Haruki Murakami har genom att blanda paradoxen magisk realism med populärkultur skapat spännande och intressanta böcker som Kafka på stranden, Norweigan Wood och Fågeln som vrider upp världen. 31 maj släpper Norstedts Vad jag prata om när jag prata om löpning - en roman som bekrivs som Murakamis mest personliga hittills. Utdrag ur dagböcker, essäer och artiklar bygger upp en berättelse som speglar författarskapet och livsfilosofin hos en av Japans största moderna författare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag gillar Murakami, men tröttnade efter lite mer än halva Fågeln som vrider upp världen. Vad fan vill karln säga? Och jag kan verkligen uppskatta svår litteratur, inte tal om annat. Om han hade koncentrerat sig på ämnet Japans inblandning i Manchuriet osv, skildringarna av detta är oerhört starka -då hade det varit bra, men resten är ett experiment i att göra en romankaraktär så vag som möjligt.
SvaraRaderaJag har faktiskt inte läst Fågeln som vrider upp världen, utan min och Murakamis relation sträcker sig än så länge endast till Kafka på stranden. Men jag har hört många som delar dina åsikter om just Fågeln... Den ligger här i bokhyllan och väntar på att jag ska läsa. Tyvärr är det mycket annat som ska hinnas med också :(
SvaraRadera__F
Jag ska verkligen läsa Kafka på stranden. Trots allt gillar jag Murakamis anslag, om man kan kalla det så. Jag gillar hans inställning. En annan bok jag läst av honom är reportageboken "Underground" (som den heter på engelska), om terrorattacken av Aoum-Shinrisekten. Intressant men väldigt observerande, han tar verkligen två steg tillbaka.
SvaraRaderaJag läste Kafka(...) förra hösten och fullkomligt älskade den. Möjligtvis att jag har några reservationer mot hur han knyter (eller inte knyter) ihop det hela på slutet. Men det är ändå en av mina favoritböcker. Jag ska läsa några av hans andra böcker och sen kanske jag kan uttala mig lite mer om hans författarskap - det är lite vanskligt med endast en titel i ryggen :)
SvaraRadera__F