F I L M A T I S E R I N G. Så blev det september. Jag höll tron uppe på att augusti skulle bjuda på några få solstrålar till, men kalluften verkar vara ett faktum, inte ett helt ovälkommet sådant men ändå. Hösten bäddar för att stänga in sig på ett bibliotek eller krypa upp i soffan med en bok. Den här månaden bjuder på ett par filmsläpp som även de kan komma väl till pass i kylan.

It's Kind of a Funny Story med bl a Lauren Graham, Emma Roberts och Zach Galifianakis - är en filmatisering av Ned Vizzinis roman med samma namn som släpptes 2006. Ett både roligt och rörande perspektiv på tonårsliv och depression.


The Romantics - baserad på Galt Niederhoffers bok med samma namn - rymmer stjärnor som Anna Paguin, Katie Holmes och Elijah Wood.


_Ellen
Dela
__________________________________________________________________________


S P O T I F Y L I T T E R A T U R. Fick det här i min inkorg under morgonen, är det någon som har provat?!(klicka in er här, lyssna på första klippet och skriv in koden som kommer i slutet för att fortsätta berättelsen)

Hurts and Manchester novelist Joe Stretch have created a wonderfully unique experience on Spotify in which you get to play the protagonist. Narrated by actress Anna Friel, ‘Don’t Let Go’ is an interactive audio novel which utilises Spotify in a completely new and unexpected way. Each chapter of the novel has been published as a track on Spotify, and can be located by typing a unique code into the search field.
After listening to each chapter of the story you’ll be offered a choice of what to do next, along with the unique code for each action. Your mission - should you choose to accept it - is to stop arch villain Guy Lockhart from distributing his heartbreak cocktail and condemning humankind forever to a loveless, empty existence.

Along the way you’ll also hear extracts of music from Hurts’ brand new album “Happiness”. If you manage to get to one of the story’s eleven possible endings without dying, you’ll be rewarded with an exclusive preview of an album track. So choose wisely…
By Andres Sehr


__Frida
Dela

_____________________________________________________________________________________

pic: Laura Park

B O K S P A N A D. Som ni lite mer uppmärksamma läsare kanske vet så har vi ambitionen att göra bokspaningar när vi är ute i allmänheten – tanken är att spana in vad människor läser tex på tunnelbanan och sedan föreviga det hela genom att fotografera personen och boken. I realiteten går det sisådär med projektet, av den enkla anledningen att det alltid känns som att vi stör de som läser. Sitter man med näsan i en bok när man väntar/reser vill man med största sannolikhet inte bli avbruten.

Hur som helst blev jag bokspanad igår (dock utan kamera), när jag i godan ro satt på tunnelbanan djupt försjunken i Haruki Murakamis Fågeln som vrider upp världen. Mitt i en mening avbröts jag av en man som frågar ”Är du mitt inne i det kinesisk-japanska kriget?” Något förvirrad tittar jag upp och inser att han pratar med mig. Svarar, fortfarande lite konfunderad att Toru Okada försöker hitta ett sätt att spara ihop tillräckligt med pengar för att köpa ödetomten. ”Aha”, svarar mannen och fortsätter sedan med att fråga om jag tycker boken är bra. Det hela är början på ett intressant och faktiskt ganska givande litteratursamtal som varar de 10 minuter som vi spenderar mitt emot varandra innan det är dags för mig att gå av. Vi hinner avhandla de engelska översättningarna i jämförelse med de svenska, Murakamis kommande 1Q84 och glider till slut in på norske författaren Knausgårds Min kamp 1 som snart släpps i svensk översättning. Vem den här mannen är har jag ingen aning om, och inte heller varför jag faktiskt pratar med honom (främmande människor ska alltid prata med mig, på bussen, på tåget, i tunnelbanan – de har nästan aldrig någonting av intresse att säga och det hela är aningen tröttsamt), men så här i efterhand känns det inte som att jag missat 10 minuters lästid utan faktiskt som att tiden var väl spenderad.

__Frida

Dela

_____________________________________________________________________________________



Ny vecka, nya evenemang!

M Å N D A G
-

T I S D A G
- Psykologer läser böcker - med Christine Falkenland. Bokklubben där romaner analyseras utifrån ett psykologiskt perspektiv. Ett psykologiskt samtal med en aktuell och spännande författare och med Jonas Mosskin, psykologstudent och bloggare som även ligger bakom publiksuccén Psykologer tittar på film. På vår alldeles nya scen på Bibliotek Plattan.
Tid: Kl 18:00-19:30, Plats: Biblioteket Plattan, Kulturhuset i Stockholm, Pris: ?

O N S D A G
- Samtal om barnlitteraturbevakning i dagspressen. Medverkande: Åsa Linderborg; Aftonbladet, Karin Olsson; Expressen, Åsa Warnqvist; Svenska Dagbladet, Björn Wiman; Dagens Nyheter. Samtalsledare: Jan Hansson, Svenska barnboksinstitutet.
Tid: Kl 18:00, Plats: Svenska barnboksinstitutet i Stockholm, Pris: ?
-Forum för poesi och prosa - tema: Verklighetens folk. Författarna Karl Ove Knausgård, Robert Kangas och serietecknaren Liv Strömquist läser ur sina verk.
Tid: 19:00, Plats: Konsertsalen, Musikens hus i Göteborg, Pris: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel.
- Bokslut Reinfeldt. Vad händer med den svenska välfärdsmodellen? I Bokslut Reinfeldt skildras den politik som förts under den borgerliga regeringens fyra år vid makten, och hur retoriken oftast varit den rakt motsatta till det systemskifte som genomförts med försvagade fackföreningar, låglönejobb, ökade sociala klyftor, sämre jämställdhet och privatiserade välfärdstjänster. Hur kan vi förstå vad som sägs och görs inom dagens regeringspolitik?
Tid: Kl 19:00, Plats: Restaurang Trappan, Folkets Hus Järntorget i Göteborg, Pris: gratis

T O R S D A G
- WALTIC - Writers’ and Literary Translators’ International Congress. The second WALTIC will take place at the Istanbul Bilgi University, Turkey, to manifest the power of words 2-5 September 2010. In 2008 the Swedish Writers’ Union hosted more than 600 authors, translators and scholars from across the globe in the first ever WALTIC.
Plats: Istanbul Bilgi University, Hemsida: www.waltic.com
- Kristianstads bokfestival. Festivalen har vuxit till Skånes största litterära arrangemang. I år lockar Kristianstads bokfestival med både kända författare och debutanter.
Plats: Kristianstad, Hemsida: http://www.bokfestivalen.se
- Gloria Gervitz: poesi och migration.
Instituto Cervantes bjuder tillsammans med Europeiska kommissionen, Spaniens ambassad och Mexikos ambassad i Sverige in den mexikanska poeten Gloria Gervitz till ett samtal med Magnus William-Olsson och Ulf Eriksson, Gloria Gervitz´svenska översättare. Diktandet skildrar hennes mycket skilda kulturer. Hon är till hälften judinna, till hälften katolik: denna kulturella tradition bidrar till en både tematisk och lingvistisk mångfald hos författaren. Mycket av hennes diktning är på Jiddisch, det judiska språket i Centraleuropa, varifrån delar av Gervitz familj kommer.
Tid: Kl 18:30, Plats: Hörsalen, Instituto Cervantes i Stockholm, Pris: ?

F R E D A G
-

L Ö R D A G
-Gudrun Wessnert hos Bokslukaren. Gudrun Wessnert läser ur nyutkomna Spindelbarnen - Sam Frasers äventyr. En stark, realistisk berättelse om svikna och övergivna barnhusbarn på 1800-talet, där ett magiskt element efterhand spelar en alltmer avgörande roll.
Tid: Kl 13:00, Plats: Bokslukaren, Mariatorget i Stockholm, Pris: ?
- Per T Ohlssion & Mats Bergstrand hos Akademibokhandeln City. Om Sveriges statsministrar under 100 år. Tjugotvå män. Tjugotvå böcker i en box. Satsningen är genialisk; Sveriges moderna historia genom statsministrarna. Det är landets förnämstapublicister och historiker tagit sig an varsin statsminister, frånKarl Staaff till Fredrik Reinfeldt.
Tid: Kl 13:00, Plats: Akademibokhandeln City i Stockholm. Pris: ?
Dela

_____________________________________________________________________________________


N Y T I L L S K O T T. De här två finfina böckerna är några av dem som nyligen fått sälla sig till de andra i min bokhylla. Sju vita vargar i ett träd hittade jag i en släng-hög på jobbet och vid en närmare titt upptäckte jag att de vinröda pärmarna är riktig sammet. Underbar. Dans på rovor grävdes fram i en bokloppiskartong och blev min för ynka 30 kr. Den är från -83, har skyddsomslag men saknar helt hårda pärmar - inlagan börjar direkt, precis som det var för länge sedan när skyddsomlaget faktiskt var till för att skydda boken och inte bara en bonus. Lycka.

__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________

O N T H E R O A D. Jag fortsatte min manlig-amerikansk-författare-från mitten av 1900-talet-odyseé med den klassiska On the Road av Jack Kerouac. Romanen skrevs -51 men publicerades inte förrän -57 och bygger på författarens egna resor över den amerikanska kontinenten. Recensionerna var strålande och romanen har kallats för efterkrigstidens mest betydelsefulla beatnikskildring.

On the Road följer huvudpersonen Sal, som reser kors och tvärs över USA under en period i mitten av 1900-talet. Ibland reser han ensam, och ibland med vännen Dean Moriarty. Tillsammans och var för sig upplever de landet från New Yorks stadslandskap till öknen i Mexiko (ja, jag vet att det inte ligger i USA - boken tar en avstickare), de pendlar mellan hopp och förtvivlan och drivs omväxlande av kärlek, galenskap, tristess och äventyrslusta. Flickvänner, fruar, alkohol, droger och diverse lösa arbeten avverkas på band och binds samman av till synes oändliga vägsträckor som tillryggaläggs liftandes eller i egen bil.

Just den här romanen har faktiskt aldrig lockat mig särskilt mycket, jag har fördomsfullt sorterat in den i kategorin för "typiskt manlig" litteratur. Efter att ha läst sista sidan kan jag inte direkt säga att jag hade fel i mitt antagande, men kan också konstatera att det kanske inte behöver vara en negativ sak. I början irriterade jag mig en smula på Kerouacs språk, meningsbyggnaden är inte helt som den brukar, men när jag väl hade vant mig fängslades jag av berättelsen om Sals halsbrytande och smått galna resa tvärs över Amerika, och skildringen av en generations förutsättningar i möjligheternas land. On the Road beskriver en värld som är mer begränsad än den idag - men samtidigt också mer tillåtande. Jag vill efter avslutad läsning genast stuva in mitt pick och pack och goda vänner i valfri bil för en egen roadtrip, om det beror på mig som person eller på Jack Kerouacs berättande låter jag vara osagt.

__Frida
Dela
_____________________________________________________________________________________

Y A M A K O Y A är japanska och betyder löst översatt till engelska wood log cabin. Det är också namnet på en speciell del i skolbiblioteket i grundskolan Ina-Higashi i Naganodistriktet. Miljön byggdes för att uppmuntra eleverna till studier, och jag kan inte annat än tro att det fungerar - vem skulle inte vilja ha en sådan miljö att plugga/läsa/filosofera i?!

__Frida
Dela

_____________________________________________________________________________________

pic: Cato Lein

H A N S K O P P E L. Pseudonymen Hans Koppel har under de senaste åren givit ut Vi i villa, Medicinen och Kungens födelsedag. Tankarna kring vem som dolt sig bakom namnet har varit många och Marcus Birro har varit en kandidat som ständigt kommit upp i sammanhangen. I dag blev det dock känt att mannen bakom böckerna är Petter Lidbeck, en känd barn- och ungdomsförfattare. Han säger själv i intervjuer att anledningarna till hemlighetsmakeriet var att han trodde att han skulle bli annorlunda bemött om han som etablerad barnboksförfattare gav sig i in den mer "vuxna" litteraturen, och att det även var ett sätt att skilja skrivandet åt. Jag har inte läst någonting av Koppel, men Lidbecks litteratur för den lite yngre publiken är alltid lika roliga att bläddra i.

__Frida

Dela

_____________________________________________________________________________________


P A D D A N. Självfallet har marknaden börjat svämma över av tillbehör till "läsplattan" iPad, både för att skydda den men även för att den ska kunna stå upprätt utan att man behöver hålla i den hela tiden. Det är något jag funderat över, för än så länge har jag endast läst och surfat på paden, men skulle man vilja titta på en film kan det bli rätt tradigt att ha den i handen eller knät. Här ovan ser ni en lösning, i samma stil som MacBook Pro-fodralet som vi skrivit om tidigare. BookBook är ett läderfodral i brunt eller röd/brunt som skeppas för det något dyra priset 69.99 dollar. Frakten är däremot gratis för den som ändå tycker det är överkomligt.

_Ellen
_____________________________________________________________________________________


Bättre sent än aldrig sägs det - här är veckan utbud av litterära evenemang.

T I S D A G
-

O N S D A G
- Författarsamtal på Malmöfestivalen. I våras kom fransk-iranska journalisten Naïri Nahapétians debutbok på svenska. Vem dödade ayatolla Kanuni? utspelar sig i Teheran några veckor före presidentvalet 2005. Författarsamtalet leds av Dilsa Demirbag-Sten och presenteras av Sekwa förlag.
Tid: kl. 17:00, Plats: Ordscenen, Lilla torg i Malmö, Pris: gratis
- Strindbergsvandring i socialismens tecken. ”… Akta Er för liberala junkrar …" Författarens kontakter med arbetarrörelsen och dess företrädare möter vi i denna vandring. Ungdomsvännen Hjalmar Branting var en ständig följeslagare och diskussionspartner och stod i centrum.

Tid: kl 18:00, Plats: Samling utanför utanför Adolf Fredriks kyrka, Holländargatan 14, Pris: 80 kr

T O R S D A G
- Tatiana de Rosnay på Internationell författarscen. Succéförfattarinnan bakom Sarahs nyckel och Bumerang i samtal med Johanna Ögren från Bokhora. Presenteras i samarbete med Sekwa förlag och Malmö Stadsbibliotek. Tid: kl. 17:00, Plats: Ordscenen, Lilla torg i Malmö, Pris: gratis
- Mosebacke Pankhurst Party - författaruppläsningar, serieteckning, debatt och musik.
Serietecknarna Emma Rendel, Joanna Hellgren, Emelie Östergren & Kolbeinn Karlsson gör ett verk som auktioneras ut under kvällen. Författarna Vendela Fredricson, Joakim Forsberg, Nina Wähä, Anna Ringberg, Jens Liljestrand läser högt, värd: Jenny Bjarnar (Ordfront) LIVE: Little Children, Les Big Byrd Anna von Hausswolff, [ingenting]. Debatt "Hur skapas ett jämlikt samhälle?".

Tid: kl. 17:00, Plats: Mosebacketerrassen, Mosebacke Torg, Södermalm i Stockholm Pris: ?
- Litteraturen och makten - Litteraturkonferens på Skandia. Läsarens makt, författarens makt, översättarens makt, förlagens och medias makt, lagens makt och politikens makt... Moderator för dagen och vid panelerna är Ursula Berge, författare och debattör, samhällspolitiskchef Akademikerförbundet SSR. Emil Jensen, poet, musiker och skådespelare framträder.

Tid: Registrering kl 8:30, Plats: Biografen Skandia, Drottninggatan 82 Stockholm, Pris: ?

F R E D A G
- Tatiana de Rosnay signerar i Helsingborg. Den franska succéförfattarinnan signerar sina böcker på Killbergs Bokhandel i Helsinborg.
Tid: kl. 17:00, Plats: Killbergs Bokhandel i Helsingborg, Pris: ?

L Ö R D A G
- Författarfrukost i Båstad. Bjäre Bokhandel i Båstad arrangerar en författarfrukost där succéförfattarinnan Tatiana de Rosnay deltar. Tatiana berättar om sitt skrivade och signerar nya romanen Bumerang.
Tid: kl. 09:45, Plats: Bjäre Bokhandel i Båstad, Pris: ?
- En dag om yttrandefrihet. Söderbokhandeln Hansson & Bruce inbjuder, i samarbete med Ordfront Stockholm, till en eftermiddags samtal och debatt om Yttrandefriheten. "Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser". Artikel 19, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Tid: kl 13:00 - 17:00, Plats: Boulevardteatern, Götgatan 73 i Stockholm, Pris: ?
- Lars Kepler alias Alexander Ahndoril & Alexandra Coehlo Ahndoril hos Akademibokhandeln City. Om Paganinikontraktet. Vissa kontrakt kan man inte bryta ens genom sin egen död… En man hittas hängd i sin helt omöblerade våning. Ett kvinnolik hittas påen fritidsbåt. Hennes lungor är fyllda av bräckt vatten men hennes kläderär torra. Det är upptakten till en ohyggligt spännande kriminalroman avdet framstående paret, som slog igenom med dunder och brak förra året med Hypnotisören.

Tid: kl 13:00, Plats: Akademibokhandeln City, Mäster Samuelsgatan 28 i Stockholm, Pris: ?

S Ö N D A G
- Strindbergsvandring i Uppsala. ”… den förbannade slätten …” I Uppsala vistades Strindberg under studietiden i olika omgångar mellan åren 1867–1872. Han mötte studielivets misslyckanden och framgångar. Ungdomens dramer föddes i sällskap med Gluntar och ”oåtkomliga fruntimmer”. ”Från Fjärdingen och Svartbäcken” samt brev är vår vandringslitteratur.
Tid: kl 14:00, Plats: Samling nedanför trappen framför Carolina Rediviva, Dag Hammarskjölds väg 1, Pris: 80 kr exkl. resor

Dela

_____________________________________________________________________________________


! ! ! Bok & Biblioteksmässan hålls i god ordning i Göteborg i september, med start den 23:e för att vara exakt. Mer eller mindre alla förlag i landet finns på plats, tillsammans med en hel del utländska, för att under några hektiska dagar inspireras, göra affärer och knyta kontakter. Dröm om vår förvåning när Owlit dök upp som en av månadens 5 bokbloggar på mässans hemsida! Tack så mycket, Bok & Bibliotek! Kika in här om du vill se det med egna ögon :)

_____________________________________________________________________________________
1 Q 8 4. Ettusensextio sidor kan vi vänta oss från Haruki Murakami härnäst. Men det dröjer ett tag till att de två volymerna når översättarduon Eiko Duke och Yukiko Duke. Det japanska förlaget Shinchosa bestämde sig nämligen för att att köra en förkampanj redan innan utgivningen. Förkampanjen tog spinn och i dag spekulerar redan japanska medier huruvida boken anspelar på George Orwells välkända bok med den snarlika titeln, trots att hela handlingen inte är offentliggjord. Till saken hör att Q är uttalet av japanska 9.

1Q84 ska berätta om Aomame som genom en nödutgång finner en alternativ verklighet. Men även om matematikenläraren Tengo som inte tål barn, och liksom många av Murakamis karaktärer är passiv, gärna ignorerad och inte särskilt framgångsrik. Vi väntar helt utan tålamod! Källa: The Japan Times

_Ellen

____________________________________________________________________________________
Dela



F A N (T) A (S) T I S K T. Nick Newcomen torde vara en av de mer engagerade läsarna ute i världen. För att få fler att läsa hans favortiförfattare, ryska Ayn Rand (Urkällan, och Om världen skälvde) "ritade" han ovanstående meddelande med hjälp av en gps och Google Earth. På hemsidan som skapats för ändamålet finns länkar till amazon.com, och köper man boken därifrån får Mr. Newcomen en viss provision. Huruvida han kommer få in några pengar och om fler läser Ayn Rand återstår att se, men bilden sprids världen över med ljusets hastighet och bevisligen gör även vi vårt för att föra budskapet vidare :)

__Frida
Dela

_____________________________________________________________________________________

F Y R K A N T I G T. Det sägs ju att det gäller att tänka utanför ramarna, och att vara fyrkantig är mer eller mindre synonymt med att vara tråkig, men i det här fallet håller jag mig mer än gärna innanför rektangelns avgränsningar. Den här fina bokhyllan återfinns på Brooklyn Public Library (försök ignorera den extremt dåliga bildkvaliteten).

__Frida
Dela

_____________________________________________________________________________________


H O P P. Det är få som har missat att den svenske författaren och dramatikern Dawit Isaak sedan 2001 suttit fängslad i Eritrea. Men trots att nästan alla vet vem han är har de svenskar som läst hans verk nästan gått att räkna på ena handens fingrar. Anledningen? Hans böcker har hittills bara funnits utgivna på tigrinja. 10 svenska förlag har nu bestämt sig för att ändra det, och i ett unikt samarbete släpps Isaaks debutbok, Hopp - historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter, lagom till årets bokmässa. Bra och spännande tycker jag! (Vill du veta mer, läs här.)

__Frida
Dela

_____________________________________________________________________________________


V I N T A G E C L A S S I C S. Vintage Classics ges ut av CCV, som i sin tur är ett imprint till The Random House Group. Serien har medvetet fokuserat på omslagsdesignen för att tilltala läsarna, och blandar modernt formspråk med en vintagekänsla. Personligen är jag förtjust i merparten av deras omslag, men det finns ett och annat undantag som varken känns nyskapande eller klassiskt. Kika på filmen och tyck till!

__Frida
Dela

_____________________________________________________________________________________



T H E O L D M A N A N D T H E S E A. Insåg för ett par månader sedan att min litterära kunskap har ett stort hål (inte det enda ska erkännas, men det här är det enda som är väsentligt i sammanhanget) - de amerikanska, manliga författarna Hemingway, Steinbeck, Kerouac och Co. Visst har jag läst dem, men ändå förhållandevis lite med tanke på vilket inflytande deras verk haft på litteraturen, tiden och världskanon. Nog om detta, jag köpte The Old Man and the Sea av Hemingway, och skred till verket.

The Old Man and the Sea skrevs 1951 och publicerades -52. Historien utspelar sig under några få dygn där vi får följa fiskaren Santiago. Han är gammal, börjar bli trött och lever ett enkelt liv. Santiago har gått 84 dagar utan en enda fångst vilket har lett till att hans lärling och enda sällskap, pojken Manolin, har tvingats byta båt eftersom hans föräldrar inte längre tror på den gamles fiskeförmåga. Santiago är övertygad om att hans lycka kommer vända och beger sig åter igen ut på havet. Han får en jättelik marlin (liknande svärdfisk) på kroken och en lång och utdragen kamp inleds. Fisken drar båten längre och längre ut till havs, och den gamle mannen väntar tålmodigt på att djurets krafter ska sina. De kämpar mot varandra under två dygn, och på den tredje dagen är det med sorg i hjärtat som mannen dödar fisken. När han fraktar fångsten tillbaks till byn blir han attackerad av hajar och när han skadad, helt utmattad och utan vapen äntligen når land återstår bara stjärten, huvudet och ryggraden av den tidigare så majestätiska fisken.

The Old Man and the Sea är skriven med Hemingways karaktäristiskt karga prosastil, och sidorna är ganska få (112 st för att vara exakt). Jag tar med mig boken till stranden, tillsammans med ett gäng andra, med tanken att den kommer ta en timme eller två att läsa igenom. Till min förvåning upptäcker jag att berättelsen, omfånget och det enkla språket till trots, kräver ganska mycket energi från min sida. Någon vecka och många pauser senare har jag äntligen läst färdigt och intrycket är följande; ´fantastisk´ följt av ´jag måste ha missat någonting´. Känslan av att boken kan läsas på ett tredje plan är det många innan mig som haft, och det finns hyllmeter efter hyllmeter med avhandlingar och analyser för den som vill fördjupa sig. Jag väljer dock att låta bli och stanna kvar i min första känsla. Fantastisk.

__Frida
Dela


_____________________________________________________________________________________

I gränslandet mellan sommar och höst är det fortfarande lite tunnsått på evenemangfronten så det blir mycket radio den här veckan ...

M Å N D A G
Lars Jonsson sommarpratar. Titel: konstnär, ornitolog. Ålder: 57 år, född i Farsta, bosatt i Stockholm och på södra Gotland. Internationellt erkänd för sin konst och sina illustrerade fågelböcker, däribland en fälthandbok om Europas fåglar. Debuterade med en utställning på Naturhistoriska Riksmuseet redan som 15-åring och har sedan dess ställt ut över hela Europa och Amerika. I sommar visas en utställning på Kulturhuset i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Tid: Kl 13:00 Plats: Sveriges Radio P1 Pris: gratis!

T I S D A G
-

O N S D A G
Birgitta Stenberg sommarpratar. Titel: författare, konstnär. Ålder: 78 år, född i Visby, bosatt på ön Åstol utanför Göteborg och i Tiveden. Mest känd för att ha gjort sitt liv till litteratur. Kom i våras ut med boken Eldar och is, den sjätte och avslutande delen i en självbiografisk serie. Inledde med att berätta om sin ungdom i Kärlek i Europa och Apelsinmannen. Tidigare Sommarvärd 1973, 1990, 1993.
Tid: Kl 13:00 Plats: Sveriges Radio P1 Pris: gratis!

T O R S D A G
-

F R E D A G
Strindbergvandring; ”Jag har lidit under namnet: Hiroshima”
En vandring som följer Strindbergs sista färd 19 maj 1912 från hans bostad Drottninggatan 85 ut till graven på Norra kyrkogården ”icke i de rikas kvarter på fåfängans marknad”. En vandring också i försoningsdramat ”Stora Landsvägen”s texter.
Tid: Kl 18:00 Plats: Samling i Tegnérlunden vid Strindbergsmonumentet Pris: 80 kr

L Ö R D A G
Strindbergvandring; ”…en vacker lövstrand med bryggor … små italienska villor”
Furusund blev Strindbergs sista skärgårdssomrar som satte många avtryck i hans litteratur. Här möter han den legendariske skaparen av Furusund, samlaren Christian Hammer. Från glödande optimism till djupaste vemod sommarlevde Strindberg här i hyrda rum eller hus – ensam eller med familj, släkt och vänner.
Tid: kl 14:30 Plats: Samling vid ångbåtsbryggan i Furusund Pris: 80 kr

S Ö N D A G
- Annika Östberg sommarpratar. Ålder: 56 år, född i Stockholm, bosatt i Nykvarn i Södermanland. Fängslad i USA under 28 år efter att ha blivit dömd för dubbelmord. Morden begicks av hennes dåvarande pojkvän, men enligt domen gjorde hon inget för att stoppa dem. Straffet i USA var 25 år till livstid men har sedan tidsbestämts av Örebro Tingsrätt. Flyttades över till Sverige förra våren och finns nu på Basta Arbetskooperativ i Nykvarn. Debuterar som Sommarvärd.
Tid: Kl 13:00 Plats: Sveriges Radio P1 Pris: gratis!
- Kulturvecka i Sunne med författarframträdanden, musik och konstutställningar. Selma Lagerlöfpriset delas ut till illustratören och serietecknaren Jan Lööf. Tidigare pristagare är bland andra Torgny Lindgren, Agneta Pleijel och John Ajvide Lindqvist.
Tid: 19:00 Plats: Rottneros Park i Sunne Pris: gratis!

Dela

_____________________________________________________________________________________

O R D N I N G. Den här bokhyllan av Federico Leggio kan vara en hyllning till Radiohead som för länge sen på sin skiva Kid A komponerade låten med samma namn - Everything in it's right place. I min värld gör det genast bokhyllan lite mer åtråvärd, inte kan man väl hylla Radiohead eller Thom Yorke nog, även om den förmodligen inte rymmer ens en bråkdel av min boksamling.
_Ellen.
Dela
______________________________________________________________________________

O B E H A G L I G T. Två författare förutspådde framtiden. Deras teorier skilde sig avsevärt och i dag kan vi med facit i hand se vem som låg närmast sanningen. George Orwell och Aldous Huxley, båda britter och båda verksamma under första hälften av 1900-talet med stark samhällskritik som genomsyrade deras hela författarskap. I klassikern 1984 myntade Orwell uttrycket "Storebror ser dig" - hans stora fruktan var hur folket ovetandes skulle berövas på sanningen, kontrollerade av höga politiska makter och drivas av hat. Huxley, författade Du sköna nya värld - hans största rädsla var snarare hur vi skulle styras av kärleken och gå mot ett samhälle där informationsflödet skulle kväva oss av irrelevans.

Läs Stuart McMillens korta strip
Amusing Ourselves to Death och avgör själv vad som ligger närmast dagens sanning. Vad tycker du?

_Ellen
Dela
______________________________________________________________________

Det var minst sagt en tunn Bokvecka såhär i mitten av augusti, men det kanske är lika bra som skyfallen har ramlat ned på oss stockholmsbor den senaste tiden. Vi får önska Way Out West och Göteborg ett bättre sommarväder under festivalveckan, då en av aktiviteterna kommer utspela sig där.

M Å N D A G
Författaren och journalisten Björn af Kleen sommarpratar. af Kleen debuterade 2009 på Weylers förlag med Jorden vi ärvde - om svenska adelns privilegier att behålla sina gods inom familjen. Det är första gången af Kleen sommarpratar.
Tid: kl 13.00 Plats: Sveriges Radio P1 Pris: gratis!

T I S D A G
-

O N S D A G
Strindbergvandring på Södermalm.
Tid: 18.00 Plats: T-bana Mariatorget vis Swedenborgs staty Pris: okänt, men det brukar vara 80,-

T O R S D A G
Serietecknaren Jan Stenmark ställer ut ett urval av sina verk på Way Out West i Göteborg.
Tid: 12-16 augusti Plats: Slottskogen i Göteborg

F R E D A G
-

L Ö R D A G
-
Författaren Monika Fagerholm sommarpratar.
Tid: kl 13.00 Plats: Sveriges Radio P1 Pris: gratis!

S Ö N D A G
-
Dela
_____________________________________________________________________________

I W R I T E L I K E. Nu kan du analysera ditt skrivsätt och ta reda på vilken stor författare du skriver som. På I Write Like kopierar du bara in ditt senaste blogginlägg, en text eller ett par meningar - sidan jämför därefter ditt skrivsätt och dina ordval med olika författare och du får genast ett resultat. Jag skriver tydligen kusligt likt Raymond Chandler - där ser man! Det är bara att tacka och ta emot.

_Ellen.
Dela
__________________________________________________________________________






B A K O C H F R A M. Jag har verkligen förståelse för att böcker kan användas som inredning, men jag ställer mig något tveksam inför den trend vi kan se exempel på ovan. Till en början kopplade jag inte riktigt och tyckte att det såg riktigt fint ut med de beigeruffiga bokraderna, men sedan gick det upp för mig att en gräns hade passerats. Fint i all ära men det kan väl ändå inte vara särskilt praktiskt att ha bokryggarna inåt hyllan. När man ser en bortvänd bok hemma hos någon tänker man snarare att det är en titel de kanske skäms över. Tillgängligheten av en bok måste väl ändå komma före inredning, och hur ska man kunna hitta det man letar efter när man faktiskt inte kan se vad som står på ryggen. Jag ska erkänna att jag faktiskt gillar enhetligheten och hur böckerna liksom ser äldre ut då bara sidorna syns, men att ta efter detta skulle bli svårt att motivera. Döm aldrig en bok efter omslaget brukar det ju heta, men helt anonyma böcker kan väl inte vara särskilt praktiskt för någon. Eller vad säger ni?
_Ellen.
_____________________________________________________________________________

S I M R I S H A M N. Har du vägarna förbi Simrishamn kan det hända att du passerar det här huset. Vid första anblicken ser det ut som en bokhandel med böcker ända från golv till tak. Egentligen är det något geni till boksnille som funderat ut ett sätt att minska insynen i hemmet genom att måla bokfyllda hyllrader på fönsterrutorna. Jag undrar om det egentligen är så effektivt, för jag blir snarare ännu mer nyfiken på vad som gömmer sig där inne!

_Ellen
Dela

___________________________________________________________________________


M Å N D A G
Författarkväll med Björn Hellberg. Som i sommar är aktuell med boken Den flerfladige mördaren, fortsättningen på serien om kommissarie Sten Wall.
Tid: 18.00 Plats: Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby. Pris: 80,-

T I S D A G
Lars Jonsson sommarpratar. Konstnär och ornitolog.
Tid: 13.00 Plats: P1 i SR Pris: Gratis!

O N S D A G
Birgitta Stenberg sommar pratar. Författare och konstnär, känd för en självbiografisk serie böcker som inleddes med Kärlek i Europa och Apelsinmannen.
Tid: 13.00 Plats: P1 i SR Pris: Gratis!

T O R S D A G
-

F R E D A G
Hiroshimadagen - Strindbergsvandring. "En vandring som följer Strindbergs sista färd 19 maj 1912 från hans bostad Drottninggatan 85 ut till graven på Norra kyrkogården."
Tid: 18.00 Plats: Tegnérlunden vi Strindbergsmonumentet. Pris: 80,-

L Ö R D A G
" .. en vacker lövstrand med bryggor ... små italienska villor" - Strindbergsvandring. Furustrand blev Strindbergs sista skärgårdssommar som satte många avtryck i hans litteratur. Här möter han den legendariske skaparen av Furusund, samlaren Christian Hammer. Från glödanden optimism till djupaste vemod sommarlevde Strindberg i hyrda rum eller hus - ensam eller med familj, släkt och vänner."
Tid: 14.30 Plats: Ångbåtsbryggan i Furusund Pris: 80,-

S Ö N D A G
Kulturveckan i Sunne. Författarframträdanden, musik och konstutställningar. Den 14 augusti delas Selma Lagerlöfspriset ut till illustratören och författaren Jan Lööf. Tidigare pristagare är bland andra Torgny Lindgren, Agneta Pleijel och John Ajvide Lindqvist. Läs mer på: www.kulturveckan.se
Tid: 19.00 Plats: Rottneors park, Sunne. Pris: -

_______________________________________________________________________________