M Å N D A G
- Ord&Bild med Joakim Pirinen och Meira Ahmemulic
TID: kl 19:00, PLATS: Kulturhuset/Stadsbiblioteket i Skövde, PRIS: ?
- Dubbla tungor; samtal om den tvåspråkige författaren.
Nu när världen har blivit någonting av en flerspråkig by finns det fler och fler författare som flyttar till andra ställen och därmed även in i andra språk. Det finns även de som byter skrivspråk utan att alls flytta på sig och de som är språkpolygamer från allra första början. Allt för att göra sig förstådd av en annan läsekrets eller helt enkelt för att få utforska en ny värld. Som Herta Müller uttryckte det har varje språk sina egna ögon – men vad innebär detta för en tvåspråkig författare?

TID: kl 18:30, PLATS: Rumänska kulturinstitutet i Stockholm, PRIS: ?
- Författarkväll på NK Bokhandel
Åke Persson berättar om nya boken 101 historiska myter. Boken handlar om de mest välspridda myterna, hur de uppkom samt hur verkligheten egentligen såg ut. Lars Ericson Wolke presenterar sin nya bok Joseph Goebbles som är den första svenska biografin om Hitlers närmaste man. På Sveriebesök är Simon Scarrow som berättar om sin nya bok Jakten, tredje delen i serien Silverörnen.

TID: kl 20:00, PLATS: NK Bokhandel i Stockholm, PRIS: ?

T I S D A G
-Vad du inte visste om Sonya Sones.
Den amerikanska författaren Sonya Sones besöker Svenska barnboksinstitutet. Hon är aktuell med ungdomsböckerna Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet. Sonya Sones berättar om sitt författarskap och sina böcker i samtal med Sbi:s och Bokjuryns medarbetare Sofia Gydemo.

TID: kl. 18:00, PLATS: Svenska barnboksinstitutet i Stockholm, PRIS: Gratis
- Författarträff.

Karl Ove Knausgård framträder på Lunds stadsbiblioteks Atriumgård. Hans uppmärksammade och prisbelönta självbiografiska romanserie Min kamp är en sällan skådad litterär satsning. Den första delen kommer nu på svenska.
TID: kl 19:00, PLATS: Lunds Stadsbibliotek, PRIS: ?
- Att leva och dö som Joe Strummer.
En poetisk rock föreställning med Marcus Birro och Wayne Hussy om kärlek och uppror, om vänskap och rockmusik.

TID: kl 19.00, PLATS: Sagateatern i Umeå, PRIS: 240/200 kr för medlemmar
- Extra föreställningar av Flykt och förvandling.

På grund av det stora publiktrycket sätter Judiska Teatern in två extra föreställningar kvällstid av den iscensatta utställningen Flykt och förvandling, Nelly Sachs, författare, Berlin/Stockholm.
TID: kl 19:00, PLATS: Judiska Teatern i Stockholm, PRIS: ?
- Författarträff
Aino Trosell besöker biblioteket i Fjärdhundra där hon berättar om sin nya roman Hjärtblad.

TID: kl. 19:00, PLATS: Biblioteket i Fjärdhundra, PRIS: ?
- Glänta/Chimurenga i Stockholm
Vi firar Glänta 2:10/Chimurenga med en högljudd kväll om tystnad! Med anledning av att Glänta i det senaste numret - 2.10 Conversations with poets who refuse to speak - maskerar sig till Chimurenga (och Chimurenga till Glänta) kommer tre medlemmar ur Chimurengas redaktion till Stockholm. Tillsammans med klubb m/s arrangerar vi en kväll om tystnaden som motståndsstrategi.

TID: kl.19-23 PLATS: Klubb m/s, Bloms Bar, Moderna Museet i Stockholm PRIS: Gratis!
- Författarträff.
Martin Hårdstedt, aktuell med boken Omvälvningarnas tid, framträder på Armémuseum.

TID: kl 18.30, PLATS: Armémuseum, Riddargatan 13 i Stockholm, PRIS: ?

O N S D A G
- Möt Mikael Wiehe och Dick Harrison
Träffa Mikael Wiehe, aktuell med Aldrig bli som ni, och Dick Harrison aktuell med Niding.

TID: kl.18:00, PLATS: Gleerups i Lund, PRIS: ?
- Författarträff
Läkaren, föreläsaren och författaren Astrid Seeberger talar om sin bok Den skamlösa nyfikenheten, och hur viktigt det är att samtala - det goda samtalet kan faktiskt vara livsavgörande!

TID: kl.19:00, PLATS: Bokhandeln i Laholm, PRIS: ?
- Rik enkelt och snabbt
Inbjudan till en kväll med den tjeckisk-svenska författaren Dagmar Zitkova där hon berättar om sin senaste roman Guldfeber som kom ut på svenska tidigare i år. Dagmar Zitkova är verksam som svensk journalist och författare men hon är född och uppvuxen i Tjeckien. Till Sverige kom hon 1982 och som skönlitterär författare debuterade hon 2002 med I fönstret mittemot - en spänningsroman från den stockholmska mediesfären.

TID: kl.18:00, PLATS: Annexet till Stadsbiblioteket i Stockholm, PRIS: ?
- Igelkottsklubben
Ann-Charlotte Alverfors, författare med en feministisk roman om kvinnor som tvingats vända taggarna utåt.
TID: kl.13.30, PLATS: Bokcafé Pilgatan i Umeå, PRIS: 40/20 kr för ungd/medl.
- Författarträff
Möt författaren Arvid Lagercrantz som signerar och berättar om sin nya bok, Mitt galna liv – en memoar om psykisk sjukdom. Arvid fick redan i tidig ålder diagnosen psychosis manico-depressiva och delar här med sig av sina upplevelser och erfarenheter. I sina memoarer skriver han om terapin som åttaåring och elchockerna vid 15 års ålder, om den svåra journalistdebuten och sin tvillingbrors självmord. Boken handlar även om hur han klarade av att arbeta som journalist mellan de maniska perioderna. Arvid återger också sina tankar om sjukdomen och de anhörigas situation.
TID: kl.19:00, PLATS: Hedengrens bokhandel i Stockholm, PRIS: ?
- Forum för poesi och prosa - tema Ord&Bild.
För första gången har Forum för poesi och prosa en gästredaktör och det hedervärda uppdraget gick till tidskriften Ord&Bild som valde tema Ord&Bild. Författarna Joakim Pirinen, Pär Thörn, Marie Silkeberg och Meira Ahmemulic läser ur sina verk.
TID: kl.19.00, PLATS: Musikens hus i Göteborg, PRIS: 80 kr (50 kr för studenter & medlemmar)

- Vuxenseriefestival, AltCom 2010.
AltCom 2010 är den första vuxenseriefestival som anordnas i seriestaden Malmö. Festivalens evenemang äger rum under perioden 3 - 14 november medutställningar, filmprogram på Panora och seriemässa på Form/Design Center. Temat är sex och krig, två ämnen som normalt sett inte behandlas i särskilt stor utsträckning i Sverige, men som ändå finns.
TID: 3-14 november, PLATS: flera olika platser i Malmö, PRIS: ?

- Föredrag med Carl Johan Calleman.
Johan Calleman är en av världens främsta experter på Mayakalendern. Hans böcker Solving the Greatest Mystery of Our Time: The Mayan Calendar (2001), Mayakalendern- Mänsklighetens väg mot ett upplyst medvetande (2005) och Vårt Intelligenta Universum (utk. nov. 2010) har publicerats på 15 olika språk. Föredraget ger en överblick över den biologiska/historiska utvecklingen på jorden förklarad genom Mayakalendern. Du får även en förståelse för kalenderns nio utvecklingsvågor.
TID: kl.19:00, PLATS: Hälsa Utan Gränser i Stockholm, PRIS: 250 kr

T O R S D A G
- Daniel Frydman, psykoanalytiker och psykiater, berättar om Nelly Sachs ...
... utifrån psykologiska, judiska och litterära aspekter. Vad är ett trauma egentligen? Vad är det som gör det traumatiska till ett trauma? Vad är ett konstnärskap egentligen? Vad är det som gör det konstnärliga till konstnärskap? Vad är sjukdom och hälsa egentligen? Hur går det till att balansera mellan sjukdom och hälsa? Vad är det som avgör om man trillar på den ena eller på den andra sidan? Under kvällen diskuterar Daniel Frydman hennes historia och hennes öde, med dessa frågor för ögonen.
TID: kl. 18:00, PLATS: Stadsbiblioteket i Stockholm, PRIS: ?
- Författarträff.
Aino Trosell berättar om den nya romanen Hjärtblad.
TID: kl.13:00, PLATS: Kafé Marx i Stockholm, PRIS: ?
- Astrid Seeberger och Susanne Björkman hos Bjäre bokhandel
Astrid Seeberger och Susanne Björkman för att diskutera kring Astrids bok Den skamlösa nyfikenheten. Susanne Björkman är dokumentärjournalist och har bland annat gjort ett program om och med Astrid Seeberger, Bota, lindra, trösta och därför deltar även Susanne den här kvällen.
TID: ?, PLATS: Bjäre bokhandel i , PRIS: ?
- Privatliv eller yttrandefrihet?
Torbjörn Tännsjö föreläser. Uttryck som "privatliv" och "personlig integritet" har olika innebörder. Många tanketraditioner ger stöd för att vi ska försvara rätten till ett privatliv. Men enligt Torbjörn Tännsjö, aktuell med sin bok Privatliv, bör vi t.ex. ge upp tanken om att vi ska kunna kontrollera den offentliga bilden av oss själva. Yttrandefriheten är viktigare.
TID: kl: 18:00, PLATS: ABF-Huset, Sveavägen i Stockholm, PRIS: ?
- Författarträff.
Agneta Klingspor berättar om sin bok Stängt pga hälsosjäl.
TID: ?, PLATS: Akademibokhandeln City i Stockholm, PRIS: ?
- Författarträff.
Bo Hagström kommer till Bokhandeln Laholm under Ladies evening! Christians gourmetservice bjuder på smakprov ur Bos senaste bok Buonissimo! Vi minglar och pratar mat.
TID: kl. 19:00, PLATS: Bokhandeln i Laholm, PRIS: ?

F R E D A G
- Ord&Bild med Joakim Pirinen och Marie Silkeberg.
TID: kl 18:00, PLATS: Folkets hus Café i Vänersborg, PRIS: ?

L Ö R D A G
- Författarträff.
Journalisten Claes Britton berättar om sin uppmärksammade bok Min mamma är död.
TID: kl. 15:00, PLATS: Västerhaninge bibliotek, PRIS: Gratis
- Författarträff.
Per Wästberg besöker Akademibokhandeln City och berättar om sin bok Hemma i världen. En memoar. I denna volym skildrar han tiden 1966 till 1980. Det är en dramatisk period för honom själv men också för samhället i stort. Han berättar om möten med dåtidens storheter, avslöjande om tiden på Dagens Nyheter och om en lång hemlig kärlekshistoria.
TID: ?, PLATS: Akademibokhandeln City i STockholm, PRIS: ?
- Internationell författarscen: Siri Hustvedt, USA
Siri Hustvedt gästade författarscenen våren 2009 i samband med utgivningen av Sorgesång. Nu återvänder hon med Den skakande kvinnan.
TID: kl 19:00, PLATS: Kulturhuset i Stockholm, PRIS: ?
- Öknen - skrivet i sand.
Unik föreställning - en lovsång till öknens ändlösa vidder och till nomadfolken som lever där. Ett unikt möte mellan Yair Dalals musik, Virpi Pahkinens koreografi/dans och Isabelle Eberhardts ökenskildringar. Öknen som själens spegel. Medverkande: Yair Dalal - oud, Erez Mounk - slagverk, Virpi Pahkinen - koreografi/dans, Oskar Landström - dans, Julia Dufvenius - högläsning. Konstnärlig ledare, dramaturgi och regi: Jean Claude Arnault. TID: kl. 19:00, PLATS: FORUM Nutidsplats för kultur i Stockholm, PRIS: 200 kr (140 kr för student/medlem)

S Ö N D A G
- Välkända författare i samtal om Stig Dagerman på Dramaten
Stig Dagerman fick ett kort, men produktivt liv och författarskap. Vid 26 års ålder var han redan en berömd och hyllad författare. Men bara 31 år gammal begick han självmord efter några mörka år med skrivkramp, ett havererat äktenskap och ekonomiska problem. Dagermans författarskap är djupt existentiellt och modernt, och i ett internationellt perspektiv är han en av våra mest erkända författare.
TID: kl 13.00, PLATS: Dramaten, Lilla scenen i Stockholm, PRIS: ?
- Nordiska Bokens Dag
Vi får uppleva några av Nordens allra färgstarkaste och främsta författare: bland andra Suzanne Brøgger, Danmark, Karl Ove Knausgård, Norge, Steinar Bragi, Island, Sanna Tahvanainen, Finland och Björn Ranelid. Programledare är Lars Svenson och Per Johansson.
TID: kl 13:00, PLATS: Helsingborgs stadsteater, Storan, PRIS: ?

Dela

____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar