B O K S P A N I N G . Röda linjen mot Fruängen, ca kl 18.30. World War Z: An Oral History of the Zombie War av Max Brooks. (Ber om ursäkt för bristen på skärpa - jag stod upp...)

Dela
_____________________________________________________________________________________



T I S D A G
- Kinesisk klassiker firas på Östasiatiska
Pär Bergman är nu klar med den 3000-sidiga Drömmar om röda gemak, ett av Kinas viktigaste prosaverk. Hör honom berätta om verket, författaren och översättningen.
TID: kl 18.00, PLATS: Östasiatiska museet i Stockholm
- Spoken Word på Clarion
Säsongspremiär för Sveriges första och enda spoken word-klubb – SpokenWord – OBS: Notera ny dag - tisdagar! Kom till klubben och upplev rolig och smart medryckande underhållning med både hjärta och hjärna - Entertain your Brain with spoken word!
TID: kl 20.00, PLATS: Clarion Hotel Stockholm
- Författarkväll
Möt Börje Ahlstedt aktuell med boken Från min loge på Dramaten.
TID: kl 19.00, PLATS: Paviljongen Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby, PRIS: 150 kr
- Över regnbågen - röster ur en rörelse
Över regnbågen - röster ur en rörelse är RFSL:s 60-årsjubileumsbok. Boken är en temperaturtagning på den svenska hbt-rörelsen så som den ser ut idag och handlar om rätten till fettet, hiv i verkligheten, vaginaaktivism och födelsen av en svensk queers of color-rörelse. Den handlar om barnfixering, straight acting-kultur och mötet med hat - om normbrytande som livsstil och för att man inte har något att förlora. I detta seminarium träffar du några av författarna till "Över regnbågen" i ett samtal som leds av RFSL:s nuvarande ordförande Ulrika Westerlund.
TID: kl 18:00, PLATS: Stadsbiblioteket (Rotundan)
- Stockholm läser Norrtullsligan.
Öppen bokcirkel! Kom och diskutera Norrtullsligan.Olika platser varje gång. Alltid gratis, ingen föranmälan.
TID: kl 18.00, PLATS: Nobelmuseets valv, PRIS: Gratis

O N S D A G
- Vinterkvällar på Hedengrens bokhandel
Inga-Britt Ahlenius - tidigare undergeneralsekreterare för FN:s internrevision OIOS (The Office of Internal Oversight Services), FN:s tredje högsta ämbete – kommer till Hedengrens och berättar om boken Mr Chance - FN:s förfall under Ban Ki-Moon, som hon skrivit tillsammans med journalisten Niklas Ekdal.
TID: kl 19.00, PLATS: Hedengrens bokhandel i Stockholm PRIS: Gratis
- Det öde landet
T.S Elliots monumentala dikt Det öde landet från 1922 beskriver en uttorkad och kulturellt ödelagd värld. I februari får den agera titel på vårssäsongens första Forum för poesi och prosa då vi söker öde länder i dagens litteratur. Med Steve Sem-Sandberg, Helena Granström, Lotta Lotass (audiovisuellt verk) och Jesper Brygger.
TID: kl 19:00, PLATS: Konsertsalen, Musikens hus i Göteborg
- Kroppens geni – Marit, Petter och skidåkning som lidelse
Idéhistorikern Sverker Sörlin berättar om sin nya bok.
TID: kl 15.00, PLATS: Grubbebiblioteket i Umeå, PRIS: 20 kr
- Säsongsupptakt på Sveriges ledande scen för uppläst litteratur
På Forum för poesi och prosas säsongsupptakt kommer Augustprisvinnaren Steve Sem-Sandberg, Helena Granström och Jesper Brygger att läsa ur sina verk. Dessutom visas en unik film, gjord bara för Forum för poesi och prosa av akademieledamoten Lotta Lotass. Temat för kvällen är Det öde landet.
TID: kl 19.00, PLATS: Musikens hus i Göteborg, PRIS: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar

T O R S D A G
- Stanza med Brixvold, Thörn & Olsson, Berggren och Högström
Stanza inleder året med uppläsningar av danske Jeppe Brixvold, Pär Thörn och Peder Alexis Olsson, som nu ger ut bok tillsammans, Beata Berggren och Martin Högström.
TID: kl 20:00, PLATS: Inkonst i Malmö
- Det öde landet med Steve Sem-Sandberg och Jesper Brygger
T.S Elliots monumentala dikt Det öde landet från 1922 beskriver en uttorkad och kulturellt ödelagd värld. I februari får den agera titel på vårssäsongens första Forum för poesi och prosa då vi söker öde länder i dagens litteratur. Steve Sem-Sandbergs stora dokumentärroman, De fattiga Lodz, prisades 2009 med Augustpriset. Romanen berättar om judeghettot i den polska staden Lodz, vardagslivet mitt i misären, det tynande hoppet och ghettots slutliga ödeläggelse.
TID: kl 18.30, PLATS: Kulturklubben, Torggatan i Åmål

F R E D A G
- Det öde landet med Steve Sem-Sandberg och Helena Granström
T.S Elliots monumentala dikt Det öde landet från 1922 beskriver en uttorkad och kulturellt ödelagd värld. I februari får den agera titel på vårssäsongens första Forum för poesi och prosa då vi söker öde länder i dagens litteratur. Steve Sem-Sandbergs stora dokumentärroman, De fattiga Lodz, prisades 2009 med Augustpriset. Romanen berättar om judeghettot i den polska staden Lodz, vardagslivet mitt i misären, det tynande hoppet och ghettots slutliga ödeläggelse.
TID: kl 12.00, PLATS: Folkets Hus/Kulturhuset i Trollhättan

L Ö R D A G
- Författarträff
Lennart Hagerfors berättar om sin bok Mannen på ön och Svante Weyler presenterar sitt förlags vårutgivning.
TID: kl 15.30, PLATS: Djursholms bokhandel i Danderyd, PRIS: 150 kr
- Författarfrukost
Hon slog igenom stort med Svinalängorna, en skildring av arbetarklass och missbruksproblem sett ur ett barnperspektiv. Susanna Alakoskis nya roman Håpas du trifs bra i fengelset återkommer till dessa problem men skildrar också den starka familjekärlek man kan känna trots alla svek.
TID: kl 10. 00, frukost från 9.30, PLATS: Angereds Bibliotek, Blå Stället Angered
- Författarfrukost
Månens anförvant - Niklas Rådström. I romanen Månens anförvant är det Lorenzo Da Ponte (1749-1838) som för pennan, mannen som skrev ett 40-tal libretton för bland andra Mozart. Da Ponte var född jude, vigd katolsk präst, poet, spelare, tobakshandlare, vintillverkare och sedermera professor i italienska i New York.
TID: kl 10.00, frukost från 9.30, PLATS: Folkets Hus Järntorget i Göteborg

S Ö N D A G
-

Dela
_____________________________________________________________________________________


F R Ö K E N Ö. En av mina favoritbloggerskor är Växjöbruden Fröken Ö, mest för att hon tar så fantastiskt fina bilder men också för att hon i sina texter sällan glamofierar sitt liv. Visst bor hon i ett soldisigt hus med vintagemöbler och en källare full med kläder från sin tidigare vintagebutik (även den vid namn Fröken Ö). Lyckades finna en bild av hennes bokhylla och fick det så att platsa här på Owlit.

Läs mer av Fröken Ö här!

_Ellen

Dela
_____________________________________________________________________________________
B O O K D A R T S. Nytt för nattygsbordet – den här lilla plåtburken fylld med pilar som markerar inte bara sida utan även på vilken rad du var när du lade ned boken kvällen innan. Perfekt present till den som aldrig varit en beundrare av hundörat. Finns att beställa på Book Darts egna hemsida.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________


S N A P P. Vad vore en blogg utan ett knippe dålig humor ...

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________



B O K S P A N I N G . Lärobok i samhälle och politik, A-nivå. Röda linjen mot Mörby centrum ca kl 15.50.

Dela

_____________________________________________________________________________________

T I S D A G
- Illla far landet.
Tony Judt, en ledande historiker och intellektuell dog i somras i sjukdomen ALS. Under sin sista tid skrev han Ill fares the land, som i grunden handlar om socialdemokratins framtid, samt också minnen. Ill fares the land kommer nu på svenska och diskuteras av Henrik Berggren, journalist, författare, och Carin Jämtin, oppositionsråd (S) i Stockholm. Mötesledare: Carl Tham
TID: kl 18.00, PLATS: ABF-huset, Stockholm, PRIS: 50 kr
- Tjejcafé med Poetry Slam
Tjejjouren i Lund anordnar Tjejcafé. Kom och lyssna på 2007-års vinnare i Poetry Slam Olivia Bergdahl, för att sedan avsluta kvällen med fritt skrivande. Tjejjouren bjuder på material och det finns fika till självkostnadspris. För alla som definierar sig som tjej eller kvinna.
TID: kl 18:00, PLATS: Biblioteket Väster i Lund
- ÖPPEN PEN-CIRKEL: Inför Förintelsens minnesdag
Hur ska vi kunna förhindra folkmord, förföljelser och trakasserier mot utsatta individer och grupper? Ett samtal mellanHedi Fried författare och terapeut och författaren Ola Larsmo Svenska PENs ordförande och författaren Henrik Bachner, idéhistoriker som just avslutat arbetet med ett lärromedel om antisemitism och rasism. Utgångspunkt för samtalet är ett kort utdrag ur en ny film där Hedi Fried är intervjuad om sina egna erfarenheter som överlevande efter förintelsen.
TID: kl 18:00, PLATS: ABF-huset i Stockholm, PRIS: Gratis

O N S D A G
- Exposición del comic
Vernissage och samtal om utställningen Res med Oss. Utställning om den spanska tecknade serien, och handlar om ett urval av sex hyllade serieförfattares verk: Keko, Gallardo, Mauro Entrialgo, Max, Micharmut, och Miguelanxo Pardo. Medverkande: Den spanska artisten Keko och utställningskommissarien Jorge Díez
TID: kl 18.30, PLATS: Biblioteket, Instituto Cervantes i Stockholm
- Författarträff
Sigrid Combüchen berättar om sin omskrivna och uppmärksammade roman Spill - en damroman som hon vunnit Augustpriset och gjort stor succé med. En brevväxling mellan författaren och Hedwig, en äldre kvinna bosatt i Spanien, utgör grunden för denna roman. Den "autentiska" berättelsen om Hedwigs liv glider delvis samman med Combüchens romanfigur Heddas liv i 1930-talets Lund. Det är en romat om sorg och kärlekssvek och om det djupast mänskliga.
TID: kl 18.00, PLATS: Lidingö Stadsbibliotek, Stockholm
- Månvägen genom det omedvetna - Föredrag
Ritva Nybacka har studerat astrologi och den astrologiska mandalan sedan 70-talet, bl a under ledning av Avery Solomon, matematik- och meditationslärare. Ritva började tidigt drömma om att hitta ett sätt som får horoskopet att tolka sig självt och det har mynnat ut i två olika metoder. Den första metoden grundar sig på planeternas positioner i gradtals- och husordningen och ger oss två ordningar som speglar varandra: ambition och reaktion, solens och månens ordningar.
TID: kl 17:30, PLATS: Vattumannen bokhandel i Stockholm

T O R S D A G
- Livet tillbaka. En kväll om och med författaren Hédi Fried
Rumänska kulturinstitutet hedrar Förintelsedagen med ett program om författaren Hédi Fried, överlevande från Auschwitz och Bergen Belsen. Hédi Fried samtalar med journalisten Louise Epstein om vägen tillbaka till livet efter ett historiens trauma och om vad man kan göra för att återupptäcka livsglädjen, men också om det ansvar man har gentemot de medoffer som inte överlevt. Uppläsare: Lil Terselius
TID: kl 18.30, PLATS: Rumänska kulturinstitutet i Stockholm
- Ordbrand presenterar ...
Nu är det dags för säsong 2 av poesi osv på Skärholmens bibliotek. Sista torsdagen i varje månad mellan klockan 19 och 21 är alla med intresse för ord och dess skilda valörer välkomna att från scen läsa sina egna dikter, på alla slags språk, eller lyssna när andra uppträder. Att sjunga och akustiskt spela fram sina alster är inget hinder, så länge orden står i centrum. Varje kväll kommer en gästartist; känd, f.d känd eller snart känd, att närvara. Vårens datum är 27/1, 24/2, 31/3, 28/4, 26/5.
TID: kl 19.00, PLATS: Skärholmens bibliotek, Stockholm, PRIS: Gratis
- Translitteraturdagar
Vad har Virginia Woolf och John Ajvide Lindkvist gemensamt? Är translitteratur samma sak som homolitteratur? Vad finns det för böcker om personer som växlar kön, byter kön eller har ett kön som inte går att bestämma? Visste du att det finns en svensk translitteraturhistoria? Rosenlarv tar på sig folkbildarkostymen och förklarar vad translitteratur är och hur du hittar den.
TID: kl 18:30, PLATS: Medborgarplatsens bibliotek i Stockholm
- The 38th edition of the International Comics Festival of Angoulême
As usual, an area dedicated exclusively to the professionals will be fitted out near the publishers pavilion "Le Monde des Bulles". The Rights & Licensing Market is intended to encourage professional exchanges and publishing business. Like in 2010, there will be two different spaces: - an exhibition area; - a meeting area where conferences will be held. If you want to rent a booth, please find attached the application form. The form is to be returned before the 15th of November 2010.

PLATS: Angoulême, Frankrike

F R E D A G
-

L Ö R D A G
- Östra Polen i Stalins våld 1939-41
Till skillnad från vad som hände i polska områden under nazistiskockupation har östra Polens öde hamnat i skymundan. Detta trots att sovjetiseringen av Polens östra delar var oerhört brutal och drabbade hundratusentals polska medborgare. Historikern och författaren Artur Szulc berättar om sin nya bok I Stalins våld - Sovjetunionens kuvande av östra Polen 1939-41.

TID: kl 11.00, PLATS: ABF-huset i Stockholm, PRIS: Gratis
- Författarträff
Henrik Berggren berättar om sin bok Underbara dagar framför oss : om Olof Palme.

TID: kl 15:30, PLATS: Djursholms Bokhandel, Danderyd, PRIS: 150 kr - föranmälan krävs

S Ö N D A G
-


Dela

_____________________________________________________________________________________
T V I S T. Jag fullkomligt älskar Ture Sventon. Det finns fortfarande ingenting som skrämmer mig så oerhört som hans ärkefiende Vesslan. För mig är det fortfarande oklart att han i tv-serien spelas av någon vid namn Johan Ulvesson och jag sneglar alltid under gardinkanter för att försäkra mig om att inga myggjagare sticker fram. Därför känns det otroligt sorgligt att Rabén & Sjögren väljer att inte återutge Ture Sventon i Paris, del fyra i Åke Holmbergs de nio böckerna om privatdetektiven. Sedan författaren gick bort förvaltas hans författarskap av Författarförbundet och de vill inte gå med på förlagets krav om att ändra ordet "neger" som förekommer i boken. Enligt Författarförbundets ordförande Mats Söderlund bör texten inte ändras eftersom den anses vara ett kulturarv. Men om det nu innebär att boken inte kommer ut alls tycker jag verkligen man borde överväga att ändra ordet. Kulturarv eller inte, men jag måste ändå hålla med Svenska Språknämnden när de menar att ordet "neger" kan komma att bli mindre laddad i framtiden, men då är det inte upp till mig att bestämma att ordet inte längre är rasisiskt, det måste trots allt vara gruppen som känner sig kränkt som återerövrar ordet.

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet här.

_Ellen

Dela
_____________________________________________________________________________________

P E R F E K T. Det vankas flytt, vilket för vår del innebär det ett helt rum större och väggar som man får borra i. Det dröjer så länge som till april men jag har redan börjat fundera över var böckerna ska bo. Inte bara de som jag samlat på mig i den nuvarande hyresrätten, utan även de som länge och nog stått i föräldrahemmet och väntat på att få ansluta sig till samlingen. Äntligen ska de få förenas
kanske i ett eeget läserum som ovan ... Det vore ju perfekt!

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________
T I P S. Ett planteringtips från en läsare via recyclart, det helt klart värt ett besök för att se vad de har för sig på den här sidan där specialiteten är konst av återvunnet material. Böcker här blir inte bara krukor, utan de sysslar även med fantastisk bokorigami.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________



U P P L Y S T . Italiensk marmor är kanske inte det första material som dyker upp i hjärnan om man tänker på böcker och lampor, men det är precis vad ovanstående är. Lampor, som ser ut som en trave böcker, gjorda i marmor. Exakt hur tunga/ömtåliga de är förtäljer icke historien, men de är definitivt mycket tjusigare än vad saker i marmor vanligtvis är. Lamporna och annat smått och gott återfinns här.

__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________



P A S S E P A R T O U T . Det här måste vara ett av de finare omslaget på väldigt länge! The Way Through Doors av Jesse Ball utkom på Vintage Books USA för ganska ungefär ett år sedan.

__Frida

Dela
_____________________________________________________________________________________


B O K S P A N I N G . Eat, Pray, Love av Elizabeth Gilbert, T-centralen, fredag ca kl. 18.30.

Dela
_____________________________________________________________________________________


M Å N D A G
- Biomakt, begär och rasism - Johan Jönson
Rasismen har muterat. Vi känner inte igen den längre och har allt svårare att tala om den. Ändå känns den mer närvarande än någonsin.
TID: kl 18:00, PLATS: Clandestino institut (Win-Win) i Göteborg

T I S D A G
- Marin Sorescu, vardagsordens poet
Vi läser ur Marin Sorescus verk. Medverkande är Magnus Florin, Björn Granath och Marie Richardson. Marin Sorescu (1936-1997) är en av de mest betydelsefulla rumänska författarna under 1900-talets andra hälft. Han debuterade 1967 med Singur printre poeţi (”Ensam bland poeter”), den första i en lång rad diktsamlingar som kännetecknas av ett vasst, humoristiskt språk med tragiska undertoner.
TID: kl 18:30, PLATS: Rumänska kulturinstitutet i Stockholm

O N S D A G
-Författarcentrum Västs programsläpp
Författarcenrum Väst offentliggör traditionsenligt vårens fullmatade och stjärnkryddade Litterära kalendarium. Och lika traditionsenligt kommer en västsvensk debutant att framträda vid tillfället, denna gång Andrés Stoopendaal, vars debutroman Maskerad utkommer i januari. Vi bjuder på något att dricka samt tilltugg. Vi hoppas på att få träffa dig där!
TID: kl 19:00, PLATS: Prinsgatan 12, 6 vån i Göteborg, PRIS: Gratis

T O R S D A G
- Alex Dogby; från gatubarn till inspirerande förebild
Författarinnan Monica Zak berättar om sina uppmärksammade ungdomsböcker om gatubarnet Alex Dogboy i Honduras.
TID: kl 19.00, PLATS: IOGT-NTO-gården i Stockholm, PRIS: 50 kr inkl kaffe och smörgås
- Vernissage Pija Lindenbaum
Välkommen till Vernissage! Utställningen pågår till den 9/2.
TID: kl 17.00, PLATS: Galleri Jan Wallmark i Stockholm

F R E D A G
- Danska mästerskapet i Poetry Slam
TID: kl 20.00, PLATS: Fredriksbergscenen, Smallegade 2, Köpenhamn

L Ö R D A G
- Litterära symposium
Har könet kommit i vägen för klass? Eller tvärtom? Statarpojkar, sömmerskor, hamnarbetare och kokerskor - kvinnor och män i arbetarlitteraturens berättelser om makt och omakt. De kan inte reduceras till klass, inte heller till kön. Vilka könsspecifika villkor i och erfarenheter av klassamhället skildras i arbetarlitteraturen? Hur undviker vi schablonerna? Hur skildras målet: arbetarens - kvinnans och mannens - emancipation?
TID: kl 15.00, PLATS: Folkets Hus Järntorget i Göteborg
- Fröding i bild
Fröding i bild 22 januari - 6 mars Richard Bergh • Karin Broos • Alfred Ekstam • Carl Eldh • Christian Eriksson • Bengtgöran Flood • Cecilia Fröding • Gustaf Fjaestad • Hans Hamngren • Bror Hjorth • Carl Agnar Jacobsson • Hans Kajtorp • Angela Lind-Bergström • Birger Ljungquist • Stig Olson • Herman Reijers • Börje Sandelin • Carl Erik Törner
PLATS: Bror Hjorths Hus, Norbyvägen 26 i Uppsala
- Symposium Klass och kön i arbetarlitteraturen
Medverkande: Aino Trosell, Anneli Jordahl, Christian Lundberg, Anna Jörgensdotter mfl.
TID: kl 18.00, PLATS: Folkets Hus i Göteborg

S Ö N D A G
-

Dela
_____________________________________________________________________________________


N A G E L.
Jag har tragglat mig igenom Liv Strömquists seriebok Prins Charles känsla. Förstå mig rätt, den var inte seg, l å n g t ifrån, men jag tenderar att snubbla igenom de handskrivna meningar som ibland är lite för handskrivna för att läsa i vanlig takt. Bortsett från den detaljen var det en ny upplevelse – tankeväckande och otroligt rolig. Jag kommer på mig själv att hänvisa till boken rätt ofta, bara för att få diskutera teorierna som presenteras. Med ett gäng forskare i ryggen spekulerar Strömquist över kärleken som ett samhällsfenomen. Finns kärlek egentligen eller är det endast ett spel om den sexuella äganderätten? Är gränsen för otrohet en konstruktion av just vår tid och hur kommer det sig annars att det för hundra år sedan ansågs accepterat för en man att ha en fru o c h en sexpartner vid sidan av? Hela boken känns som en vass synål som kapitel efter kapitel sticker hål på våra allra mest ingrodda normer. Det blir en nagel i ögat, särskilt när Strömquist ger sig på de allra känsligaste, heliga delarna av parförhållanden. Hur det i ett heteronormativt förhållande finns socialt konstruerade ritualer, likt de religiösa, som att hålla handen, prata gullegullspråk, pussas vid hej! och hej då! eller bara något sådant som att en lite längre man ofta står bakom en lite kortare kvinna för att hålla om henne under konserter. "I botten finns förmodligen en biologisk DRIFT att stå såhär!", svarar en av karaktärerna på Livs påstående.
Och det är väl just det – man vill så gärna att allt det där man är och gör i ett förhållande ska vara genuint.. Liv Strömquist är inte dömande utan lyckas alltid se det roliga i hur vi så sällan ifrågasätter våra utstakade roller. Men samtidigt kan man inte hjälpa att känna sig träffad och även känna en oförmåga att kunna förändra Prins Charles känsla ger så ett rätt upprivande om än underhållande perspektiv på vår tid, och jag antar att det inte behöver vara dåligt att vara en konstruktion av sin tid. Ändå kan jag önska att Liv Strömquist lämnade mig mer inspirerad än uppgiven.

_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________


B O K S P A N I N G ! Owlits bokspaningar har varit sorgligt frånvarande, minst sagt. Men nytt år, nya krafter, nya bokspaningar. Röda linjen mot Fruängen, ca kl 19.30. Tyvärr såg jag inte titeln, men den ser onekligen spännande ut. Extra bonus för mannen i bakgrunden som ser ut som att han undrar vad jag håller på med...

__Frida
_____________________________________________________________________________________
J U L B Ö C K E R . På julafton framkom med odiskutabel tydlighet exakt vilka boknördar min familj består av - totalt bytte strax under 30 böcker ägare i en skara på 5 personer. De stora vinnarna, volymmässigt sett, var min lillebror och pappa som lätt kammade en en sisådär 10 böcker vardera, sedan kom jag, mamma och morfar efter det med 2-4 böcker per person. Min egen julklappsbokhög bestod av två titlar: 2666 av Roberto Bolano och The ELLEments of personal style av Joe Zee. Bra blandning av "perfekt bok att bläddra i" och "jag stannar i soffan och sträckläser under en veckas tid".

__Frida

Dela
_____________________________________________________________________________________

B O K G Ö M M A . Varje nytt bokinköp kräver ytterligare centimeter av lägenheten, ett faktum jag oftast väljer att glömma bort tills det efter läsning är dags att förvara boken på lämpligt ställe. Det är få förunnat att ha hur mycket plats som helst, och med tanke på att ens privata bibliotek har en tendens att bara bli mer och mer omfattande kanske ovanstående förvaringslösning kunde vara ett alternativ. Snyggt och praktiskt (ok, kanske inte för de böcker du använder ofta, men för de där fina böckerna du inte vill slänga men kanske inte bläddrar i mer än någon gång om året.)

__Frida

Dela
_____________________________________________________________________________________


B R E V. Medan vissa bloggare återkommit från julledigheten verkar OWLIT ha släntrat efter aningens ... så kan det gå, vi får helt enkelt hoppas att 2011 för med sig massvis med inspiration. Inte att förglömma fyller OWLIT 1 år den första februari och vi hoppas på att nå ännu fler läsare med ännu fler boktips.


Julens bokskörd var rätt liten för min del, men inte mindre speciell. Boken här ovan är nog det tokigaste mest förvirrande jag någonsin bläddrat i. Brev till Clara och Tyra är författaren och konstnären Eric Ericsons brev till systrarna Clara och Tyra von Zweigbergk under nästan 18 års tid.
Periodvis skickade han dem 3 brev om dagen, ibland med sig själv som avsändare men lika ofta undertecknat av SL, Konsum i Kristineberg, Jan med 13 fingrar eller Staten. Den produktive brevskrivaren verkar sällan bry sig om budskap eller mottagare, breven kan ibland innehålla en saga men lika väl en tanke, ett recept, levandsinstruktioner eller allmänna klagomål.

Bilderna och texterna är naiva. Jag kommer genast att tänka på Killinggängets bokversion av Spermaharen. Naivt, men i bästa fall med en tanke bakom som gör den både rörande och hur rolig som helst. För att njuta av den här boken krävs mycket humor men även att du inte har ett behov av att försöka förstå. Det är en underbar bok att bara ha framme och bläddra i då & då.

Brev till Tyra och Clara utkom 2009 på Kartago Förlag. _Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________


Det verkar som att bokbranschen ligger lika mycket på latsidan när det gäller bokevenemang som Owlit gör när det gäller inläggsfrekvens... Bättring utlovas snarast (från vår sida, bokbranschen kan vi dessvärre inte tala för).


T I S D A G

-Årets Stockholm läser-bok avslöjas av Annika Lantz
Stockholm läser går ut på att stockholmarna läser samma bok. Annika Lantz avslöjar årets bok och läser sitt nyskrivna förord. Vårens program med bokcirklar, stadsvandring, samtal och film presenteras.
TID: kl 18:00, PLATS: Stockholms Stadsbibliotek, PRIS: Gratis
- Marin Sorescu, vardagsordens poet
Vi läser ur Marin Sorescus verk. Medv. Magnus Florin, Björn Granath och Marie Richardson. Marin Sorescu (1936-1997) är en av de mest betydelsefulla rumänska författarna under 1900-talets andra hälft. Han debuterade 1967 med Singur printre poeţi (”Ensam bland poeter”), den första i en lång rad diktsamlingar som kännetecknas av ett vasst, humoristiskt språk med tragiska undertoner.
TID: kl 18.30, PLATS: Rumänska kulturinstitutet i Stockholm

L Ö R D A G
- Symposium Klass och kön i arbetarlitteraturen
Aino Trosell medverkar i Symposium Klass och kön i arbetarlitteraturen, Folkets hus, ABF, i Göteborg. Övriga medverkande: bl.a. Anneli Jordahl, Christian Lundberg, Anna Jörgensdotter.
TID: kl 18.00, PLATS: Folkets Hus i Göteborg

Dela
_____________________________________________________________________________________

Det är nästan helt tomt i bokveckan även denna vecka förutom en stadsvandring i Sthlm. Förhoppningsvis tar bokbranschen nya tag efter trettonhelgen!

L Ö R D A G
- Millenniumvandra med Stockholms stadsmuseum!

Följ med i Lisbeth Salanders och Mikael Blomkvists fotspår runt Slussen, Mariatorget och Mosebacke. Turen startar på Bellmangatan 1 där Mikael Blomkvist bor, fortsätter sedan förbi Millenniums kontor, Lisbeth Salanders lyxlägenhet i närheten av Mosebacke och många andra miljöer som förekommer i böckerna och filmerna. Längs vägen får ni också lära er mer om Stockholm och stockholmarna, både i historiskt och nutida perspektiv.
TID: kl. 14.00, PLATS: Samling Bellmansgatan 1, Stockholm, PRIS: 120 kr


_____________________________________________________________________________________