevik och Tomas Sköld presenterar axplock från programmet Gustaf Fröding den sorgsne skrattarn. Gunnar Edander bjuder på musik och sång ur Stockholms Stadsteaters Kärleksköparen. Gustaf Fröding (1860-1911) Hans tekniska mästerskap, hans mänskliga medkänsla och hans allt förlåtande humor har gjort honom till en av de mest älskade svenska diktarna.

TID: kl 15.00, PLATS: Ordenshuset Brofästet på Skansen i Stockholm, PRIS: ?
- Bokens Dag på Astrid Lindgrens Näs.
TID: kl. 13:00, PLATS: Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, PRIS: ?
- Kammarmusik med Proust.
Konsert och högläsning ur På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust med framstående författare och solister. Författaren Oline Stig läser ur sjätte boken: Rymmerskan av Marcel Proust, konsertpianisten Henrik Måwe framför Jean Sibelius: Romans i Dess-dur op. 24 nr. 3 samt Frédéric Chopin: Ballad i Ass-dur op. 47.

TID: kl 15.00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm, PRIS: ?
- Att leva och dö som Joe Strummer.
En poetisk rockföreställning av och med Marcus Birro och Wayne Hussey (från banden The Mission och The Sisters Of Mercy). Med sig på scen har de musikern Mats Lerneby. Föreställningen bygger på Marcus Birros bok, Att leva och dö som Joe Strummer som släpps nu i höst.

TID: kl 19.30, PLATS: Södra Teaterns Stora scen i Stockholm, PRIS: 275 kr

Dela
_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar