___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
Jag kan inte sluta förvånas över den fascination som fortfarande finns över Hemingway. Den 21 juli i år var det 111 år sedan författaren och kattälskaren föddes i Oak Park. Och i dag rider en skara marknadsförare fortfarande på vågen av varumärket Hemingway. Förklara annars hur möbelkollektioner, kuddkollektioner, hotell och resemål skapats i hans ära. Det senaste tillskottet i dumdristigheterna är The Ernest Hemingway Footwear Collection.
_Ellen
Dela
_______________________________________________________________________________
_Ellen
Dela
________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
pic: Norstedts/Per Jarl
Diskuterade just Millenniumtrilogin med M häromdagen, och hon berättade någonting som förvånade mig stort. Som arbetande på en vårt lands största pocketåterförsäljare träffar hon på alla möjliga och omöjliga människor, och både hon och hennes kollegor har märkt att många, många svenskar verkar ha missat det faktum att Stieg Larsson inte är amerikan... De kommer in för att köpa böckerna, och blir förvånade när de finns på svenska (?!). Ok för att de flesta svenskar inte är så medvetna om förlagen och vem som ger ut vad, och det har jag full förståelse för, men i mitt stilla sinne undrar jag hur det ens är möjligt att vara boende i Sverige och missa att en av nutidens mest omdiskuterade/hypade författare är svensk...
__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
D O F T A S O M P O E. Den polska designerstudion Ah&Oh utmanades av tanken på att designa parfym för män och skapade därför serien Scent Stories. Doften är inspirerad av mörk litteratur och distinktiva, starka karaktärer som sägs framhäva det mörka i mäns natur. Fyra dofter; Orwell, Poe, De Sade och Laclos ryms i de fantastiskt snygga och skarpt designade flaskorna.
__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________
- Queerpoesi. Omslag är en samling nyskriven queerpoesi som vill undersöka vad som händer när ingen bryr sig om att torka upp eller täppa till. När poesin redan från början svämmat över. Rosenlarv presenterar en queer poesiläsning ur Omslag. Pride House (Kulturhuset), studio 3 i Stockholm, kl 17.00 (obs! inträde 80 kr för alla dagens evenemang i huset)
- Att kritisera inifrån - om translitteratur. Romanen Reflexer från 1901 handlar om Walter som låser in sig en timme om dagen för att få vara kvinna. Först nio år efter att den kom ut skapades begreppet transvestit. Mer än hundra år senare, 2009, tog socialstyrelsen bort transvestism som sjukdomsdiagnos. Peter Forsberg och Moa Holmqvist pratar om sjukdomsförklaringarnas 1900-tal och att kritisera inifrån normen, med utgångspunkt i romanen. Hur fungerar translitteratur som skrevs precis före det att transidentiteter började definieras? Pride House, (Kulturhuset) Studio 3 i Stockholm, kl. 13.00
Fredag
- Bokdagar i Dalsland. Det största litterära sommarevenemanget i Sverige firar i år 10-årsjubileum genom att bjuda på ett storslaget kalas med Sveriges mest lästa och aktuella författare på scenen. Författardagarna som tidigare hållits i Håverud sker numera i Åmål, alldeles intill Vänern i stadens äldsta bevarade miljö. Eventet pågår 31 juli - 1 augusti i olika lokaler i Åmål, Dalsland.
_____________________________________________________________________________________
_Ellen
___________________________________________________________________________
I N T E R V J U. Journalisten och författaren Stephan Mendel-Enk var på nyhetsmorgon imorse och pratade om sin skönlitterära debut Tre Apor, som i mars i år gavs ut av Atlas. En något förvirrad författare, och två något mindre förvirrade nyhetsankare var mitt starkaste intryck men det är alltid intressant att veta lite om personen bakom ett litterärt verk.
__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________
N A T T S V A R T. Möjligtvis är det här omslaget en smula deprimerande så här i sommarvärmen, kolsvart, aningen vitt och med ordet död som tydligast framträdande. Men jag gillar det ändå. Död åt Karl Johan Nilsson, av Karl Johan Nilsson har ett stilrent och intressant formspråk och jag blir genast intresserad av baksidestexten. Efter att ha läst den vill jag läsa boken, så man får väl anse att formgivaren gjort sitt jobb :)
__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________
__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________
Torsdag
T H E F U T U R E O F B O O K S. För att illustrera vad som sker med tekniken och internets inverkan på hur vi letar och lagrar information, gick Kyle Bean, illustrationstudent vid University of Brighton, till ett antikvariat och köpte en bok för drygt en dollar. Efter att försiktigt karvat ut inlagan har han ersatt bokens inre med hårddisk, batteri, tangentbord och belsyning för att efterlikna en skärm. Mer en installation än en dator, men mer en dator än en bok. Illustrationsstudenten vill därmed understryka att det finns vissa kvaliteter med böcker som internet inte kan erbjuda såsom textur och doft. Boken har en personlighet enligt Kyle Bean.
Å A N D R A S I D A N. Imorse anslöt jag mig i vanlig ordning till den ström människor som styr kosan mot arbetet kring åttatiden. Väl på tunnelbanan öppnade jag sista delen av Stieg Larssons Millenium, den inbundna versionen, 5,5 cm tjock och något halvkilo i vikt. Jag har inte haft annat val än att bära den i handen då den inte ryms i väskan och eftersom den med sina vassa kanter gör hål i varje plastpåse jag burit den i. För andra gången den veckan hamnar jag mittemot en man och hans fräcka silvermatta e-boksläsare. Så lätt, så smidig. Nog finns det en poäng med e-läsarna tänkte jag. Sedan började jag fundera om jag verkligen blivit offer för slumpen eller om jag var på spåren av en marknadsföringskupp. Kanske drogs jag med något av konspirationerna hos Stieg Larsson där inga konspirationer längre förvånar. Eller kanske hade mannen letat upp personen med den mest otympliga boken i hela tunnelbanevagnen, för att visa hur lättare mitt liv kunde bli om jag bara så investerade i en fräck silvermatt e-boksläsare.
_Ellen.
Dela
__________________________________________________________________________
Skyddsomslag eller bokomslag benämns det separata omslag, i regel av papper, som omger pärmen och skyddar en publikation, främst böcker, från skador. Skyddsomslaget, bestående av två flikar, är i regel illustrerat och innehåller ofta text (fliktext) om författaren till publikationen.
Eftersom skyddsomslaget i regel är av stort estetiskt och, för många boksamlare, även ekonomiskt värde, finns det speciella genomskinliga skydd som även skyddar själva skyddsomslaget.
Källa: Wikipedia
P R O T E C T A N D S E R V E. För några dagar sedan la jag upp ett klipp på skyddsomslag till Jules Vernes böcker, skapade av en illustratörstudent i USA. Sen började jag fundera, hur är det med skyddsomslagen, egentligen? De är till för att skydda boken, men som det ser ut i dagsläget är ju 99% av all design på skyddsomslagen och inte på pärmarna, som för övrigt väldigt sällan är fina klotband eller av läder som förr. Om jag har böcker med skyddsomslag på, som ska med på semester eller bara släpas på tunnelbanan mellan hemma och jobbet lämnar jag alltid helt sonika omslaget hemma. Motivationen: jag vill inte att det ska gå sönder. Betänker man ursprungsfunktionen är det uppochnedvända världen att bete sig som jag gör, men jag har en smygande misstanke om att jag inte är den enda som gör så här. Hur behandlar ni era böcker och omslag? Och vad tycker ni egentligen om skyddsomslagen/bokpärmarna av idag?
__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________
F E S T L I G A S E R I E R. Galago styr för sjunde året i rad kosan mot Arvikafestivalen som börjar om några dagar. Är du i krokarna så kika in i deras tält och träffa den ack så trevliga och något galna redaktionen. Vad tycker du kära läsare, gör förlagen rätt i att bredda sin marknadsföring och nå nya målgrupper genom event som detta, eller har de ingenting på musikevenemangen att göra?
__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________
Debuterar som Sommarvärd i Sveriges Radio P1, kl 13:00
- Barnteater på Skansen; Den fula ankungen. ”Mitt liv är en saga, så rikt och fantastiskt” så började HC. Andersen sin självbiografi från 1832. Det var snarare det rakt motsatta förhållande för den unge skomakarsonen som växte upp i fattigdom och elände. Tidigt faderlös var det tänkt att Andersen skulle bli skräddare, men som tur var för eftervärlden så ville den unge HC. Andersen till teatern. Som 14 åring begav han sig till Köpenhamn för att pröva lyckan. Lill-Skansen och Bergsmansgården, Skansen i Stockholm, kl. ??
- Strinbergsvandring; "I ett gammalt hus vid Riddarholmen..."
Torsdag
Fredag
Lördag
Strindbergs sinnebild för skärgården kan välgrundat anses vara Kymmendö, Hemsö. Hit flydde han i fadersuppror, för att skriva och odla och för att njuta av samvaron med sin första familj och vänner. Vandringen över ön går i ”Hemsöbornas” texter och hus i författarens liv. Samling: Kymmendös båtbrygga ca 10.45
P R Ä G L A T. Posten hoppar på deckartrenden och lanserar inom kort ett häfte med deckarfrimärken. Frimärkena, som är gjorda av konstnären Johan Pettersson, föreställer Henning Mankell, Liza Marklund, Håkan Nesser, Stieg Larsson och deckarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka - tråkigt och förutsägbart eller en spegling av samhället?
__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________
Jules Verne cover designs by Jim Tierney from Jim Tierney on Vimeo.
S K Y D D S O M S L A G. Hittade den här videon på C:s facebook wall, klickade på den eftersom den handlade om bokomslag och kände mig genast mycket gladare än innan. Hur fina är inte de här?! Jag och Ellen är båda nästan löjligt förtjusta i formgivare som behandlar skyddsomlslaget som en del av designen, och inte bara någonting "utanför" - eller nästa ännu värre - när ALL omslagsdesign ligger på skyddsomslaget och själva pärmarna bara har titel och författare. Självklart passar det till vissa titlar, men jag skulle önska att det dök upp fler omslagsmakare som tänker som Jim Tierney, som har gjort dessa som en del i sitt examensarbete i illustration, vid the University of the Arts. Klicka på länkarna ovan för att läsa mer om honom och designen.__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________
N Y T T. Anna Gavalda, författaren till Tillsammans är man mindre ensam, Lyckan är en sällsam fågel, Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans och Jag älskade honom kommer i höst ut med en ny roman; En dag till skänks. Gavalda har en förmåga att skriva så att det verkligen berör, och det är nästintill omöjligt att inte sugas in i den värld hon fyller sidorna med. En dag till skänks kommer ut i butik i augusti/september, men redan nu kan du tjuvläsa det första kapitlet här.
__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________
”Första gången jag såg en bokhylla på det här sättet var hemma hos min fantastiska svärmor Barbro. Den var så otroligt vacker att vila ögonen på och jag ville att jag och Björn skulle göra likadant hemma hos oss. Så när vi väl inhandlat vår stringhylla (som bågnade av böckerna dag 2) så var det Björn som organiserade detta verk noggrant. Vitt och svart är inte med i regnbågens färger, så de har vi placerat först och sist. Men jag tycker att bokhyllan utstrålar harmoni och energi, precis som Feng Shui ska. Det enda som inte är så lätt, är att det inte är så praktiskt när nya böcker tillkommer. Man får en "sortera-in-hög" på ett annat ställe.Under den blå-lila-svarta delen av hyllan har vi våra egna tidskrifter och böcker. Jag med Snårpans böcker och Björn med "Studio". Dock producerar han en tidning i månaden och jag betydligt färre... Men det ska det snart bli ändring på!”
_____________________________________________________________________________________
Onsdag
-"Här ... erbjuds det vackraste Stockholm har att visa..." Strindbergvandring. Kungsträdgården med utsikt mot Söder och omgiven av restauranger, teatrar, kulturliv och bostäder – centrum för kulturlivet – gav upphov till många avgörande händelser och möten i författarens liv. Samling Kungsträdgården vid Karl XII staty kl. 18.00 (–19.30). (obs! Pris 80 kronor.)
Lördag
Söndag
Djurgården är fylld av platser från Strindbergs liv och verk. Tidvis förlades boende, morgonpromenader och arbetsgömmen hit. Skådeplats för författarens kulturhistoriska gärningar och ”introduktion” i krogarnas nöjesliv. Samling Djurgårdsbron/Strandvägen kl 14.00 (–15.30). (obs! Pris 80 kronor)
_____________________________________________________________________________________
S U C K. Internet slutar aldrig förvåna! Sedan vi gav oss ut i bloggosfären, sökande efter ständig inspiration och bokspektakel att bjuda våra läsare på har vi råkat på både fantastiska och märkliga bloggar som uppmärksammar bokens aspekter utifrån en mängd olika tolkningar. När jag så fann den här bloggen vet jag inte om den är osmaklig eller med ett visst mått av humor. Hot Guys Reading Books vill frammana killar till att läsa mer, men även samla bevisen på en plats - att killar som läser böcker blir mer attraktiva. Det skaver något apropå den tjuvlyssning Frida publicerade häromveckan - vars budskap talade klart om att tjejer som läser är intellektuella och därmed oattraktiva. Humor eller inte - något förlegat är uttrycket som skulle vara mer på sin plats!
_Ellen
_____________________________________________________________________________________
F E N O M E N ( A L T ? ). Jag minns när jag på bokmässan förra året tog upp Austens älskade klassiker Pride and Prejudice för att upptäcka att Elisabeth Bennets ansikte till hälften ruttnat. Det var Pride and Prejudice and Zombies jag hade i min hand, och jag fnissade lätt åt spektaklet som jag i för sig tyckte var rätt kul men som jag inte lade särskilt mycket tro till.
Efter detta har jag skymtat boken i nästan varje bokhandel - likaså dess uppföljare Sense and Sensibility and Seamonsters - och i händerna på en hel del tunnelbaneresenärer. I dag läser jag att fenomenet blivit en New York Times Best Seller och har resulterat i filmen som ni kan se trailern av här ovan. Om jag förstått det rätt ska systrarna Bennet tränas till krigare för att besegra zombiernas frammarsch.
På senare dagar har jag insett att zombierörelsen är rätt stor. Jag har småflinat något åt så kallade "zombie walks" som består i att ett gäng personer med fabläss för det ruttna, söndertrasade och blodiga - klär sig enligt detta tema och tillsammans tar en promenad, något haltande och något stånkande. Zombiefilmer finns i överflöd och även dess följeslagare - så kanske har jag missat en bit viktig kultur? annars skulle man kanske hört fler protester när ett stycke älskad litteraturhistoria får en spinn utan like.
_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________
_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________
N O R M A L. Idag kom nyheten att Normal förlag lägger ner sin verksamhet. Förlaget har liksom alla andra i branschen lidit av konjunkturen, och det är med stor sorg som Sverige förlorar sitt enda queerförlag.
- Det har varit en fantastisk tid där vi har kunnat vara med om att förändra den svenska bokmarknaden. Målet att etablera hbtq-litteraturen som genre är nu uppnått, säger förlagets vd Erika Larsson.
Normal startades 2004 och har sedan dess givit ut ungefär 60 titlar, bland andra Fru Freud och jag av Anna Lytsy och Annika har fått löss av Annika Lantz och Anders G Carlsson. Den planerade utgivningen för hösten -10 och våren -11 kommer att tas över av andra förlag - men fortfarande finns chansen att handla böcker från Normal. De kommer finnas på plats med det de själva kallar för galautförsäljning på Pridefestivalen, med priser som alla har råd med.
Dela
_____________________________________________________________________________________
_Ellen
Dela
_____________________________________________________________________________________
R E V O L U T I O N E R A N D E. Förra året lanserades en iPhone-app av Nick Caves roman The death of Bunny Munro. Köper du applikationen får du inte bara e-boken utan även en synkad ljudbok. Det betyder att du kan läsa boken i mobilen på tunnelbanan/bussen/tåget och sedan lätt som en plätt byta över till ljudboken när du måste gå av ditt färdmedel of choise. Ja du förstod rätt - den byter över till det exakta stället där du slutade läsa. Det här innebär slutet för de fumliga transportsträckorna där du (läs jag) försöker gå, läsa och undvika att krocka med stolpar/bilar/personer på vägen. Inte nog med detta, den svänger lika lätt tillbaks från ljudbok till e-bok, och för att göra saken ännu lite bättre så slänger Apple även med 11 videoklipp på författaren där han läser ur boken, och ett exklusivt soundtrack. Inte konstigt att den här uppfinningen vann priser och utsågs till en av 2009 års bästa appar. Hur mycket önskar jag inte att det här ska bli standard för e- och ljudböcker?!
__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________