F Ö R V Ä N T A N. Det har gått mig helt förbi men tydligen är filmatiseringen av Haruki Murakamis roman Norwegian Wood i antågande. Tidigt i februari förhandsvisades den på Cinemateket i Stockholm, men än så länge har jag inte funnit något premiärdatum. I stället bevakar jag den på Discshop. På premiärvisningen i Venedig ska filmen inte ha bringat några större jubel – men det oroar mig inte så mycket. En mer smygande om än så stämningsfull historia får man leta efter och jag tror absolut att den kan bli bra som film, så länge man inte förväntar sig mer action än vad boken bjuder. Det bådar dock väldigt gott för musiken i filmen som ska vara skriven av Jonny Greenwood från Radiohead.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Mia här igen :) Jag läser för tillfället "Fågeln som vrider upp världen" som var hans stora genombrott. Jag tyckte om den, väldigt speciell men också inte riktigt i min smak. Om hans andra böcker är likadana vill jag nog inte läsa en till av han (japaner har ju en speciell stil på deras texter och har lite svårt emellanåt åt en del saker, tex när Kreta Kano blev av med sin smärta via den konstiga saken som kom ur henne, känns väldigt japanskt ;)). Jag undrar om man tycker boken är bra men ändå inte SÅ bra(har cirka 200 sidor kvar), tycker ni jag ska läsa någon av hans andra böcker? eller är dom lika i sättet. Ett annat dilemma jag ofta har..ska man läsa en författares genombrott eller är det större chans att man kommer gilla någon annan som kanske blev större?(då det hunnit utvecklats i sitt skrivande osv) :D kram på er!

  SvaraRadera
 2. Hej hej Mia,

  min upplevelse är att Murakamis böcker är otroligt olika, det är verkligen inte en författare man behöver lägga ned bara för att en av böckerna inte föll en i smaken. Det sägs ofta att han inte skriver typisk japansk litteratur, men jag kan verkligen förstå att man tycker att hans värld är otillgänglig.

  Fågeln vrider upp världen har jag dessvärre inte läst ännu (den står tappert och väntar på hyllan), däremot skulle jag säga att Kafka på stranden är hans egentliga genombrott och den som banade väg för de andra böckerna i Sverige. Den är märklig och jag gillar den även om den skiljer sig helt och fullständigt från Norwegian Wood som jag älskar. Norwegian är mycket mer "normal" om man får uttrycka sig så och ger inga av de obesvarade frågor eller villovägar som Kafka bjöd på.

  Norwegian Wood kan jag varmt rekommendera men läs precis vad du har lust för!

  _e

  SvaraRadera
 3. Jag hade förstås inte sagt något om boken om jag vetat att du inte läst men vet att ni skrev om den förut...därför jag antog. Oavsett så var det inget viktigt jag berättade men bara så att du vet, vem hatar inte spoilers ;) men tack för tipset oavsett :) Kram!

  SvaraRadera
 4. Det är med skräckblandad förtjusning som jag så småningom tänkte ge mig på den här filmen - har nyligen läst boken och tyckte väldigt mycket om den! Men av att döma av den här lilla snutten känns filmatiseringen besviket nog mindre subtil och mörk än den känsla jag fick när jag läste boken. Men, ska inte döma ut något på förhand...

  Ang. kommentarerna ovan - 'Fågeln som vrider upp världen', är den första boken jag läste av Murakami - både själva berättelsen samt berättandet gjorde att jag genast ville läsa mer av honom. Det som nog kan upplevas 'konstigt' i boken i fråga är nog hur berättelsen framställs genom nyttjandet av begreppet 'magisk realism', snarare än att det skulle vara typiskt för japansk berättartradition. Som Owlit säger är Norwegian Wood i så fall den mer 'normala' bland hans texter.

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentaren angående "Fågeln som vrider upp världen". Jag beställde precis hem lite nya goingar :) blandannat "Doktor glas", "My heart is a lonely hunter", "Boktjuven" och "Tusen strålande solar" :) tror inte jag blir besviken! Er blogg är underbar! Jag är lite nyfiken om jag bara missat era egna bokhyllor eller om ni aldrig lagt upp dom? :) Kramkram!

  SvaraRadera
 6. Jag har läst Fågeln som vrider upp världen, min andra bekantskap med mr Murakami (den första var Kafka på stranden). Även om jag tyckte att den var aningen svår bitvis så är det ändå en bok jag verkligen rekommenderar att du läser klart. Den blir lite seg ungefär 3/4 in, men det släpper efter en sisådär 50 sidor. Så ge inte upp! Norwegian wood har jag inte läst, men den står näst på min lista. Filmen känns som ett måste, men jag vill gärna läsa boken innan.

  Det som vanligtvis gör att man blir besviken på en film som bygger på en ofta fantastisk roman, är att vi förväntar oss samma berättande. Tyvärr är det ofta en omöjlighet eftersom roman och film är två vitt skilda medier med vitt skilda förutsättningar. Allt det som vi själva fyller på med när vi läser, ansikten, röster, omgivningar, får vi serverat i en film. Och ofta stämmer det inte överens med vår egen bild av "hur det ska vara". Det är lätt att glömma, men kommer man ihåg förutsättningarna tycker jag ofta att man kan uppskatta filmen på ett annat sätt, även om den inte lever upp till förväntningarna.

  Jag har för länge, länge sedan lagt upp min bokhylla. Nu har jag flyttat och inte fått upp den igen men så här såg den ut när det begav sig: http://owlit.blogspot.com/2010/02/har-ar-den.html#comments

  __f

  SvaraRadera