Efter att Apple introducerade sin nya iPad var det många som trodde att den gamla läsplattan var dömd, redan innan den hunnit få något egentligt fäste i Sverige. Förlagen och e-boksdistributörerna här hemma är något mer osäkra, men en optimism märks ändå trots vissa brister i utformningen av multimediaplattan skriver Svensk Bokhandel.

iPad:en marknadsförs inte enbart som en läsplatta utan applikationen iBooks är bara en av många, vilket gör att vissa egenskaper som dagens rena läsplattor har, saknas. Bland annat kan bakgrundsljuset bli ett störningsmoment om iPad:en används för läsning. Magnus Nytell, chef för den digitala utgivningen på Bonnierförlagen tror att iPad:ens avsaknad av e-ink-teknik, som gör att läsningen påminner med om den av en faktisk pappersbok, är ett hinder. Även den något korta batteritiden kan sätta käppar i hjulet för framtiden som läsplatta. Ytterligare ett problem, och kanske det största, är att iBooks än så länge bara finns i USA, men beroende på hur framgångarna kommer att se ut borde den finnas i Sverige i en inte allt för avlägsen framtid.

De svenska förlagen har redan börjat fundera på att skapa egna applikationer, vilket skulle kunna lösa problemet med avsaknaden av iBook i Sverige. Bland annat funderar Piratförlaget på att tillsammans med e-boksdistributören Elib skapa en egen applikation. Ytterligare en stor fördel med iPad:en är att den är kompatibel med det så kallade Epubformatet. Py Söderström som är vd för Elib säger: "... det är en öppnare och mer tilltalande lösning än läsplattor som är låsta till ett format och en återförsäljare. Om iPad är kompatibel med epub på samma sätt som Itunes och Ipod är kompatibelt med mp3-filer öppnar det för en enkel hantering av e-böcker."

Skärmen och det faktum att den är i färg gör att iPad lämpar sig särskilt bra för facklitteratur och bilderböcker, någonting som skulle kunna underlätta för många av dagens alla studenter. Jag vet inte hur många gånger jag själv har jagat runt på olika antikvariat, bokhandlar och bibliotek (både fysiska och digitala sådana) för att hitta kurslitteratur som inte längre trycks. Jag har många gånger önskat att det skulle finnas digitala kurslitteraturpaket som gick att köpa exempelvis på expeditionen. Köp paketet, öppna det i din läsplatta/mobil/dator och där finns allt som behövs ...

Vad tror ni, är läsplattorna här för att stanna, kommer de någonsin att kunna konkurrera ut pappersböckerna eller kommer de båda medierna leva i symbios med varandra?

__Frida

Läs mer här!
____________________________________________________________________________________

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar