T I S D A G
- Illla far landet.
Tony Judt, en ledande historiker och intellektuell dog i somras i sjukdomen ALS. Under sin sista tid skrev han Ill fares the land, som i grunden handlar om socialdemokratins framtid, samt också minnen. Ill fares the land kommer nu på svenska och diskuteras av Henrik Berggren, journalist, författare, och Carin Jämtin, oppositionsråd (S) i Stockholm. Mötesledare: Carl Tham
TID: kl 18.00, PLATS: ABF-huset, Stockholm, PRIS: 50 kr
- Tjejcafé med Poetry Slam
Tjejjouren i Lund anordnar Tjejcafé. Kom och lyssna på 2007-års vinnare i Poetry Slam Olivia Bergdahl, för att sedan avsluta kvällen med fritt skrivande. Tjejjouren bjuder på material och det finns fika till självkostnadspris. För alla som definierar sig som tjej eller kvinna.
TID: kl 18:00, PLATS: Biblioteket Väster i Lund
- ÖPPEN PEN-CIRKEL: Inför Förintelsens minnesdag
Hur ska vi kunna förhindra folkmord, förföljelser och trakasserier mot utsatta individer och grupper? Ett samtal mellanHedi Fried författare och terapeut och författaren Ola Larsmo Svenska PENs ordförande och författaren Henrik Bachner, idéhistoriker som just avslutat arbetet med ett lärromedel om antisemitism och rasism. Utgångspunkt för samtalet är ett kort utdrag ur en ny film där Hedi Fried är intervjuad om sina egna erfarenheter som överlevande efter förintelsen.
TID: kl 18:00, PLATS: ABF-huset i Stockholm, PRIS: Gratis

O N S D A G
- Exposición del comic
Vernissage och samtal om utställningen Res med Oss. Utställning om den spanska tecknade serien, och handlar om ett urval av sex hyllade serieförfattares verk: Keko, Gallardo, Mauro Entrialgo, Max, Micharmut, och Miguelanxo Pardo. Medverkande: Den spanska artisten Keko och utställningskommissarien Jorge Díez
TID: kl 18.30, PLATS: Biblioteket, Instituto Cervantes i Stockholm
- Författarträff
Sigrid Combüchen berättar om sin omskrivna och uppmärksammade roman Spill - en damroman som hon vunnit Augustpriset och gjort stor succé med. En brevväxling mellan författaren och Hedwig, en äldre kvinna bosatt i Spanien, utgör grunden för denna roman. Den "autentiska" berättelsen om Hedwigs liv glider delvis samman med Combüchens romanfigur Heddas liv i 1930-talets Lund. Det är en romat om sorg och kärlekssvek och om det djupast mänskliga.
TID: kl 18.00, PLATS: Lidingö Stadsbibliotek, Stockholm
- Månvägen genom det omedvetna - Föredrag
Ritva Nybacka har studerat astrologi och den astrologiska mandalan sedan 70-talet, bl a under ledning av Avery Solomon, matematik- och meditationslärare. Ritva började tidigt drömma om att hitta ett sätt som får horoskopet att tolka sig självt och det har mynnat ut i två olika metoder. Den första metoden grundar sig på planeternas positioner i gradtals- och husordningen och ger oss två ordningar som speglar varandra: ambition och reaktion, solens och månens ordningar.
TID: kl 17:30, PLATS: Vattumannen bokhandel i Stockholm

T O R S D A G
- Livet tillbaka. En kväll om och med författaren Hédi Fried
Rumänska kulturinstitutet hedrar Förintelsedagen med ett program om författaren Hédi Fried, överlevande från Auschwitz och Bergen Belsen. Hédi Fried samtalar med journalisten Louise Epstein om vägen tillbaka till livet efter ett historiens trauma och om vad man kan göra för att återupptäcka livsglädjen, men också om det ansvar man har gentemot de medoffer som inte överlevt. Uppläsare: Lil Terselius
TID: kl 18.30, PLATS: Rumänska kulturinstitutet i Stockholm
- Ordbrand presenterar ...
Nu är det dags för säsong 2 av poesi osv på Skärholmens bibliotek. Sista torsdagen i varje månad mellan klockan 19 och 21 är alla med intresse för ord och dess skilda valörer välkomna att från scen läsa sina egna dikter, på alla slags språk, eller lyssna när andra uppträder. Att sjunga och akustiskt spela fram sina alster är inget hinder, så länge orden står i centrum. Varje kväll kommer en gästartist; känd, f.d känd eller snart känd, att närvara. Vårens datum är 27/1, 24/2, 31/3, 28/4, 26/5.
TID: kl 19.00, PLATS: Skärholmens bibliotek, Stockholm, PRIS: Gratis
- Translitteraturdagar
Vad har Virginia Woolf och John Ajvide Lindkvist gemensamt? Är translitteratur samma sak som homolitteratur? Vad finns det för böcker om personer som växlar kön, byter kön eller har ett kön som inte går att bestämma? Visste du att det finns en svensk translitteraturhistoria? Rosenlarv tar på sig folkbildarkostymen och förklarar vad translitteratur är och hur du hittar den.
TID: kl 18:30, PLATS: Medborgarplatsens bibliotek i Stockholm
- The 38th edition of the International Comics Festival of Angoulême
As usual, an area dedicated exclusively to the professionals will be fitted out near the publishers pavilion "Le Monde des Bulles". The Rights & Licensing Market is intended to encourage professional exchanges and publishing business. Like in 2010, there will be two different spaces: - an exhibition area; - a meeting area where conferences will be held. If you want to rent a booth, please find attached the application form. The form is to be returned before the 15th of November 2010.

PLATS: Angoulême, Frankrike

F R E D A G
-

L Ö R D A G
- Östra Polen i Stalins våld 1939-41
Till skillnad från vad som hände i polska områden under nazistiskockupation har östra Polens öde hamnat i skymundan. Detta trots att sovjetiseringen av Polens östra delar var oerhört brutal och drabbade hundratusentals polska medborgare. Historikern och författaren Artur Szulc berättar om sin nya bok I Stalins våld - Sovjetunionens kuvande av östra Polen 1939-41.

TID: kl 11.00, PLATS: ABF-huset i Stockholm, PRIS: Gratis
- Författarträff
Henrik Berggren berättar om sin bok Underbara dagar framför oss : om Olof Palme.

TID: kl 15:30, PLATS: Djursholms Bokhandel, Danderyd, PRIS: 150 kr - föranmälan krävs

S Ö N D A G
-


Dela

_____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar